20. ledna 2019 • 07:33

Australian Open: Berdych bez šance proti Nadalovi, Kvitová je ve čtvrtfinále

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český tenista Tomáš Berdych nestačil v osmifinále grandslamového Australian Open na Španěla Rafaela Nadala a světové dvojce podlehl jasně 0:6, 1:6 a 6:7. Petra Kvitová porazila v Melbourne sedmnáctiletou Amandu Anisimovovou z USA 6:2, 6:1 a potřetí v kariéře je v Austrálii ve čtvrtfinále. 



Berdychovi na rozdíl od Kvitové úvod nevyšel. Sice měl v první hře brejkbol, ale neuspěl a prohrál devět gamů po sobě. Po prvním zisku gamu za stavu 0:6 a 0:3 jej obecenstvo na centrkurtu odměnilo potleskem, on se usmál, ale v druhé sadě víc her nezískal.

Až třetí set přinesl vyrovnaný boj. Berdych odvrátil několik brejkbolů a za stavu 6:5 měl při Nadalově podání setbol, jenže Španěl ho rázně odvrátil forhendem. Ve zkrácené hře vedl Berdych 4:3, ale pak prohrál čtyři výměny a v turnaji skončil.

"Rafa hrál výborně. První dva sety jsem to byl já před šesti měsíci a až ve třetím setu jsem na kurtu něco ukázal. To bylo dobré," citoval web ATP Tour Berdycha, který se letos vrátil na kurty po šestiměsíční pauze zaviněné problémy se zády.

O překvapení se postarala Danielle Collinsová. Nenasazená Američanka si poradila suverénně 6:0 a 6:2 s druhou nasazenou Angelique Kerberovou z Německa.

Kvitová dominovala

Kvitová do zápasu vstoupila ziskem podání Anisimovové a utkání dlouhému jen 59 minut dominovala. Nasázela 18 vítězných úderů a soupeřce nenabídla ani jeden brejkbol. O jejím sebevědomí svědčí smeč, kterou ani nemusela hrát, jelikož míč padal do autu, přesto tvrdým úderem zvyšovala ve druhé sadě na 4:1.

"Začala jsem skvěle brejkem, díky tomu jsem se uvolnila a odehrála výborně celý zápas. Snažím se pokračovat ve výkonech ze Sydney a užívám si čas na kurtu," řekla dvojnásobná vítězka Wimbledonu v rozhovoru cestou do šaten.

Kvitová tak oplatila Anisimovové porážku z loňského Indian Wells. "Hrála jsem o moc lépe než tehdy, i když je vždy těžké nastupovat jako favoritka," dodala.

V grandslamovém čtvrtfinále je poprvé od US Open 2017. "Je skvělé, že se mi to zase povedlo. Chvilku mi to trvalo. A vůbec si nestěžuju," smála se Kvitová.

Na Australian Open si zahrála čtvrtfinále poprvé v roce 2011 a naposledy o rok později, kdy došla ještě o kolo dále. O to se pokusí v úterý proti domácí Ashleigh Bartyové, kterou po velké bitvě porazila před Australian Open ve finále v Sydney. "Tady to bude jiné, ale bude to zajímavý duel. Těším se," řekla česká tenistka.

Po bitvě vypadl Čilič

Loňský finalista Australian Open Chorvat Marin Čilič dohrál v Melbourne již v osmifinále. Po téměř čtyřech hodinách a pětisetové bitvě podlehl Španělovi Robertu Bautistovi, který prožívá životní grandslam a ve 30 letech je poprvé ve čtvrtfinále.

Čilič, vítěz US Open v roce 2014, se svým vrstevníkem bojoval v Areně Margaret Courtové tři hodiny a 58 minut. V rozhodujícím setu neudržel v devátém gamu servis a španělský tenista vypjatou bitvu dopodával. Už třetí z dosavadních čtyř zápasů v Melbourne vyhrál Bautista 3:2 na sety.

Čtyřiadvacátý hráč žebříčku porazil světovou sedmičku 6:7, 6:3, 6:2, 4:6 a 6:4. O semifinále si zahraje buď proti šestinásobnému šampionovi turnaje Rogeru Federerovi, nebo proti dvacetiletému talentovanému Řekovi Stefanosi Tsitsipasovi.

Překvapivým čtvrtfinalistou melbournského grandslamu je i nenasazený Američan Frances Tiafoe. Dnešní 21. narozeniny oslavil vítězstvím nad favorizovaným Bulharem Grigorem Dimitrovem 7:5, 7:6, 6:7 a 7:5.

"Před deseti lety jsem říkal rodičům, že to dokážu, že změním jejich život i svůj. A teď jsem ve čtvrtfinále grandslamu v jednadvaceti. Nemůžu tomu uvěřit," řekl tenista z Marylandu, který po vítězných zápasech slaví ve stylu hvězdy NBA LeBrona Jamese.

Devětatřicátý hráč žebříčku Tiafoe se v dalším kole pokusí zastavit majitele 17 grandslamových titulů Rafaela Nadala, což se nepovedlo Tomáši Berdychovi.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 60,5 milionu australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - 4. kolo:
Nadal (2-Šp.) - Berdych (ČR) 6:0, 6:1, 7:6 (7:4),
Tsitsipas (14-Řecko) - Federer (3-Švýc.) 6:7 (11:13), 7:6 (7:3), 7:5, 7:6 (7:5),
Bautista (22-Šp.) - Čilič (6-Chorv.) 6:7 (6:8), 6:3, 6:2, 4:6, 6:4,
Tiafoe (USA) - Dimitrov (20-Bulh.) 7:5, 7:6 (8:6), 6:7 (1:7), 7:5.

Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Kvitová (8-ČR) - Anisimovová (USA) 6:2, 6:1,
Collinsová (USA) - Kerberová (2-Něm.) 6:0, 6:2,
Bartyová (15-Austr.) - Šarapovová (30-Rus.) 4:6, 6:1, 6:4,
Pavljučenkovová (Rus.) - Stephensová (5-USA) 6:7 (3:7), 6:3, 6:3

Čtyřhra - 3. kolo:
Strýcová, Vondroušová (ČR) - Hibinová, Krawczyková (Jap./USA) 6:2, 6:4.

Junioři:
Dvouhra - 1. kolo:
Lehečka (ČR) - Lerby (Niz.) 6:3, 6:4.

Čtyřhra - 1. kolo:
Forejtek, Svrčina (3-ČR)
- Kodat, Ström (USA/Švéd.) 7:6 (7:3), 6:2.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Krejčíková, Ram (3-ČR/USA) - Bacsinszká, Mahut (Švýc./Fr.) 1:6, 6:2, 10:6.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud