24. ledna 2020 • 15:45

Australian Open: Kvitové stačila hodina, Ósakaová i Serena končí

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Petra Kvitová postoupila do osmifinále grandslamového Australian Open. Loňská finalistka si ve třetím kole v Melbourne poradila přesvědčivě 6:1 a 6:2 s Ruskou Jekatěrinou Alexandrovovou. Naopak Serena Williamsová ve stejné fázi nečekaně vypadla, sedminásobná vítězka turnaje prohrála s čínskou tenistkou Wang Čchiang 4:6, 7:6 a 5:7. Venku je i Naomi Ósakaová, kterou senzačně vyřídila patnáctiletá americká tenistka Cori Gauffová.



„Juchuuuu druhý týden,“ radovala se Kvitová na sociálních sítích z postupu. Osmifinále odehraje turnajová sedmička s Marií Sakkariovou z Řecka v neděli.

„Loni jsem tady došla do finále a z letošního postupu do druhého týdne jsem nadšená, protože to se vždy počítá,“ uvedla devětadvacetiletá Kvitová a dodala: „Teď už bude každý zápas těžký. Zkusím si to užít a uvidíme.“

Ani úvod duelu s Alexandrovovou nenaznačoval, že půjde o rychlou záležitost. Kvitová si udržela podání až po sedmi minutách. Čelila brejkbolu, který odvrátila esem a více komplikací nepřipustila. Rozjela se k dominantnímu výkonu.

Čekání Williamsové na 24. grandslamový vavřín, jímž by se vyrovnala Australance Margaret Courtové, se tak dál prodlužuje.
Čekání Williamsové na 24. grandslamový vavřín, jímž by se vyrovnala Australance Margaret Courtové, se tak dál prodlužuje.

„Utkání rozhodly první dva gamy. A hlavně ten úvodní byl trošku ošemetný, vyrovnaný, ale pak jsem se chytla a hrála agresivně. Musela jsem tak hrát. Odehrála jsem zápas velmi dobře a cítila se skvěle,“ hodnotila Kvitová.

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu potřebovala k postupu na dvorci Margaret Courtové necelou hodinu. Vítězce nedávného turnaje v čínském Šen-Čenu Alexandrovové nasázela 18 vítězných úderů a udělala jen deset nevynucených chyb.

S třiadvacátou hráčkou světa Sakkariovou hrála třikrát, všechny zápasy loni s bilancí 1:2, přičemž v Římě nedohrála kvůli zranění. „Naposledy jsem prohrála (v Cincinnati). Mám šanci na odvetu. A na grandslamu je to vždy jiné,“ řekla Češka.

Williamsová prohrála a 24. grandslamový titul v Melbourne nezíská

Americká tenistka Serena Williamsová vypadla nečekaně již ve třetím kole Australian Open. Sedminásobná vítězka turnaje prohrála s Číňankou Wang Čchiang 4:6, 7:6 a 5:7.

Čekání Williamsové na 24. grandslamový vavřín, jímž by se vyrovnala Australance Margaret Courtové, se tak dál prodlužuje. Do Melbourne přitom přijela povzbuzena titulem z Aucklandu, prvním po narození dcery Olympie v září 2017.

„Po druhém setu jsme byla optimistická, že to dotáhnu a vyhraju. Když budeme upřímní, tak to leželo na mých bedrech a prohrála jsem si to,“ řekla Williamsová. Porážky prý snáší stejně špatně jako zamlada. „Jen už jsem lepší herečkou. Nejsem šťastnější než před deseti lety, ale umím předstírat, že nechci třísknout do zdi. Přitom taková je realita,“ smála se Američanka na tiskové konferenci.

Loni na US Open Williamsová zničila Wang Čchiang ve čtvrtfinále, v němž soupeřce povolila jen jednu hru a pouhých patnáct fiftýnů. „Nedokázala jsem čelit její síle. Musím nabrat svaly a víc trénovat,“ řekla Číňanka v New Yorku.

Čekání Williamsové na 24. grandslamový vavřín, jímž by se vyrovnala Australance Margaret Courtové, se tak dál prodlužuje.Foto Reuters

Wang Čchiang předsevzetí do puntíku naplnila a v Melbourne dokázala s favoritkou ve výměnách vydržet. Sedmadvacátá nasazená hráčka navíc profitovala z chyb Williamsové. Osmatřicetiletá Američanka podle statistky zkazila šestapadesát úderů.

Číňanka mohla vyhrát ve dvou setech, ale ve druhém za stavu 5:4 zápas nedopodávala a o sadu přišla v tie-breaku. V rozhodujícím dějství už koncovku zvládla. „Můj tým věřil, že to můžu dokázat,“ řekla v rozhovoru na kurtu. „Od prohry na US Open jsme hodně dřela, dobře trénovala a věřila si,“ řekla Wang Čchiang.

Vyřazení už ve 3. kole v Melbourne je nejhorším výsledkem Williamsové na Australian Open za posledních čtrnáct let.

Gauffová senzačně postupuje

Gauffová porazila čtvrtou hráčku světového žebříčku za 67 minut a oplatila jí debakl z loňského US Open. Tehdy podlehla Ósakaové 3:6, 0:6. Díky dnešní výhře má jistotu, že se v žebříčku poprvé dostane do první padesátky.

„Před dvěma lety jsem v juniorkách prohrála v prvním kole. A teď jsem tady: šílené,“ řekla Gauffová v rozhovoru na kurtu. A samotná hra nebyla to jediné, co měla v hlavě. „Snad bych se mohla potkat s Rodem Laverem. Potřebuju s ním selfie na instagram,“ vzkázala s úsměvem do mikrofonu.

Cori Gauffová slaví postup přes Naomi ÓsakaovouFoto REUTERS/Hannah Mckay

Právě na kurtu pojmenovaném po australské legendě dnes dokonala další senzaci. Coby patnáctiletá se naposledy tak daleko na grandslamu v Melbourne dostala Martina Hingisová v roce 1996. O premiérové čtvrtfinále si rodačka z Delray Beach zahraje buď proti krajance Sofii Keninové, nebo proti Číňance Čang Šuaj.

Před Ósakaovou dnes skončily jiné bývalé šampionky Australian Open: Serena Williamsová, která turnaj vyhrála sedmkrát a usiluje o 24. grandslamový titul, i Dánka Caroline Wozniacká. Ta získala trofej v roce 2018.

Federer udolal Millmana v super-tiebreaku

Přes čtyři hodiny bojoval Roger Federer o sté vítězství na Australian Open. Šestinásobný vítěz turnaje byl s domácím tenistou Johnem Millmanem dva míčky od prohry, ale uspěl v supertie-breaku a postoupil do osmifinále. Stovky vyhraných zápasů dosáhl osmatřicetiletý Švýcar jako první hráč již na druhém grandslamu, ve Wimbledonu má ještě o jednu výhru více.

"Díky bohu, ještěže se hrál supertie-break, jinak bych prohrál," řekl vyčerpaný Federer v rozhovoru na kurtu po vydřeném vítězství 4:6, 7:6, 6:4, 4:6 a 7:6. Připomněl tak nové pravidlo zavedené od loňska, že v případě pětisetového zápasu v Melbourne se za stavu 6:6 hraje do deseti bodů místo tradičních sedmi.

Fenomenální Švýcar totiž v supertie-breaku prohrával 4:8, ale na rozdíl od soupeře už nechyboval. Počkal si trpělivě na své šance. Zůstal tak ve hře o 21. grandslamovou trofej, z Australian Open o sedmou. Tamní bilanci má po dnešku 100:14. Od premiéry v roce 2000 byl vždy minimálně ve třetím kole, do osmifinále na grandslamech prošel Federer potřinácté za sebou.

Třicetiletý Millman, jemuž v žebříčku patří 47. místo, sehrál před domácími fanoušky skvělý zápas. Sebevědomí mu dodala výhra nad Federerem na US Open v roce 2018. Legendu dostal i dnes mnohokrát do úzkých, ale na druhé čtvrtfinále na grandslamu právě po předloňském turnaji v New Yorku nedosáhl.

Federer šťastným závěrem odvrátil další překvapení, kterých se dnes na Australian Open zrodilo několik. Vypadli totiž vítěz posledního Turnaje mistrů Řek Stefanos Tsitsipas nebo v ženském pavouku bývalé šampionky Serena Williamsová, v posledním duelu kariéry Caroline Wozniacká i loňská královna Naomi Ósakaová.

V osmifinále čeká Federera Maďar Márton Fucsovics.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 71 milionů australských dolarů):

Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Djokovič (2-Srb.) - Nišioka (Jap.) 6:3, 6:2, 6:2, Schwartzman (14-Arg.) - Lajovič (24-Srb.) 6:2, 6:3, 7:6 (9:7), Fucsovics (Maď.) - Paul (USA) 6:1, 6:1, 6:4, Čilič (Chorv.) - Bautista (9-Šp.) 6:7 (3:7), 6:4, 6:0, 5:7, 6:3, Sandgren - Querrey (oba USA) 6:4, 6:4, 6:4, Federer (3-Švýc.) - Millman (Austr.) 4:6, 7:6 (7:2), 6:4, 4:6, 7:6 (10:8), Raonic (32-Kan.) - Tsitsipas (6-Řec.) 7:5, 6:4, 7:6 (7:2), Fognini (12-It.) - Pella (22-Arg.) 7:6 (7:0), 6:2, 6:3.

Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Kvitová (7-ČR) - Alexandrovová (25-Rus.) 6:1, 6:2, Wang Čhiang (27-Čína) - S. Williamsová (8-USA) 6:4, 6:7 (2:7), 7:5, Bartyová (1-Austr.) - Rybakinová (29-Kaz.) 6:3, 6:2, Sakkariová (22-Řec.) - Keysová (10-USA) 6:4, 6:4, Riskeová (18-USA) - Görgesová (Něm.) 1:6, 7:6 (7:4), 6:2, Džabúrová (Tun.) - Wozniacká (Dán.) 7:5, 3:6, 7:5, Gauffová (USA) - Ósakaová (3-Jap.) 6:3, 6:4, Keninová (14-USA) - Čang Šuaj (Čína) 7:5, 7:6 (9:7).

Čtyřhra - 1. kolo:
Strýcová, Sie Šu-wej (1-ČR/Tchaj-wan) - Bouzková, Zidanšeková (ČR/Slovin.) 6:3, 7:5, Peschkeová, Schuursová (8-ČR/Niz.) - Stollarová, Jastremská (Maď./Ukr.) 6:4, 6:2, Hibinová, Ninomijaová (Jap.) - Hradecká, Klepačová (11-ČR/Slovin.) 6:4, 6:0.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Dabrowská, Kontinen (3-Kan./Fin.) - Hradecká, Krawietz (ČR/Něm.) 6:2, 6:4.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud