12. února 2021 • 16:00

Australian Open: Vondroušová přejela Rumunku a je v osmifinále

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Markéta Vondroušová postoupila poprvé v kariéře do osmifinále grandslamového Australian Open. Turnajová devatenáctka porazila ve třetím kole v Melbourne Rumunku Soranu Cirsteaovou 6:2 a 6:4. Obhájce titulu Novak Djokovič i přes zdravotní problémy ve třetím kole Australian Open porazil 7:6, 6:4, 3:6, 4:6 a 6:2 Američana Taylora Fritze. V osmifinále úvodního grandslamu sezony je také světová trojka Naomi Ósakaová, Simona Halepová nebo sedminásobná vítězka turnaje Američanka Serena Williamsová.



Příští soupeřkou jednadvacetileté sokolovské rodačky bude Sie Šu-wej z Tchaj-wanu, která si poradila 6:4, 2:6 a 7:5 s italskou kvalifikantkou Sarou Erraniovou. Se světovou jedničkou ve čtyřhře se Vondroušová utkala zatím jen jednou, letos v lednu v Abú Zabí s ní prohrála ve třech setech.

Vondroušová v duelu s Cirsteaovou, která ve 2. kole vyřadila devátou nasazenou Petru Kvitovou, získala v prvním setu od stavu 1:2 pět her v řadě. Ve druhé sadě vedla 3:1, ale soupeřka srovnala na 4:4. V dlouhé deváté hře vzala Rumunce počtvrté v utkání servis, při svém podáni pak odvrátila se štěstím brejkbol, při kterém Cirsteaová napálila míč na síti do autu, a zápas po hodině a 25 minutách ukončila.

„Snažila jsem se hrát svoji hru, hrát co nejlépe a soustředit se na sebe. Druhý set byl hodně vyrovnaný, v koncovce jsem měla trošku štěstí, ale celkově jsem odehrála skvělý zápas. Jsem z postupu nadšená,“ řekla Vondroušová na kurtu.

Finalistka Roland Garros z roku 2019 vylepšila své maximum na Australian Open. Dosud na úvodním grandslamu sezony došla nejdále do druhého kola.

Markéta Vondroušová slaví postup do osmifinále Australian Open
Markéta Vondroušová slaví postup do osmifinále Australian Open

Djokovič jde dál i přes zdravotní trable

Světová jednička a obhájce titulu Novak Djokovič i přes zdravotní problémy ve třetím kole Australian Open porazil 7:6, 6:4, 3:6, 4:6 a 6:2 Američana Taylora Fritze. Pětisetovou bitvu s domácím Nickem Kyrgiosem zvládl také třetí tenista světa Dominic Thiem, v ženské dvouhře postoupily světová dvojka Simona Halepová, trojka Naomi Ósakaová a sedminásobná vítězka turnaje Američanka Serena Williamsová.

Djokovič se zranil v úvodu třetího setu. Nechal se ošetřit, ale bylo vidět, že má problémy s pohybem. Srbskému favoritovi poté pomohla nezvyklá přestávka ve čtvrté sadě. Duel se totiž přetáhl přes půlnoc, a protože v sobotu už v Melbourne vstoupila v platnost přísnější opatření proti koronaviru, museli fanoušci opustit tribuny.

Přerušení zápasu rozladilo Taylora, který měl v té době navrch. „Abych by upřímný, je naprosto absurdní, že nás uprostřed zápasu na grandslamu vyzvou, abychom na deset minut opustili kurt,“ řekl Američan. „Chápu, že se Victoria vrací k lockdownu a lidi musí jít. Ale v tom případě jsme vůbec neměli hrát, když nebylo jasné, že stihneme dohrát včas,“ dodal.

Vyklizení hlediště ho navíc připravilo o podporu diváků, kteří byli během večera spíše na jeho straně. „Nechci z toho ale dělat velký problém. Vrátili jsme se a já čtvrtý set vyhrál. Jen si prostě myslím, že to nebyly odpovídající podmínky pro třetí kolo grandslamu,“ dodal.

Vítěz předchozích dvou ročníků Djokovič sice čtvrtou sadu prohrál, ale v závěrečném pátém setu rozhodl o postupu. V osmifinále by se měl sedmnáctinásobný grandslamový vítěz utkat s Milosem Raonicem z Kanady, ale zatím není jasné, jestli Djokovič nastoupí. V televizním rozhovoru prohlásil, že si pravděpodobně natrhl sval.

„Je to určitě natrhnuté, takže nevím, jestli se stihnu uzdravit a budu moct hrát,“ uvedl majitel rekordních osmi titulů z Melbourne. „Je škoda, že diváci nemohli být na tribunách až do konce. Ale já měl dost problémů sám se sebou a se zraněním a modlil jsem se, abych se dal dohromady,“ dodal Djokovič.

Thiem prohrával už 0:2 na sety, ale nakonec předvedl podobný obrat jako na loňském US Open, kde ve finále jako první hráč po 71 letech zvrátil dvousetovou ztrátu. Kyrgios ovládl první dva sety shodně 6:4, ale loňský finalista Australian Open poté zabral a po setech 6:3, 6:4 a 6:4 zvítězil.

„Dokážu si představit snazší věci než hrát proti Nickovi na jeho oblíbeném kurtu a se skvělými fanoušky za zády,“ řekl Thiem, který v dalším kole vyzve Bulhara Grigora Dimitrova. „Byl to skvělý zápas a dobrá rozlučka s diváky před lockdownem,“ poukázal rakouský tenista na skutečnost, že od soboty se kvůli zpřísnění opatření bude hrát bez diváků.

O překvapení se postaral Aslan Karacev, který po vítězství 6:3, 6:3, 6:3 vyřadil turnajovou osmičku Argentince Diega Schwartzmana. Sedmadvacetiletý Rus při debutu na grandslamu jako první hráč po deseti letech postoupil z kvalifikace až do osmifinále.

Halepová i Ósakaová v osmifinále 

Halepová ve druhém kole nebyla daleko od vyřazení, ale zápas s Ruskou Veronikou Kuděrmětovovou zvládla bez problémů. Finalistka Australian Open z roku 2018 vyhrála za hodinu a 19 minut a o postup do čtvrtfinále si zahraje s loňskou vítězkou French Open Igou Šwiatekovou z Polska.

Turnajová desítka Williamsová porazila 7:6 a 6:2 Anastasii Potapovovou z Ruska. Americká vítězka třiadvaceti grandslamů, která v Melbourne usiluje o vyrovnání rekordu Margaret Courtové, v úvodní sadě odvrátila tři setboly a nakonec ji získala 7:5 ve zkrácené hře.

Druhý set už byl jasnou záležitostí sedminásobné šampionky Australian Open, která v osmifinále nastoupí proti sedmé nasazené Aryně Sabalenkové z Běloruska. „Bylo super mít fanoušky zpátky, zejména tady. Ale je to nejlepší řešení (pokračovat bez diváků) a snad všechno bude v pohodě,“ uvedla Williamsová.

Ósakaová do osmifinále prošla po výhře 6:3, 6:2 nad Ons Džabúrovou z Tuniska. Třetí hráčku hráčku světa nerozhodilo ani 28 nevynucených chyb a v utkání odvrátila šest ze sedmi brejkbolů. Další soupeřkou vítězky Australian Open z roku 2019 bude loňská finalistka Garbiňe Muguruzaová ze Španělska, která rozdrtila dvakrát 6:1 Zarinu Dijasovou z Kazachstánu.

Otazník visí nad dalším startem světové jedničky Ashleigh Bartyové, která by se mohla stát první domácí vítězkou Australian Open po 43 letech. Bartyová dnes kvůli zdravotním problémům odstoupila ze čtyřhry. Ve dvouhře by se měla představit v sobotu v duelu třetího kola s Jekatěrinou Alexandrovovou z Ruska.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne:

Muži - dvouhra - 3. kolo:
Djokovič (1-Srb.) - Fritz (27-USA) 7:6 (7:1), 6:4, 3:6, 4:6, 6:2, A. Zverev (6-Něm.) - Mannarino (32-Fr.) 6:3, 6:3, 6:1, Thiem (3-Rak.) - Kyrgios (Austr.) 4:6, 4:6, 6:3, 6:4, 6:4, Karacev (Rus.) - Schwartzman (8-Arg.) 6:3, 6:3, 6:3, Auger-Aliassime (20-Kan.) - Shapovalov (11-Kan.) 7:5, 7:5, 6:3, Raonic (14-Kan.) - Fucsovics (Maď.) 7:6 (7:2), 5:7, 6:2, 6:2, Dimitrov (18-Bulh.) - Carreňo (15-Šp.) 6:0, 1:0 skreč, Lajovič (23-Srb.) - Martínez (Šp.) 6:7 (6:8), 7:5, 6:1, 6:4.

Ženy - dvouhra - 3. kolo:
Vondroušová (19-ČR) - Cirsteaová (Rum.) 6:2, 6:4, Halepová (2-Rum.) - Kuděrmětovová (32-Rus.) 6:1, 6:3, Ósakaová (3-Jap.) - Džabúrová (27-Tun.) 6:3, 6:2, Sabalenková (7-Běl.) - Liová (USA) 6:3, 6:1, S. Williamsová (10-USA) - Potapovová (Rus.) 7:6 (7:5), 6:2, Muguruzaová (14-Šp.) - Dijasová (Kaz.) 6:1, 6:1, Šwiateková (15-Pol.) - Ferrová (Fr.) 6:4, 6:3, Sie Šu-wej (Tchaj-wan) - Erraniová (It.) 6:4, 2:6, 7:5.

Čtyřhra - 2. kolo:
Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Džabúrová, McHaleová (Tun./USA) 6:3, 6:4, Fichmanová, Olmosová (Kan./Mex) - Hradecká, Kristýna Plíšková (ČR) 7:5, 6:3.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Hradecká, Polášek (ČR/SR) - Čchan Jüng-žan, Dodig (7-Tchaj-wan/Chorv.) 6:4, 7:5.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud