15. února 2021 • 10:20

Skvělá Muchová! Obrat jako s Plíškovou, je ve čtvrtfinále grandslamu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední česká zástupkyně ve dvouhře na Australian Open Karolína Muchová porazila v osmifinále turnaje Belgičanku Elise Mertensovou 7:6 a 7:5 a vyrovnala své grandslamové maximum z Wimbledonu 2019. Vítězství se nerodilo lehce, v první sadě Češka ztrácela 0:4 a 2:5, ale ve zkrácené hře nakonec uspěla 7:5. Otáčet tak musela podobně jako v minulém kole s Plíškovou, se kterou prohrávala v druhém setu dokonce 0:5. Postup ze 3. kola zvládly ve čtyřhře vybojovat i Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou.



Čtyřiadvacetiletá Muchová vyrovnala postupem do čtvrtfinále svůj nejlepší grandslamový výsledek, jehož dosáhla předloni ve Wimbledonu. Sedmadvacátá hráčka světa po krajance Karolíně Plíškové vyřadila další žebříčkovou favoritku, světové šestnáctce Mertensové oplatila loňskou prohru z podzimního halového turnaje v Ostravě.

S Bartyovou, jež dnes v osmifinále zdolala 6:3, 6:4 Američanku Shelby Rogersovou, se Muchová dosud utkala jednou a v roce 2018 na US Open jí podlehla ve dvou setech.

Muchové vstup do zápasu proti Mertensové nevyšel. Olomoucká rodačka kupila chybu na chybu a brzy prohrávala 0:4. Pak sice snížila na 2:4, následně ale po dalším získaném podání Belgičanka odskočila na 5:2. Muchová se ale podobně jako v zápase proti Plíškové, kdy v druhé sadě prohrávala dokonce 0:5, ukázala jako mistryně obratu. Sadu dotáhla do tie-breaku, v němž proměnila třetí setbol na 7:5.

Pohodu z vyhrané sady si poslední česká zástupkyně ve dvouhře přenesla do úvodu druhého setu, v němž získala okamžitě brejk. Mertensová ale kontrovala, srovnala na 2:2 a sada opět směřovala do zkrácené hry. Za stavu 5:5 se však Muchová dostala k brejkbolům, soupeřce servis vzala a zápas poté dopodávala čistou hrou. V posledních třech gamech ztratila česká tenistka jen dva míčky.

Stejně jako Muchová v prvních čtyřech zápasech na melbournském grandslamu nepřišla o set Bartyová. Domácí favoritka, jež před Australian Open vyhrála jeden z přípravných turnajů v Melbourne, má aktuálně sérii osmi vítězných zápasů.

Americké překvapení Pegulaová

Šestadvacetiletá Američanka Pegulaová, 62. hráčka světového žebříčku, při předchozích startech v Melbourne nikdy nepřešla první kolo, ale letos ji nezastavila žádná z lépe umístěných tenistek. Hned v úvodu vyřadila dvojnásobnou vítězku Australian Open Viktorii Azarenkovou z Běloruska. Svitolinové, která dosud v Melbourne neztratila ani set, oplatila lednovou prohru z Abú Zabí a po setech 6:4, 3:6, 6:3 oslavila zatím největší úspěch kariéry. Na žebříčku poskočí minimálně o osmnáct míst a bude poprvé v elitní padesátce.

Poprvé ve čtvrtfinále je v Melbourne také její krajanka a velká kamarádka Jennifer Bradyová, která vyřadila Chorvatku Donnu Vekičovou po setech 6:1 a 7:5. Navázala tak na úspěšné tažení z loňského US Open, kde došla až do semifinále. Dosud neztratila ani set a není na ní vůbec znát, že byla jednou z hráček, které musely strávit dva týdny v přísné karanténě.

Rusové hrají ve skvělé formě

Dalším nováčkem mezi čtvrtfinalisty v Melbourne je ruský tenista Daniil Medveděv. U čtvrtého nasazeného je spíš překvapením, že se tady dosud nedostal takhle daleko. Američan Mackenzie McDonald, který je až na konci druhé stovky žebříčku, pro něj nebyl těžkou překážkou. Vzdoroval mu jen v prvním setu a po hodině a půl hry si Rus připsal už osmnácté vítězství v řadě.

Jeho příštím soupeřem bude spoluhráč z vítězného týmu v ATP Cupu Andrej Rubljov, který letos vyhrál všech osm zápasů a v Melbourne ještě neztratil set. Bilanci mu nepokazil ani Nor Casper Ruud, který po dvou prohraných setech zápas pro zranění břišního svalstva vzdal. Rusko tak má jistého minimálně semifinalistu, a to ještě ve druhé polovině pavouka pokračuje Aslan Karacev, senzace turnaje, která začínala v kvalifikaci. Posledním ruským tenistou, který v Melbourne vyhrál, byl v roce 2005 Marat Safin.

Rusové mají ve čtvrtfinále mužské dvouhry hned tři zástupce, což se na žádném turnaji velké čtyřky ještě nikdy nestalo.

Postoupil Nadal i deblistky Krejčíková se Siniakovou

Španěl Rafael Nadal je zase o krůček blíž k 21. grandslamovému titulu a tím k překonání rekordu, o který se dělí se Švýcarem Rogerem Federerem. I přes problémy se zády dál kráčí turnajem bez ztráty setu. Ani šestnáctý nasazený Ital Fabio Fognini ho dlouho nezdržel a kapituloval po setech 3:6, 4:6 a 2:6. Byl to už jejich sedmnáctý vzájemný zápas a Nadalova třináctá výhra. Z Australian Open má Španěl jediný titul z roku 2009 a může být prvním tenistou v historii, který vyhraje v otevřené éře všechny grandslamové turnaje dvakrát.

Ve čtvrtfinále čtyřiatřicetiletého Nadala čeká Řek Stefanos Tsitsipas, jenž mezi nejlepších osm postoupil bez boje. Jeho soupeř Matteo Berrettini z Itálie k dnešnímu osmifinále kvůli zraněným břišním svalům nenastoupil. Vzájemná bilance vyznívá jednoznačně 7:1 pro Španěla, jenž s o dvanáct let mladším Řekem na tvrdém povrchu dosud neprohrál.

Český tenis bude mít zastoupení ve čtvrtfinále čtyřhry zásluhou dvojice Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. Třetí nasazené si ve třetím kole poradily s americko-nizozemským párem Bernarda Peraová, Rosalie van Hoeková po setech 6:4, 6:4. V minulosti už spolu zvítězily v Paříži i Wimbledonu, ale v Melbourne je jejich maximem loňské semifinále.

Krejčíková dnes ještě postoupila do čtvrtfinále smíšené čtyřhry, v níž v Austrálii dvakrát po sobě slavila triumf. Loni zvítězila s Nikolou Mektičem z Chorvatska, předtím s Američanem Rajeevem Ramem, který je i jejím letošním partnerem.

Výsledky Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 80 milionů australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - 4. kolo:

Tsitsipas (5-Řec.) - Berrettini (9-It.) bez boje, Nadal (2-Šp.) - Fognini (16-It.) 6:3, 6:4, 6:2, Rubljov (7-Rus.) - Ruud (24-Nor.) 6:2, 7:6 (7:3), skreč., Medveděv (4-Rus.) - McDonald (USA) 6:4, 6:2, 6:3.

Ženy:

Dvouhra - 4. kolo:

Muchová (25-ČR) - Mertensová (18-Belg.) 7:6 (7:5), 7:5, Bartyová (1-Austr.) - Rogersová (USA) 6:3, 6:4, Pegulaová (USA) - Svitolinová (5-Ukr.) 6:4, 3:6, 6:3, Bradyová (22-USA) - Vekičová (28-Chorv.) 6:1, 7:5.

Čtyřhra - 3. kolo:

Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Peraová, van Hoeková (USA/Niz.) 6:4, 6:4.

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:

Krejčíková, Ram (6-ČR/USA) - Šibaharaová, McLachlan (Jap.) 6:4, 3:6, 13:11.

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud