18. února 2021 • 07:50

Česká pohádka na Australian Open končí, Muchová obrat nedotáhla

Autor: iSport.cz, rou, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to obrovský boj, Karolína Muchová odvrátila čtyři mečboly, ale na první grandslamové finále si musí počkat. V semifinále Australian Open čtyřiadvacetiletá Češka podlehla Američance Jennifer Bradyové 4:6, 6:3 a 4:6, i tak se dočkala svého nejlepšího výsledku na turnaji velké čtyřky. Nasazená dvaadvacítka Bradyová se o titul utká s Naomi Ósakaovou, která si poradila se Serenou Williamsovou 6:3 a 6:4. Potřetí v řadě může titul ve smíšené čtyřhře získat Barbora Krejčíková. Novak Djokovič ukončil v semifinále Australian Open senzační pouť Rusa Aslana Karaceva turnajem a po výhře 6:3, 6:4, 6:2 postoupil podeváté v Melbourne do finále. V duelu o titul na úvodním grandslamu sezony aktuální světová jednička ještě nikdy neprohrála.



Muchová si díky účasti v semifinále připsala nejlepší grandslamový výsledek v kariéře. Olomoucká rodačka dosud došla nejdále předloni do čtvrtfinále Wimbledonu. Za vystoupení v Melbourne získala 850 tisíc australských dolarů (14 milionů korun) a v žebříčku se posune na 22. místo, o jednu příčku za své dosavadní maximum.

Čtyřiadvacetiletá Češka do svého prvního grandslamového semifinále nevstoupila dobře. O pár měsíců starší Američanka začala drtivou čistou hrou, kterou uzavřela esem, a hned také prolomila soupeřce servis.

Muchová se ale zvládla rychle vzpamatovat a podání si vzala okamžitě zpátky. Rozhodující moment první sady pak přišel za stavu 4:5, když Bradyová získala první setbol - Muchová poslala své podání dvakrát do sítě a Američanka měla do finále blíž.

Česká bojovnice se ovšem zvládla rychle oklepat, v prvním gamu předvedla parádní return na 0:40 a hned se dočkala rychlého brejku. Muchová získala jistotu a za stavu 5:3 si pomohla dalším krásným returnem na 15:30, nakonec vybojovala shodu, a teď to byla soupeřka, kdo selhal - dvojchybou darovala Češce druhý set.

Karolína Muchová po odvráceném mečbolu, který skončil jen milimetry v autu
Karolína Muchová po odvráceném mečbolu, který skončil jen milimetry v autu

Do rozhodující sady opět lépe vstoupila americká tenistka. Ve třetím gamu prolomila Muchové servis, brejk navíc potvrdila čistou hrou. Bradyová si náskok držela až do závěru setu, kdy Češka po boji zvládla snížit na 4:5.

V desátém gamu předvedla Karolína Muchová svou obrovskou bojovnost, stáhla na 30:40 a přišly neuvěřitelné momenty. Bradyová se už už radovala, jenže míček skončil o milimetry v autu, což ukázalo video a Muchová zvedla ruce k nebi. Rozhozená Američanka udělala poté chybu a nabídla soupeřce brejkbol, ale Muchová netrefila return.

Následoval druhý brejkbol a další zkažený míč. I jinak klidná Muchová ukázala emoce a zakřičela si. Při třetím mečbolu napálila perfektní return na čáru, jenže neproměnila další brejkbol. Dál střídala slabší moment se skvělým, odvrátila čtvrtý mečbol odvážně na síti, ale při pátém poslala míček do autu a prohrála.

Poslední českou finalistkou v Melbourne tak zůstává Petra Kvitová, která předloni podlehla v boji o titul Ósakaové. Turnaj z českých rodaček dvakrát ovládla Hana Mandlíková (1980 a 1987). Martina Navrátilová uspěla třikrát, ale už jako Američanka.

Ósakaová zničila Sereniny naděje

Třetí nasazená Naomi Ósakaová vyřídila Williamsovou za hodinu a čtvrt a překazila jí útok na 24. grandslamový titul, kterým by vyrovnala rekord Australanky Margaret Courtové.

„Měla jsem tolik šancí. Udělala jsem tolik chyb, zbytečných chyb,“ řekla po utkání devětatřicetiletá Williamsová. „Nevím, jsem zničená,“ hlesla na otázku, jestli neměla svůj den a v slzách opustila tiskovou konferenci.

Krejčíková ve finále smíšené čtyřhry

Tenistka Barbora Krejčíková může potřetí v řadě získat na Australian Open titul ve smíšené čtyřhře. Letos se do finále dostala Američanem s Američanem Rajeevem Ramem, s kterým turnaj vyhrála v roce 2019. Šestí nasazení v semifinále porazili domácí pár Storm Sandersová a Marc Polmans dvakrát 6:3.

Krejčíková si letos zahraje v Melbourne o dva tituly. V pátek budou hrát s Kateřinou Siniakovou finále čtyřhry. Soupeřkami turnajových trojek budou druhé nasazené Belgičanka Elise Mertensové s Běloruskou Arynou Sabalenkovou.

Loni vyhrála pětadvacetiletá Krejčíková smíšenou čtyřhru s Chorvatem Nikolou Mektičem a stala první hráčkou po 31 letech, která v Melbourne obhájila titul v mixu. Třikrát po sobě od obnovení mixu v roce 1987 nikdo trofej nezískal.

Soupeře pro sobotní finále poznají Krejčíková a Ram v pátek po utkání domácího páru Samantha Stosurová, Matthew Ebden s americko-britskou dvojicí Desirae Krawczyková, Joe Salisbury.

Djokovič zase ve finále

O třetí triumf na Australian Open za sebou a celkově 18. grandslamový titul se třiatřicetiletý Djokovič střetne v neděli s vítězem pátečního semifinále mezi Rusem Daniilem Medveděvem a Řekem Stefanosem Tsitsipasem, který ve čtvrtfinále vyřadil světovou dvojku Rafaela Nadala ze Španělska.

Sedmadvacetiletý Karacev má za sebou navzdory dnešnímu vyřazení nejlepší turnaj kariéry. Do hlavní soutěže se 114. hráč světového žebříčku dostal z kvalifikace a jako první tenista v takzvané open éře postoupil při svém grandslamovém debutu až do semifinále.

"Velká gratulace. Na svém prvním grandslamu předváděl skvělé výkony," ocenil soupeře Djokovič poté, co zápas po hodině a tři čtvrtě ukončil 17. esem při prvním mečbolu.

Většinu zápasu měl favorizovaný Srb pod kontrolou. Karacevovi se sice podařilo ve druhém setu snížit z hrozivých 1:5 na 4:5 a podání Djokovičovi vzal i ve třetím setu, na obrat to ale nestačilo. "Cítil jsem se skvěle, nic mě nebolelo a byl to tady můj nejlepší zápas," pochvaloval si bělehradský rodák, jenž si v utkání 3. kola poranil břišní sval a dokonce nebylo jisté, zda bude v turnaji pokračovat.

Djokovič se probojoval do 28. grandslamového finále, čímž se vyrovnal Nadalovi. Před nimi je pouze rekordman Roger Federer ze Švýcarska, který hrál 31 zápasů o titul na turnajích velké čtyřky.

Australian Open: Muchová prohrávala, pak porazila světovou jedničku!
Video se připravuje ...

Tenisový INSIDER s Janem Jarochem: Může Muchová celé Australian Open vyhrát?
Video se připravuje ...

 

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud