20. února 2021 • 13:30

Australian Open: Ósakaová má čtvrtý grandslam, Krejčíková slaví hattrick

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Japonská tenistka Naomi Ósakaová se stala znovu po dvou letech šampionkou Australian Open. V sobotním finále v Melbourne porazila Američanku Jennifer Bradyovou 6:4, 6:3 a získala čtvrtý grandslamový titul. Češka Barbora Krejčíková vyhrála potřetí v řadě na Australian Open smíšenou čtyřhru. 



Ósakaová poprvé vyhrála Australian Open v roce 2019 po vítězství nad Petrou Kvitovou. První grandslamový titul slavila na US Open o rok dříve a v New Yorku uspěla i loni. Třiadvacetiletá Japonka je šestnáctou hráčkou s alespoň čtyřmi grandslamovými tituly v open éře.

„Opravdu chci poděkovat svému týmu, tohle je pro vás,“ řekla Ósaková s trofejí při vyhlášení v Areně Roda Lavera. K fanouškům, kteří se mohli vrátit v omezeném počtu na tribuny v závěru turnaje, dodala: „V neposlední řadě chci poděkovat, že jste přišli. Vaše energie pro mě moc znamená. Hrát grandslam v současné době je velkým privilegiem. Díky za tuhle šanci.“

Letošní Australian Open začalo kvůli pandemii koronaviru o tři týdny později, aby tenisté mohli před turnajem projít čtrnáctidenní karanténou.

Tenistka Barbora Krejčíková vyhrála potřetí v řadě smíšenou čtyřhru na Australian Open. Stejně jako předloni zvítězila s Američanem Rajeevem Ramem.
Tenistka Barbora Krejčíková vyhrála potřetí v řadě smíšenou čtyřhru na Australian Open. Stejně jako předloni zvítězila s Američanem Rajeevem Ramem.

Sobotní finále odstartovala Ósakaová perfektním podáním a čistou hrou. Ve výměnách od základní čáry byla přesnější i agresivnější. Bradyová dokázala favoritku zatlačit jen nárazově, ale díky tomu v první sadě srovnala z 1:3 na 3:3. Japonka za stavu 4:4 odvrátila brejkbol a pak ziskem šesti her v řadě utkání rozhodla.

Semifinálová přemožitelka Karolíny Muchové Bradyová ještě ve druhé sadě snížila z 0:4 na 2:4, ale víc jí Ósakaová nedovolila. Zápas po hodině a 17 minutách ukončila jistě při svém podání. „Dneska jsem to nebyla já, ale doufám, že přijdou další příležitosti,“ řekla pětadvacetiletá Bradyová.

Japonka vyhrála jednadvacátý zápas v řadě, ke kterému nastoupila. Naposledy na kurtu prohrála loni ve Fed Cupu.

Ósakaová je první tenistkou po Monice Selešové, která vyhrála svá první čtyři grandslamová finále. Jugoslávská a později americká reprezentantka v letech 1990 až 1992 uspěla dokonce šestkrát.

Díky vítězství v Melbourne vydělala japonská hráčka 2,75 milionu australských dolarů (zhruba 45 milionů korun). Ve světovém žebříčku se Ósakaová posune na druhé místo. Bradyová se poprvé dostane do dvacítky a bude třináctá.

Krejčíková slaví vítězný hattrick 

Tenistka Barbora Krejčíková vyhrála potřetí v řadě smíšenou čtyřhru na Australian Open. Stejně jako předloni zvítězila s Američanem Rajeevem Ramem. Šestí nasazení ve finále porazili domácí dvojici Samantha Stosurová, Matthew Ebden jasně 6:1 a 6:4 za 59 minut.

„Je to úžasný pocit,“ citoval web WTA Tour nadšenou Krejčíkovou, která k zisku třetího vavřínu v melbournském mixu dodala: „Někde vzadu v hlavě to máte, snažíte se na to nemyslet, hlavně během utkání, ale před zápasem jsem na to myslela. Samozřejmě jsem si to přála a teď je to skutečnost.“

Krejčíková má již pátý grandslamový titul. V mixu v Melbourne uspěla dvakrát s Ramem a loni s Chorvatem Nikolou Mektičem. S Kateřinou Siniakovou ovládly v roce 2018 čtyřhru na Roland Garros a ve Wimbledonu.

„Jsem neobyčejně šťastná, že jsme s Rajeevem vyhráli podruhé. Jsem ráda, že se mnou kluci chtějí hrát, daří se nám dobře naladit a být úspěšní,“ řekla Krejčíková. „Neumím vyjádřit, jak jsem jim vděčná, že jsem díky nim mohla vyhrát třikrát v řadě.“

Krejčíková s Ramem měli rychlý nástup a i díky Ebdenovým nepřesnostem na síti i od základní čáry vedli 4:0 a úvodní sadě dominovali. Ve druhém setu nabídla Krejčíková za stavu 1:1 dvojchybou soupeřům jediný brejkbol v utkání, ale Ram na síti ztrátě zabránil a jinak byla česko-americká dvojice na servisu bezchybná.

Za stavu 4:5 ve druhé sadě vybojovala Krejčíková mečbol při Ebdenově podání poté, co její ránu nezkrotila na síti Stosurová a volej poslala za čáru. Česká tenistka pak ustála výměnu od základní čáry s Ebdenem, jehož aut zápas ukončil.

Krejčíková s Ramem podobně jako Japonka Naomi Ósakaová ve dvouhře cestou za titulem odvrátili mečbol. Ve druhém kole jim hrozilo vyřazení v duelu s Japonci Enou Šibaharovou a Benem McLachlanem. „I předloni jsme málem skončili brzy, ale vybojovali jsme to a nakonec turnaj vyhráli,“ vzpomínal Ram, kterého v neděli čeká ještě finále mužské čtyřhry.

Pětadvacetiletá brněnská rodačka hattrickem ze smíšené čtyřhry napodobila Jima Pugha. Američan zvítězil v Melbourne v letech 1988-90, kdy dvakrát triumfoval s Janou Novotnou a poté s Běloruskou Natalií Zverevovou.

Někdejší deblová světová jednička Krejčíková má za sebou povedený vstup do sezony. Se Siniakovou vyhrály v Melbourne přípravný turnaj WTA a postoupily do finále dámské čtyřhry na Australian Open.

Naomi Ósakaová

Datum a místo narození: 16. října 1997, Ósaka

Státní příslušnost: Japonsko

Výška: 180 cm

Největší úspěchy: vítězka čtyř grandslamů (US Open 2018 a 2020, Australian Open 2019 a 2021), vítězka sedmi turnajů WTA ve dvouhře

Aktuální postavení na žebříčku WTA: 3. místo (v novém vydání 2., nejlépe 1.)

Rodina: svobodná

Ostatní:
vyznavačka agresivního stylu hry od základní čáry s prudkým podáním;
dcera japonské matky a haitského otce žije i s rodinou od tří let v USA, díky tomu má také americké občanství;
profesionálkou je od roku 2013, tenisu se věnuje i její starší sestra Mari;
v roce 2016 po premiérové finálové účasti na okruhu WTA v Tokiu pronikla do elitní padesátky žebříčku;
prvního turnajového triumfu se dočkala v březnu 2018 v Indian Wells, ve stejném roce slavila triumf i na US Open a stala se první japonskou vítězkou grandslamu;
předloňský triumf v Melbourne jí pomohl na první místo žebříčku, dohromady byla světovou jedničkou 25 týdnů;
na odměnách si vydělala téměř 20 milionů dolarů;
jejím dětským vzorem byla Serena Williamsová, od loňska ji trénuje Wim Fissette;
nedávno se stala spolumajitelkou profesionálního ženského fotbalového klubu North Carolina Courage;
má vlastní stránky www.naomiosaka.com.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud