Jan Jaroch
20. února 2021 • 15:35

Velmistr Danil chystá finálový mat. Musí si sedřít zadek, vzkázal Djokovič

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oko bere! Pokud Daniil Medveděv přidá v neděli jednadvacátou výhru úchvatné šňůry, bude korunován šampionem Australian Open. Úkol však nemůže mít těžší. Melbournský rekordman Novak Djokovič jde po devátém titulu, finále v Austrálii ještě nikdy neprohrál. Jenže pozor, Rusův tenis představuje dokonalý kryptonit, který dokáže zneutralizovat schopnosti srbského vladaře.



Připravte si popcorn, nedělní tenisové dopoledne snad nemůže být lepší. Od 9.30 se utkají o pohár Normana Brookse borci, jejichž střet slibuje velký ohňostroj. A také hodně dlouhý zápas. Djokovič si z 3. kola odnesl zraněný břišní sval.

Po hodinách paniky a závodu s časem, kdy mu šli pořadatelé významně na ruku a nasazovali jeho další utkání co nejpozději v programu, ale pochyby rozehnal. Nezdá se být handicapovaný bolestí, sám přiznává, že se znovu cítí skvěle. A těší se na nového protivníka v grandslamovém finále. O osm let mladší Daniil Medveděv je zástupcem nové generace, od níž se již roky čeká, že svrhne vládu velké trojky. Šrouby se utahují, Rafael Nadal, Federer a Djoker však stále odolávají.

„Všichni mluví o tom, jak nás nová generace přejede, ale pořád se nic neděje. Můžeme o tom mluvit celý den, ale se vším respektem k mladším, pořád před sebou mají hodně práce. Nehodlám jen čekat a odevzdat jim vládu, budou si muset sedřít zadek, aby to zvládli,“ popíchl v pátek během rozhovoru pro Eurosport Djokovič finálového soka.

Novak Djokovič i se zraněním postoupil do osmifinále Australian Open
Novak Djokovič i se zraněním postoupil do osmifinále Australian Open

Vzhledem k tradičnímu a také spornému programu Australian Open měl o den navíc pro regeneraci, Medveděv musel do práce. Vykonal ji bez větších potíží za dvě hodiny, pětisetovým maratonem s Nadalem znaveného Řeka Stefanose Tsitsipase vyřadil 6:4, 6:2, 7:5.

Nic nového pod sluncem, Medveděv jako by zapomněl prohrávat. Jeho vítězná série dává vzpomenout na dominanci velké trojky. Pětadvacetiletý Rus vyhrál pařížský podnik v hale Bercy, Turnaj mistrů, týmový ATP Cup a nyní stojí ve finále grandslamu.

Do šňůry dvaceti výher vměstnal dvanáct triumfů proti hráčům z elitní desítky žebříčku! Světovou jedničku Djokoviče přehrál na londýnském Masters pohodlně 6:3, 6:3. Ačkoliv Srb vede na vzájemná utkání 4:3, tři z posledních čtyř mačů s Medveděvem prohrál. A nezastírá, že Rusův taktický tenis se mu dokáže dostat pod kůži.

„Slyšel jsem Jima Couriera, když o něm mluvil jako o šachovém velmistrovi, protože nejen skvěle takticky hraje, ale i se pohybuje po kurtu. Naprostá pravda, je to ohromně chytrý hráč,“ složil Djokovič poklonu téměř dvoumetrovému Rusovi (198 cm).

Dá se čekat, že se ho pokusí tlačit přes slabší forhend, protože bekhend má jeden z nejlepších. A také disponuje pádnějším podáním než Srb. „A nebojí se vydávat pro body na síť. Má kupu sebevědomí, loňskou sezonu zakončil nejlépe, jak to jen šlo. A ještě se o pauze zlepšil,“ má se na pozoru Djokovič, jenž proti Medveděvově šňůře může postavit svou vlastní. Dvacet zápasů už na Australian Open neprohrál. Výsledek finále je nepředvídatelný. Jisté však je, že jedna série skončí.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud