20. února 2021 • 19:00

Nová šéfka N4OMI. Může vyhrát deset grandslamů, soudí Wilander

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtvrté finále, čtvrtý titul. Stoprocentní úspěšnost drží Naomi Ósakaová v titulových bojích na grandslamech. Jennifer Bradyovou zdolala japonská favoritka 6:4, 6:3 a podruhé v kariéře ovládla Australian Open. Jde o další triumf mládí, osmi z posledních devíti grandslamových šampionek bylo 23 let či méně.



Dlouho se čekalo na dominantní hráčku, která bude velet dámskému tenisu. Éra bezvládí končí, Naomi Ósakaová je novým šerifem ve městě. „Myslím, že může vyhrát minimálně deset grandslamů. Jistě, nehýbe se nijak úžasně, ale je tak silná, dynamická. Nezdá se, že by byla náchylná ke zraněním. Je hodně rezervovaná, když vyhraje, což mi naznačuje, že hodlá vítězit mnohem víc. Všechno ukazuje na to, že přinejmenším získá deset grandslamů,“ soudí expert Eurosportu Mats Wilander.

Ósakaová má nyní čtyři, o jeden méně než Martina Hingisová či Maria Šarapovová. Z aktivních hráček jsou před ní pouze sestry Williamsovy. Triumfy jsou zvykem a zdá se, že třiadvacetiletá Japonka už je dávno za dobou, kdy by byla ohromená z toho, co dokáže.

Jennifer Bradyovou, semifinálovou přemožitelku Karolíny Muchové, zdolala za pouhých 77 minut chladnokrevné strojové práce. Za stavu 4:4 čelila brejkbolu, smazala ho a získala šest gamů v řadě, čímž zlomila zápas. Turnaj si Japonka vyhrála v osmifinále, kde odvracela dva mečboly Garbině Muguruzaové. Za posledních deset let je čtvrtou šampionkou Australian Open, která triumfovala, když se během turnaje ocitla míček od vyřazení.

Triumf Ósakaové je dobrou zprávou pro ženský tenis. Zase má hvězdu, která přerůstá hranice kurtu. Za loňský rok ji časopis Sports Illustrated zvolil nejlepší sportovkyní světa. „Dalších pět, sedm let může dominovat jako kdysi Serena,“ myslí si legendární Chris Evertová o Japonce, jež oslovila svět i svým aktivismem, když při US Open chodila k zápasům v rouškách se jmény obětí policejního násilí v USA.

Ósakaová, jež vyrostla a žije v Americe, nesmírně těží z rozhodnutí reprezentovat Japonsko. Loni se poprvé stala nejlépe vydělávající sportovkyní světa, dokonce ustanovila nový dámský rekord – za dvanáct měsíců si přišla na 37 milionů dolarů, skoro miliardu korun. Už koupila podíl v ženském fotbalovém týmu North Carolina Courage. „Je velmi důležité upozornit na ženský sport a podpořit novou generaci mladých dívek,“ hlásá tenistka, jež vyhrála 37 z posledních 39 utkání na betonu a už nyní je jasné, že bude největší tváří olympiády v Tokiu.

Umí být nonšalantní i vtipná.

„Máš radši, když se ti říká Jenny nebo Jennifer,“ otočila se během sobotní děkovačky k Bradyové.

„Jenny!“

„Ráda bych pogratulovala Jennifer,“ rozesmála stadion Japonka, jíž vede belgický kouč Wim Fissett. Toho před pár lety testovala i Petra Kvitová.

Ósakaová vyhrála za kariéru teprve 7 titulů, z toho 4 ale grandslamové. Ačkoliv při Roland Garros a Wimbledonu nikdy nepřešla přes 3. kolo, vše nasvědčuje tomu, že je jen otázkou času, kdy se prosadí i tam.

Nakolik je výjimečnou hráčkou, vypovídá i následující statistika. Pouze Monica Selešová a Roger Federer zvládli vyhrát první čtyři grandslamová finále kariéry.

Doba vlády královny Naomi nastává.

GRANDSLAMOVÉ TITULY NAOMI ÓSAKAOVÉ
US Open 2018
Australian Open 2019
US Open 2020
Australian Open 2021

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud