10. ledna 2022 • 14:39

Djokovič uspěl u soudu v Austrálii. Chce zůstat a hrát, na tahu je ministr

Autor: ČTK, jon
Vstoupit do diskuse
18
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srbský tenista Novak Djokovič uspěl u soudu s odvoláním proti deportaci, kterou mu nařídily australské úřady po zrušení jeho víz kvůli zpochybnění schválené výjimky z očkování proti koronaviru. Soudce Anthony Kelly víza světové jedničky obnovil. Djokovič dostal zpátky pas a mohl definitivně opustit detenční hotel, kde byl od čtvrtka uzavřen. Víza mu ještě může odebrat ministr pro imigraci Alex Hawke a zabránit mu tím v obhajobě titulu na Australian Open, které začne za týden.



Po dnech mlčení také nejlepší tenista světa prolomil mlčení. „Jsem vděčný, že soud přehodnotil zrušení mého víza. Navzdory všemu, co se stao, chci zůstat v Austrálii a soutěžit na Australian Open. Zůstávám soustředěný. Letěl jsem sem, abych hrál na jedné z nejvýznamnějších soutěží,“ napsal Novak Djokovič na Twitteru.

V některých evropských médiích se objevily informace, že Djokoviče podle jeho rodiny po úspěšném odvolání zatkla policie, ale podle listu The Age se tyto zprávy nezakládaly na pravdě. Ministerstvo pro imigraci však stále zvažuje, zda Djokovičovi zruší víza znovu.

Soudce Kelly rovněž nařídil, aby vláda zaplatila Djokovičovi náklady na právní zastoupení. Soudce kritizoval postup úředníků při jednání s Djokovičem a rušení jeho víza. Tenista se o tom, že to hrozí, dozvěděl ve čtvrtek krátce před čtvrtou hodinou ranní, kdy už trávil několik hodin na letišti. Úředník ho vyzval, aby předložil argumenty, proč by to australská strana neměla udělat.

V místopřísežném prohlášení, které bylo po procesu zveřejněno, Djokovič uvedl, že byl unavený, naštvaný a zmatený. „Byl jsem přesvědčený, že jsem splnil všechna nařízení pro vstup do Austrálie. Nerozuměl jsem tomu, co se děje. Nechápal jsem, proč zvažuje zrušení mého víza. Bylo kolem čtvrté ráno a potřeboval jsem nějakou pomoc. To jsem mu řekl,“ uvedl v dokumentu, který zveřejnil list The Age.

Djokovičův otec Srdjan na tiskové konferenci v Bělehradě
Djokovičův otec Srdjan na tiskové konferenci v Bělehradě

Devítinásobný vítěz Australian Open žádal, aby úřady počkaly do rána, než se spojí s právníky a australským tenisovým svazem. Opakovaně byl ujištěn, že má čas do půl deváté. Úřady mu ale vízum zrušily v 7:42, což mu nedalo šanci adekvátně zareagovat. Deportaci se vzepřel a skončil v detenčním hotelu. Při soudním jednání tam nepobýval. Podle listu The Guardian sledoval přenos ze soudu se svými právníky.

Postup úřadů byl jedním z důvodů, proč soud rozhodl v Djokovičův prospěch. Soudce také zdůraznil, že kontroverzní výjimku Djokovič obdržel po důkladném posouzení. „Byla udělena nezávislou odbornou komisí specialistů, kterou ustanovila vláda státu Victoria,“ řekl. Při žádosti o výjimku se Djokovič opíral o to, že před Vánoci koronavirus prodělal. Pozitivní test měl údajně 16. prosince. Na sociálních sítích jsou ale ze 17. prosince fotografie, jak předává ceny mladým tenistům.

Vítězstvím u soudu ale Djokovičova anabáze neskončila. Zástupce australského státu Christopher Tran podle televizní stanice ABC upozornil soud, že ministr pro imigraci Hawke může využít právo na zrušení Djokovičových víz bez ohledu na soudní verdikt. Musí to ale mít podloženo například tím, že Djokovič při žádosti o vízum lhal.

„Imigrační zákon je komplikovaný a je v něm několik možností pro zrušení (víz) v rukou vlády, imigračního oddělení. Jedna z nich se týká žádostí, které obsahují falešné informace. Tato pravomoc ministru (Alexi Hawkemu) stále zůstává otevřená, pokud by se zjistilo, že pan Djokovič poskytl nepravdivé informace,“ řekl ABC News imigrační právník John Findley. Pokud by se tak stalo, čtyřiatřicetiletý tenista by nesměl do Austrálie tři roky.

Žije jako zvíře v lidské zoo

Pondělní virtuální slyšení začalo po menších technických obtížích ohajobou hráčových právníků, poté dostal prostor státní zástupce. Soudce Kelly během slyšení přerušil právní zástupce tenisty, aby si ujasnil kroky, které Djokovič před příletem do Austrálie podnikl. „Co dalšího měl vůbec udělat?“ uvedl soudce na adresu tenisty.

Ačkoliv bylo jednání virtuální kvůli rychlému šíření varianty omikron v Austrálii, před budovou soudu se sešlo několik desítek fanoušků tenisové jedničky. Někteří z fanoušků mávali srbskými vlajkami. „Žije jako zvíře v lidské zoo. ... To, co se tu děje, je neaustralské. Je to politika a rozhodně rasismus,“ uvedl jeden z podporovatelů. Po vynesení příznivého verdiktu se příznivci nejlepšího tenisty světa radovali.

Další Djokovičovi zastánci se v neděli setkali před budovou parlamentu v Bělehradě. Promluvil k nim tenistův otec, který rovněž australské úřady obvinil z toho, že se k jeho synovi - a všem Srbům - chovají jako ke zvířatům.

Sympatie většiny Australanů se však kloní na stranu úřadů, píše agentura Reuters. V zemi je plně naočkováno na 90 procent dospělé populace a proti tenistovi vystupují zejména obyvatelé Melbourne, kteří si během pandemie covidu-19 zažili nejdelší uzávěru na světě. Mnozí tenistovi vyčítají, že má jiná práva než obyčejní lidé.

Do podobných problémů jako Djokovič se v Austrálii dostala i česká tenistka Renata Voráčová, které úřady zrušily vízum po týdenním pobytu v zemi. Také ona měla zdravotní výjimku z očkování díky nedávnému prodělání nemoci. Na rozdíl od Djokoviče se Voráčová neodvolala a v sobotu odletěla, takže na Australian Open startovat nebude.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 2. 12. 2021
11:32
2. 12. 2021
Svět

Tým Williams se bude muset v předposledním závodu sezony mistrovství světa formule 1 v Saúdské Arábii obejít bez svého šéfa Josta Capita. Třiašedesátiletý Němec měl ještě před odletem na Velkou cenu do Džiddy pozitivní test na koronavirus a zůstal v Anglii, kde žije. „Nemá to žádný dopad na pracovníky Williams Racing a tým bude v závodu fungovat podle plánu,“ uvedla stáj.

Zprávy ze dne 2. 12. 2021
9:46
2. 12. 2021
Svět

Finále krasobruslařské Grand Prix, důležitý test před ZOH v Pekingu, se příští týden v Ósace neuskuteční. Japonsko má kvůli omikronu uzavřené hranice.

Vstoupit do diskuse
18
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud