14. ledna 2022 • 12:20

Djokovičovi zrušili víza. Deportace (zatím) odložena, další právní bitva

Autor: iSport.cz, ČTK, rou
Vstoupit do diskuse
25
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novak Djokovič si Australian Open podle všeho nakonec nezahraje! Australský ministr pro imigraci Alex Hawke zrušil srbské hvězdě víza, které získala na základě výjimky z povinného očkování. První hráč světového žebříčku by tak měl místo obhajoby titulu na grandslamovém Australian Open zemi opustit. Djokovičovi právníci ale podají oficiální odvolání a tenista nebude do konečného rozhodnutí soudu deportován. Kauza se přesune k Federelnímu soudu, další slyšení je plánováno už na zítřek, další na neděli. Jestli ale padne rozsudek, jak žádají Srbovi zástupci, ovšem není jisté.



„Využil jsem své pravomoci a zrušil platnost víza pana Novaka Djokoviče uděleného ze zdravotních důvodů, neboť to bylo ve veřejném zájmu,“ uvedl Hawke v prohlášení. „Vláda (premiéra Scotta) Morrisona je pevně odhodlána chránit australské hranice, zejména v souvislosti s pandemií COVID-19,“ dodal.

Tenistovi tak hrozí nejen deportace, ale i zákaz vstupu do země až na tři roky. Djokovičovi právníci se pokouší rozhodnutí zvrátit soudní cestou, první předběžné slyšení u Federálního a rodinného soudu proběhlo online hned večer. Nick Wood označil zrušení víz za iracionální a vedené pouze obavou, že Djokovič bude vzbuzovat antivakcinační nálady.

Australian Open začne už v pondělí, Federální soud bude zasedat podle informací některých médií už v sobotu krátce po půlnoci středoevropského času, další slyšení je v plánu v neděli. Hráč podstoupí další výslech s imigračními úředníky a poté bude zřejmě opět umístěn v detenčním zařízení.

Hodně jsme boji s covidem obětovali, řekl premiér

Premiér Morrison rozhodnutí přivítal a upozornil, že jeho země, která měla jeden z nejdelších lockdownů, má ve spojení s covidem průměrně nejmenší úmrtnost a největší proočkovanost na světě. „Australané toho během této pandemie hodně obětovali a samozřejmě očekávají, že výsledky těchto obětí budou chráněny. A to je to, co ministr (pro imigraci Alex Hawke) svým dnešním rozhodnutím dělá,“

Dvacetinásobný grandslamový vítěz Djokovič, který se k vakcinaci a obecně k medicinským zásahům staví dost vlažně, sice dostal výjimku z povinného očkování pro účast na Australian Open na základě prodělaného koronaviru, úřady mu ale vízum po příletu zamítly. Srbský tenista díky procesnímu pochybení imigračních úředníků rozhodnutí zvrátil u pondělního soudu. Od té doby se čekalo na vyjádření ministra Hawkea.

Djokovič od pondělního propuštění z detenčního hotelu trénoval v Melbourne Parku a připravoval se na turnaj. Jeho soupeřem měl být v 1. kole jeho krajan Miomir Kecmanovič. Dojde-li na deportaci devítinásobného vítěze turnaje, za Djokoiče se dostane do turnaje poražený z kvalifikace.

Navíc by rodák z Bělehradu mohl přijít o pozici prvního hráče světa v žebříčku ATP. Na první místo by se dostali v případě titulu Rus Daniil Medveděv, nebo Němec Alex Zverev.

Prodělaný koronavirus Djokoviče přinesl nejasnosti. Německý magazín Spiegel dokonce uvedl, že test může být zmanipulovaný. Hráč navíc může mít problémy i ve své vlasti poté, co ve středu přiznal, že se v prosinci po pozitivním testu, tedy s vědomím nákazy, zúčastnil rozhovoru pro deník L'Équipe. Za porušení izolace v Srbsku hrozí pokuta či vězení až na tři roky. Kvůli údajné chybě svého týmu také Djokovič prvotně uvedl, že nikam necestoval, ale přitom byl v prosinci ve španělské Marbelle.

Případ Djokoviče rezonuje celým světem. Jednoho z nejlepších tenistů světa oslavují antivaxeři, ale přes osmdesát procent Australanů se v průzkumu vyslovilo pro jeho deportaci.

Vrátit domů by se měl i podle Martiny Navrátilové a jeden z Djokovičových soupeřů Stefanos Tsitsipas prohlásil, že Srb hraje podle vlastních pravidel. „Nikoho nenapadlo, že by mohli přijet do Austrálie neočkovaní a neřídili se opatřeními,“ uvedl Řek před rozhodnutím o Djokovičově deportaci.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 15. 12. 2021
21:40
15. 12. 2021
Hokej

Nákaza koronavirem v hokejovém klubu Calgary Flames se dál rozšířila a na covidovém seznamu je nyní už 16 hráčů i hlavní trenér Darryl Sutter. Spolu se Sutterem dnes zamířili do karantény i jeho asistenti Kirk Muller, Ryan Huska, sedm hokejistů a dalších sedm členů realizačního týmu. Vedení NHL už dříve klubu, jehož dres obléká i český brankář Daniel Vladař, odložilo zápasy plánované na tento týden, nyní včetně víkendu.

Zprávy ze dne 15. 12. 2021
19:54
15. 12. 2021
Fotbal

Kvůli rozšíření nákazy koronavirem v týmu neodehraje Watford dnešní zápas anglické Premier League na hřišti Burnley, jehož dres obléká i Matěj Vydra. Duel byl odvolán jen několik hodin před výkopem. V Premier League byl kvůli covidu-19 odložen jako třetí zápas za poslední čtyři dny. „Rozhodnutí padlo v souladu s doporučením lékařských poradců kvůli propuknutí nákazy covidem-19 v týmu Watfordu. V jeho důsledku nemá klub dostatečný počet hráčů prvního týmu, kteří by mohli zápas sehrát,“ uvedlo vedení Premier League v prohlášení.

Zprávy ze dne 15. 12. 2021
17:17
15. 12. 2021
Fotbal

Vedení fotbalové Premier League zamítlo žádost Leicesteru o odložení nejbližšího ligového utkání z důvodu nákazy koronaviru v týmu a velkému počtu zraněných hráčů. „Lišky“ mají podle kouče Brendana Rodgerse mimo hru devět fotbalistů, přesto ve čtvrtek nastoupí k domácímu utkání proti Tottenhamu, pro který to bude první zápas po skončení karantény. „Máme teď pět zápasů ve 13 dnech. To je náročný program i s kompletním kádrem, my ale kvůli covidu nemůžeme rotovat sestavu. Hráči jsou pak přetížení a jsou z toho další zranění,“ postěžoval si Rodgers. „Ocitli jsme se v extrémní situaci, ale od vedení soutěže se nám nedostalo podpory. Je to zklamání,“ dodal velšský kouč.

Zprávy ze dne 15. 12. 2021
16:50
15. 12. 2021
Fotbal

Asociace evropských fotbalových klubů (ECA) pohrozila, že neuvolní hráče na africký Pohár národů, který se má uskutečnit od 9. ledna do 6. února v Kamerunu. Pořadatelé zatím podle ECA nevydali žádné pokyny, jak hodlají během koronavirové pandemie dbát o zdraví hráčů. Africká konfederace (CAF) vyslala do Kamerunu generálního sekretáře Vérona Mosengu-Ombu, aby dohlédl na přípravy a urychlil organizační záležitosti.

Zprávy ze dne 15. 12. 2021
13:26
15. 12. 2021
Fotbal

Fotbalisté Realu Madrid Luka Modrič a Marcelo měli pozitivní test na koronavirus a zamířili do karantény. Svému týmu tak budou chybět v nedělním ligovém utkání s Cádizem. Madridský klub o tom informoval v krátkém prohlášení na svém webu. Real neuvedl, zda mají oba nakažení hráči symptomy nemoci, v souladu s protokolem La Ligy ale vynechají nejbližší ligový duel. Záložník Modrič patří mezi stabilní členy základní sestavy, levý bek Marcelo plní letos hlavně roli náhradníka.

Zprávy ze dne 15. 12. 2021
11:59
15. 12. 2021
Hokej

Povinná karanténa na tři až pět týdnů po pozitivním testu na koronavirus i zvyšující se počet hráčů, kteří jsou kvůli nemoci COVID-19 mimo hru, ohrožují start hokejistů z NHL na únorových olympijských hrách v Pekingu. Jak reagují samotní hráči?

  • Hvězdný útočník Connor McDavid z Edmontonu, jehož Kanada zařadila mezi první trojici nominovaných, označil informace o možné až pětitýdenní karanténě za „znepokojivé“. „Samozřejmě, že situace je velmi proměnlivá. Moc informací nemáme, ale objevila se zpráva o karanténě na tři až pět týdnů. A to by bylo hodně znepokojivé, kdyby tomu tak bylo, když tam poletíme. Stále jsem chlap, který chce hrát na olympiádě. Ale také se chceme ujistit, že je to bezpečné pro všechny. Pro všechny sportovce, nejen pro hokejisty,“ uvedl McDavid.
  • Podobně se vyjádřil i obránce Alex Pietrangelo, který byl stejně jako nejlepší hráč NHL minulé sezony zařazen mezi základní kanadskou trojici. „Neučiním žádné rozhodnutí, dokud nedostaneme všechny odpovědi. A že nás ještě zajímá hodně věcí, hlavně kluky, co už mají děti,“ řekl Pietrangelo, jenž má sám čtyři potomky. „Kdybych měl být pět týdnů zavřený v Číně, neviděl bych děti hodně dlouho...,“ uvedl obránce Vegas Golden Knights.
Zprávy ze dne 15. 12. 2021
11:26
15. 12. 2021
Fotbal

Trenér fotbalistů Norwiche Dean Smith vyjádřil po prohraném ligovém duelu s Aston Villou (0:2) obavy, zda bude jeho tým schopen nastoupit k sobotnímu utkání proti West Hamu. Poslední celek tabulky bojuje s nákazou koronaviru v kádru i množstvím zraněných hráčů. „Hráli jsme s Tottenhamem, po zápase se u nich rozšířila nákaza a celý tým musel do karantény. Hráli jsme s Manchesterem United a situace se opakovala,“ podotkl Smith po utkání s Aston Villou. Kouči „Kanárků“ vadí, že chybí jasný pokyn, kolik nakažených členů týmu znamená automatické odložení zápasu. „Neříkám, že všichni moji hráči jsou nakažení nebo mají symptomy, někteří jsou zranění. Ale situace se zhoršuje nejen ve fotbale, ale po celé zemi,“ dodal Smith, kterému kvůli koronaviru chyběli minimálně čtyři hráči.

Zprávy ze dne 15. 12. 2021
10:45
15. 12. 2021
Hokej

Útočník Milan Gulaš se připojil zpátky k hokejové reprezentaci, která se připravuje na turnaj Channel One Cup. Výsledky jeho testů na nemoc covid-19 byly po přezkoumání negativní. Na základě jednoho z testů s pozitivním výsledkem byl přitom Gulaš nucen mužstvo, s nímž ještě v pondělí trénoval, opustit. Pětatřicetiletý kapitán extraligových Českých Budějovic se zúčastní už i dnešního tréninku. Více čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
25
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud