14. ledna 2022 • 12:20

Djokovičovi zrušili víza. Deportace (zatím) odložena, další právní bitva

Autor: iSport.cz, ČTK, rou
Vstoupit do diskuse
25
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novak Djokovič si Australian Open podle všeho nakonec nezahraje! Australský ministr pro imigraci Alex Hawke zrušil srbské hvězdě víza, které získala na základě výjimky z povinného očkování. První hráč světového žebříčku by tak měl místo obhajoby titulu na grandslamovém Australian Open zemi opustit. Djokovičovi právníci ale podají oficiální odvolání a tenista nebude do konečného rozhodnutí soudu deportován. Kauza se přesune k Federelnímu soudu, další slyšení je plánováno už na zítřek, další na neděli. Jestli ale padne rozsudek, jak žádají Srbovi zástupci, ovšem není jisté.



„Využil jsem své pravomoci a zrušil platnost víza pana Novaka Djokoviče uděleného ze zdravotních důvodů, neboť to bylo ve veřejném zájmu,“ uvedl Hawke v prohlášení. „Vláda (premiéra Scotta) Morrisona je pevně odhodlána chránit australské hranice, zejména v souvislosti s pandemií COVID-19,“ dodal.

Tenistovi tak hrozí nejen deportace, ale i zákaz vstupu do země až na tři roky. Djokovičovi právníci se pokouší rozhodnutí zvrátit soudní cestou, první předběžné slyšení u Federálního a rodinného soudu proběhlo online hned večer. Nick Wood označil zrušení víz za iracionální a vedené pouze obavou, že Djokovič bude vzbuzovat antivakcinační nálady.

Australian Open začne už v pondělí, Federální soud bude zasedat podle informací některých médií už v sobotu krátce po půlnoci středoevropského času, další slyšení je v plánu v neděli. Hráč podstoupí další výslech s imigračními úředníky a poté bude zřejmě opět umístěn v detenčním zařízení.

Hodně jsme boji s covidem obětovali, řekl premiér

Premiér Morrison rozhodnutí přivítal a upozornil, že jeho země, která měla jeden z nejdelších lockdownů, má ve spojení s covidem průměrně nejmenší úmrtnost a největší proočkovanost na světě. „Australané toho během této pandemie hodně obětovali a samozřejmě očekávají, že výsledky těchto obětí budou chráněny. A to je to, co ministr (pro imigraci Alex Hawke) svým dnešním rozhodnutím dělá,“

Dvacetinásobný grandslamový vítěz Djokovič, který se k vakcinaci a obecně k medicinským zásahům staví dost vlažně, sice dostal výjimku z povinného očkování pro účast na Australian Open na základě prodělaného koronaviru, úřady mu ale vízum po příletu zamítly. Srbský tenista díky procesnímu pochybení imigračních úředníků rozhodnutí zvrátil u pondělního soudu. Od té doby se čekalo na vyjádření ministra Hawkea.

Djokovič od pondělního propuštění z detenčního hotelu trénoval v Melbourne Parku a připravoval se na turnaj. Jeho soupeřem měl být v 1. kole jeho krajan Miomir Kecmanovič. Dojde-li na deportaci devítinásobného vítěze turnaje, za Djokoiče se dostane do turnaje poražený z kvalifikace.

Navíc by rodák z Bělehradu mohl přijít o pozici prvního hráče světa v žebříčku ATP. Na první místo by se dostali v případě titulu Rus Daniil Medveděv, nebo Němec Alex Zverev.

Prodělaný koronavirus Djokoviče přinesl nejasnosti. Německý magazín Spiegel dokonce uvedl, že test může být zmanipulovaný. Hráč navíc může mít problémy i ve své vlasti poté, co ve středu přiznal, že se v prosinci po pozitivním testu, tedy s vědomím nákazy, zúčastnil rozhovoru pro deník L'Équipe. Za porušení izolace v Srbsku hrozí pokuta či vězení až na tři roky. Kvůli údajné chybě svého týmu také Djokovič prvotně uvedl, že nikam necestoval, ale přitom byl v prosinci ve španělské Marbelle.

Případ Djokoviče rezonuje celým světem. Jednoho z nejlepších tenistů světa oslavují antivaxeři, ale přes osmdesát procent Australanů se v průzkumu vyslovilo pro jeho deportaci.

Vrátit domů by se měl i podle Martiny Navrátilové a jeden z Djokovičových soupeřů Stefanos Tsitsipas prohlásil, že Srb hraje podle vlastních pravidel. „Nikoho nenapadlo, že by mohli přijet do Austrálie neočkovaní a neřídili se opatřeními,“ uvedl Řek před rozhodnutím o Djokovičově deportaci.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 22. 12. 2021
18:50
22. 12. 2021
Svět

Protože řadě klubů basketbalové NBA scházejí kvůli narůstajícím případům nákazy koronavirem hráči, některé z nich krátkodobě angažovaly basketbalisty z farmářských týmů, kteří se do elitní soutěže vracejí po dlouhé pauze. Boston se dohodl s Joem Johnsonem, kterého draftoval před 20 lety. Atlanta zase podepsala desetidenní smlouvu s Lancem Stephensonem. Naposledy před dvěma a půl lety oblékl dres LA Lakers. Po ročním působení v Číně letos hrál na farmě Denveru v Grand Rapids.

Zprávy ze dne 22. 12. 2021
16:26
22. 12. 2021
Hokej

Hokejisté z NHL nebudou startovat na únorových olympijských hrách v Pekingu. Potvrdilo to vedení zámořské ligy i hráčské asociace NHLPA. Hlavním důvodem je rychle se šířící varianta koronaviru omikron a skutečnost, že kvůli tomu bylo odloženo již padesát zápasů. „NHL respektuje a obdivuje touhu hráčů NHL reprezentovat své země a účastnit se turnaje nejlepších. Čekali jsme tak dlouho, jak bylo možné, abychom učinili toto rozhodnutí a zároveň jsme zjišťovali všechny dostupné možnosti, jak umožnit našim hráčům zúčastnit se zimních olympijských her v roce 2022,“ uvedl komisionář soutěže Gary Bettman v prohlášení s tím, že s ohledem na množství odložených zápasů to není možné. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 22. 12. 2021
14:51
22. 12. 2021
Hokej

Majitel hokejových Pardubic Petr Dědek uvedl, že bude proti případné účasti hráčů Dynama na olympijském turnaji v Pekingu, pokud bude účastníkům her hrozit v případě pozitivního testu na koronavirus až pět týdnů v karanténě v Číně. Na nedávném turnaji Channel One Cup reprezentovali pardubičtí útočníci Matěj Blümel a Adam Musil. „Pokud bude na olympiádě platit až pětitýdenní karanténa pozitivně testovaných a někdo z hráčů Dynama Pardubice dostane nominaci, nebudu souhlasit s účastí,“ napsal Dědek na Twitteru den poté, co se podle zámořských médií rozhodlo o tom, že do Pekingu nepojedou hokejisté z NHL.

Zprávy ze dne 22. 12. 2021
11:31
22. 12. 2021
Hokej

Zápasy hokejového mistrovství světa hráčů do 20 let v Edmontonu a Red Deeru bude sledovat omezený počet diváků. Kanadská provincie Alberta kvůli rychle se šířící variantě koronaviru omikron zavedla nová opatření a jedním z nich je snížení návštěvnosti na sportovních akcích. Arény s kapacitou nad tisíc diváků mohou být zaplněny jen z poloviny.

Zprávy ze dne 22. 12. 2021
9:46
22. 12. 2021
Svět

Basketbalová NBA neplánuje navzdory růstu počtu nakažených koronavirem přerušit sezonu, jako to nyní na několik dnů udělala hokejová NHL. Komisionář NBA Adam Silver uvedl, že bude nutné naučit se s virem žít. V NBA bylo od minulého týdne odloženo sedm zápasů. Liga potvrdila, že minimálně 84 hráčů z 20 týmů bylo k úterku zapsáno na zdravotní a bezpečnostní seznam.

Zprávy ze dne 22. 12. 2021
9:29
22. 12. 2021
Hokej

Jaké jsou reakce zámořských hokejistů na očekávané rozhodnutí o neúčasti hráčů NHL na olympiádě? Někteří dávají najevo velkou nespokojenost s tímto rozhodnutím, jiní ho přijímají jako krutou realitu. Například kapitán Tampy Steven Stamkos, který za svou kariéru neměl možnost na ZOH nastoupit. V době další olympiády mu bude už 36 let... Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 22. 12. 2021
9:12
22. 12. 2021
Svět

Tuniská tenistka Ons Džabúrová je třetí účastnicí nedávné exhibice v Abú Zabí, jež se nakazila koronavirem. Po návratu ze Spojených arabských emirátů měli pozitivní test na covid-19 také Španěl Rafael Nadal a Švýcarka Belinda Bencicová. Infikované tenistky hrály minulý týden v Abú Zabí proti sobě. Džabúrová na akci Mubadala World Tennis Championship nahradila Britku Emmu Raducanuovou, jež se z ní odhlásila kvůli pozitivnímu testu.

Vstoupit do diskuse
25
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud