14. ledna 2022 • 12:20

Djokovičovi zrušili víza. Deportace (zatím) odložena, další právní bitva

Autor: iSport.cz, ČTK, rou
Vstoupit do diskuse
25
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novak Djokovič si Australian Open podle všeho nakonec nezahraje! Australský ministr pro imigraci Alex Hawke zrušil srbské hvězdě víza, které získala na základě výjimky z povinného očkování. První hráč světového žebříčku by tak měl místo obhajoby titulu na grandslamovém Australian Open zemi opustit. Djokovičovi právníci ale podají oficiální odvolání a tenista nebude do konečného rozhodnutí soudu deportován. Kauza se přesune k Federelnímu soudu, další slyšení je plánováno už na zítřek, další na neděli. Jestli ale padne rozsudek, jak žádají Srbovi zástupci, ovšem není jisté.



„Využil jsem své pravomoci a zrušil platnost víza pana Novaka Djokoviče uděleného ze zdravotních důvodů, neboť to bylo ve veřejném zájmu,“ uvedl Hawke v prohlášení. „Vláda (premiéra Scotta) Morrisona je pevně odhodlána chránit australské hranice, zejména v souvislosti s pandemií COVID-19,“ dodal.

Tenistovi tak hrozí nejen deportace, ale i zákaz vstupu do země až na tři roky. Djokovičovi právníci se pokouší rozhodnutí zvrátit soudní cestou, první předběžné slyšení u Federálního a rodinného soudu proběhlo online hned večer. Nick Wood označil zrušení víz za iracionální a vedené pouze obavou, že Djokovič bude vzbuzovat antivakcinační nálady.

Australian Open začne už v pondělí, Federální soud bude zasedat podle informací některých médií už v sobotu krátce po půlnoci středoevropského času, další slyšení je v plánu v neděli. Hráč podstoupí další výslech s imigračními úředníky a poté bude zřejmě opět umístěn v detenčním zařízení.

Hodně jsme boji s covidem obětovali, řekl premiér

Premiér Morrison rozhodnutí přivítal a upozornil, že jeho země, která měla jeden z nejdelších lockdownů, má ve spojení s covidem průměrně nejmenší úmrtnost a největší proočkovanost na světě. „Australané toho během této pandemie hodně obětovali a samozřejmě očekávají, že výsledky těchto obětí budou chráněny. A to je to, co ministr (pro imigraci Alex Hawke) svým dnešním rozhodnutím dělá,“

Dvacetinásobný grandslamový vítěz Djokovič, který se k vakcinaci a obecně k medicinským zásahům staví dost vlažně, sice dostal výjimku z povinného očkování pro účast na Australian Open na základě prodělaného koronaviru, úřady mu ale vízum po příletu zamítly. Srbský tenista díky procesnímu pochybení imigračních úředníků rozhodnutí zvrátil u pondělního soudu. Od té doby se čekalo na vyjádření ministra Hawkea.

Djokovič od pondělního propuštění z detenčního hotelu trénoval v Melbourne Parku a připravoval se na turnaj. Jeho soupeřem měl být v 1. kole jeho krajan Miomir Kecmanovič. Dojde-li na deportaci devítinásobného vítěze turnaje, za Djokoiče se dostane do turnaje poražený z kvalifikace.

Navíc by rodák z Bělehradu mohl přijít o pozici prvního hráče světa v žebříčku ATP. Na první místo by se dostali v případě titulu Rus Daniil Medveděv, nebo Němec Alex Zverev.

Prodělaný koronavirus Djokoviče přinesl nejasnosti. Německý magazín Spiegel dokonce uvedl, že test může být zmanipulovaný. Hráč navíc může mít problémy i ve své vlasti poté, co ve středu přiznal, že se v prosinci po pozitivním testu, tedy s vědomím nákazy, zúčastnil rozhovoru pro deník L'Équipe. Za porušení izolace v Srbsku hrozí pokuta či vězení až na tři roky. Kvůli údajné chybě svého týmu také Djokovič prvotně uvedl, že nikam necestoval, ale přitom byl v prosinci ve španělské Marbelle.

Případ Djokoviče rezonuje celým světem. Jednoho z nejlepších tenistů světa oslavují antivaxeři, ale přes osmdesát procent Australanů se v průzkumu vyslovilo pro jeho deportaci.

Vrátit domů by se měl i podle Martiny Navrátilové a jeden z Djokovičových soupeřů Stefanos Tsitsipas prohlásil, že Srb hraje podle vlastních pravidel. „Nikoho nenapadlo, že by mohli přijet do Austrálie neočkovaní a neřídili se opatřeními,“ uvedl Řek před rozhodnutím o Djokovičově deportaci.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 25. 12. 2021
20:01
25. 12. 2021
Fotbal

Fotbalisté Aston Villy budou nejméně v nejbližších dvou zápasech anglické ligy postrádat trenéra Stevena Gerrarda, který měl pozitivní test na koronavirus. Jednačtyřicetiletý kouč přijde podle klubového prohlášení o nedělní utkání proti Chelsea a úterní duel na hřišti Leedsu.

Kvůli nákaze v týmu Aston Villa nehrála s Burnley minulou sobotu, kdy bylo odloženo pět ze šesti plánovaných utkání Premier League. Gerrard si pak stěžoval, že se v současných podmínkách těžko pracuje. „Situace je hrozně nepředvídatelná. Mění se každý den, z hodiny na hodinu,“ uvedl. „O víkendu jeden z hráčů ani nechtěl vystoupit z auta, protože měl příznaky a má doma malé dítě. Člověk se tomu nemůže divit. Jsou Vánoce a nikdo to nechce chytit. Každý se snaží chránit svou rodinu,“ řekl Gerrard, který přišel do Aston Villy v listopadu po angažmá v Glasgow Rangers.

Zprávy ze dne 25. 12. 2021
14:32
25. 12. 2021
Svět

Bývalý pětinásobný mistr světa v šipkách Raymond van Barneveld měl den po svém vyřazení na šampionátu pozitivní test na koronavirus. Čtyřiapadesátiletý Nizozemec vypadl na MS v londýnském Alexandra Palace ve druhém kole s domácím Robem Crossem.

„Během zápasu jsem neměl žádné příznaky, ale po utkání jsem začal mít problémy s dýcháním a horečku,“ uvedl v pátek na twitteru Van Barneveld, jenž si postěžoval i na velkou únavu. Dodal, že okamžitě zamířil do svého hotelového pokoje, kde zůstane v příštích dnech v karanténě.

Zprávy ze dne 25. 12. 2021
10:56
25. 12. 2021
Hokej

Hokejový Spenglerův pohár, na kterém měla hrát i Sparta, byl den před startem zrušen. Organizátoři ho odřekli kvůli koronaviru stejně jako loni. Pražané se nepříjemnou zprávu dozvěděli krátce před odletem do Davosu, kam se měli přesunout dnes dopoledne. Více informací ZDE >>

Zprávy ze dne 25. 12. 2021
8:38
25. 12. 2021
Hokej

Hokejová NHL prodloužila vánoční pauzu kvůli koronaviru o další den. Hrát se nebude ani v pondělí, kdy mělo být na programu 14 zápasů. Odloženo bylo již 64 utkání. Zámořská liga se hrála naposledy v úterý. Od středy vedení soutěže vyhlásilo prodlouženou vánoční přestávku kvůli nepříznivé epidemické situaci v týmech.

Další den volna navíc má klubům umožnit dokončit testování a posoudit, zda jsou schopny hrát. „Týmy se vrátí k tréninku 26. prosince a aktuální informace o návratu k zápasům by měla liga oznámit do konce neděle,“ uvedlo vedení NHL v prohlášení.

Kvůli množství odložených zápasů tento týden zámořská liga zrušila účast svých hráčů na únorových olympijských hrách v Pekingu. V době jejich konání hodlá skluz dohnat.

Vstoupit do diskuse
25
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud