14. ledna 2022 • 12:20

Djokovičovi zrušili víza. Deportace (zatím) odložena, další právní bitva

Autor: iSport.cz, ČTK, rou
Vstoupit do diskuse
25
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novak Djokovič si Australian Open podle všeho nakonec nezahraje! Australský ministr pro imigraci Alex Hawke zrušil srbské hvězdě víza, které získala na základě výjimky z povinného očkování. První hráč světového žebříčku by tak měl místo obhajoby titulu na grandslamovém Australian Open zemi opustit. Djokovičovi právníci ale podají oficiální odvolání a tenista nebude do konečného rozhodnutí soudu deportován. Kauza se přesune k Federelnímu soudu, další slyšení je plánováno už na zítřek, další na neděli. Jestli ale padne rozsudek, jak žádají Srbovi zástupci, ovšem není jisté.



„Využil jsem své pravomoci a zrušil platnost víza pana Novaka Djokoviče uděleného ze zdravotních důvodů, neboť to bylo ve veřejném zájmu,“ uvedl Hawke v prohlášení. „Vláda (premiéra Scotta) Morrisona je pevně odhodlána chránit australské hranice, zejména v souvislosti s pandemií COVID-19,“ dodal.

Tenistovi tak hrozí nejen deportace, ale i zákaz vstupu do země až na tři roky. Djokovičovi právníci se pokouší rozhodnutí zvrátit soudní cestou, první předběžné slyšení u Federálního a rodinného soudu proběhlo online hned večer. Nick Wood označil zrušení víz za iracionální a vedené pouze obavou, že Djokovič bude vzbuzovat antivakcinační nálady.

Australian Open začne už v pondělí, Federální soud bude zasedat podle informací některých médií už v sobotu krátce po půlnoci středoevropského času, další slyšení je v plánu v neděli. Hráč podstoupí další výslech s imigračními úředníky a poté bude zřejmě opět umístěn v detenčním zařízení.

Hodně jsme boji s covidem obětovali, řekl premiér

Premiér Morrison rozhodnutí přivítal a upozornil, že jeho země, která měla jeden z nejdelších lockdownů, má ve spojení s covidem průměrně nejmenší úmrtnost a největší proočkovanost na světě. „Australané toho během této pandemie hodně obětovali a samozřejmě očekávají, že výsledky těchto obětí budou chráněny. A to je to, co ministr (pro imigraci Alex Hawke) svým dnešním rozhodnutím dělá,“

Dvacetinásobný grandslamový vítěz Djokovič, který se k vakcinaci a obecně k medicinským zásahům staví dost vlažně, sice dostal výjimku z povinného očkování pro účast na Australian Open na základě prodělaného koronaviru, úřady mu ale vízum po příletu zamítly. Srbský tenista díky procesnímu pochybení imigračních úředníků rozhodnutí zvrátil u pondělního soudu. Od té doby se čekalo na vyjádření ministra Hawkea.

Djokovič od pondělního propuštění z detenčního hotelu trénoval v Melbourne Parku a připravoval se na turnaj. Jeho soupeřem měl být v 1. kole jeho krajan Miomir Kecmanovič. Dojde-li na deportaci devítinásobného vítěze turnaje, za Djokoiče se dostane do turnaje poražený z kvalifikace.

Navíc by rodák z Bělehradu mohl přijít o pozici prvního hráče světa v žebříčku ATP. Na první místo by se dostali v případě titulu Rus Daniil Medveděv, nebo Němec Alex Zverev.

Prodělaný koronavirus Djokoviče přinesl nejasnosti. Německý magazín Spiegel dokonce uvedl, že test může být zmanipulovaný. Hráč navíc může mít problémy i ve své vlasti poté, co ve středu přiznal, že se v prosinci po pozitivním testu, tedy s vědomím nákazy, zúčastnil rozhovoru pro deník L'Équipe. Za porušení izolace v Srbsku hrozí pokuta či vězení až na tři roky. Kvůli údajné chybě svého týmu také Djokovič prvotně uvedl, že nikam necestoval, ale přitom byl v prosinci ve španělské Marbelle.

Případ Djokoviče rezonuje celým světem. Jednoho z nejlepších tenistů světa oslavují antivaxeři, ale přes osmdesát procent Australanů se v průzkumu vyslovilo pro jeho deportaci.

Vrátit domů by se měl i podle Martiny Navrátilové a jeden z Djokovičových soupeřů Stefanos Tsitsipas prohlásil, že Srb hraje podle vlastních pravidel. „Nikoho nenapadlo, že by mohli přijet do Austrálie neočkovaní a neřídili se opatřeními,“ uvedl Řek před rozhodnutím o Djokovičově deportaci.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 28. 12. 2021
23:29
28. 12. 2021
Hokej

Hokejová NHL odloží kvůli koronaviru dalších deset zápasů z nejbližšího programu. Kvůli nákaze v týmech se nebude hrát středeční duel New York Islanders s Detroitem, dalších devět utkání bude přeloženo na pozdější termíny kvůli koronavirovým omezením návštěvnosti v některých kanadských městech.

Zprávy ze dne 28. 12. 2021
20:54
28. 12. 2021
Svět

Jeden z favoritů mistrovství světa v šipkách Michael van Gerwen měl pozitivní test na koronavirus a šampionát tak pro něj předčasně skončil. Trojnásobný šampion musel z turnaje odstoupit jen několik hodin před zápasem třetího kola, jeho soupeř Angličan Chris Dobey tak prošel do osmifinále bez boje.

Zprávy ze dne 28. 12. 2021
19:47
28. 12. 2021
Hokej

Tým USA musel na mistrovství světa hokejistů do 20 let v Kanadě do karantény. Dva američtí hráči měli pozitivní test na koronavirus a jeden z favoritů turnaje tak nemůže nastoupit ke svému druhému utkání, v němž se měl dnes od 22:30 SEČ utkat se Švýcarskem. Více čtěte ZDE >>

Zprávy ze dne 28. 12. 2021
17:56
28. 12. 2021
Fotbal

Fotbalisté Barcelony se budou muset v následujících dnech obejít bez tria Jordi Alba, Dani Alves a Clément Lenglet. Všichni tři defenzivní hráči měli pozitivní test na koronavirus. Katalánský klub to uvedl na svém webu.

Zprávy ze dne 28. 12. 2021
8:54
28. 12. 2021
Svět

Vedení NBA zkrátilo dobu karantény pro bezpříznakové očkované basketbalisty a trenéry na šest dnů po pozitivním testu na koronavirus. Dosud byla povinná nucená pauza desetidenní. Nové nařízení vychází z vědeckých poznatků, že po šesti dnech už člověk nakažený covidem-19 není infekční, uvedl server ESPN. Změnu odsouhlasila i hráčská asociace NBPA.

Vstoupit do diskuse
25
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud