14. ledna 2022 • 12:20

Djokovičovi zrušili víza. Deportace (zatím) odložena, další právní bitva

Autor: iSport.cz, ČTK, rou
Vstoupit do diskuse
25
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novak Djokovič si Australian Open podle všeho nakonec nezahraje! Australský ministr pro imigraci Alex Hawke zrušil srbské hvězdě víza, které získala na základě výjimky z povinného očkování. První hráč světového žebříčku by tak měl místo obhajoby titulu na grandslamovém Australian Open zemi opustit. Djokovičovi právníci ale podají oficiální odvolání a tenista nebude do konečného rozhodnutí soudu deportován. Kauza se přesune k Federelnímu soudu, další slyšení je plánováno už na zítřek, další na neděli. Jestli ale padne rozsudek, jak žádají Srbovi zástupci, ovšem není jisté.



„Využil jsem své pravomoci a zrušil platnost víza pana Novaka Djokoviče uděleného ze zdravotních důvodů, neboť to bylo ve veřejném zájmu,“ uvedl Hawke v prohlášení. „Vláda (premiéra Scotta) Morrisona je pevně odhodlána chránit australské hranice, zejména v souvislosti s pandemií COVID-19,“ dodal.

Tenistovi tak hrozí nejen deportace, ale i zákaz vstupu do země až na tři roky. Djokovičovi právníci se pokouší rozhodnutí zvrátit soudní cestou, první předběžné slyšení u Federálního a rodinného soudu proběhlo online hned večer. Nick Wood označil zrušení víz za iracionální a vedené pouze obavou, že Djokovič bude vzbuzovat antivakcinační nálady.

Australian Open začne už v pondělí, Federální soud bude zasedat podle informací některých médií už v sobotu krátce po půlnoci středoevropského času, další slyšení je v plánu v neděli. Hráč podstoupí další výslech s imigračními úředníky a poté bude zřejmě opět umístěn v detenčním zařízení.

Hodně jsme boji s covidem obětovali, řekl premiér

Premiér Morrison rozhodnutí přivítal a upozornil, že jeho země, která měla jeden z nejdelších lockdownů, má ve spojení s covidem průměrně nejmenší úmrtnost a největší proočkovanost na světě. „Australané toho během této pandemie hodně obětovali a samozřejmě očekávají, že výsledky těchto obětí budou chráněny. A to je to, co ministr (pro imigraci Alex Hawke) svým dnešním rozhodnutím dělá,“

Dvacetinásobný grandslamový vítěz Djokovič, který se k vakcinaci a obecně k medicinským zásahům staví dost vlažně, sice dostal výjimku z povinného očkování pro účast na Australian Open na základě prodělaného koronaviru, úřady mu ale vízum po příletu zamítly. Srbský tenista díky procesnímu pochybení imigračních úředníků rozhodnutí zvrátil u pondělního soudu. Od té doby se čekalo na vyjádření ministra Hawkea.

Djokovič od pondělního propuštění z detenčního hotelu trénoval v Melbourne Parku a připravoval se na turnaj. Jeho soupeřem měl být v 1. kole jeho krajan Miomir Kecmanovič. Dojde-li na deportaci devítinásobného vítěze turnaje, za Djokoiče se dostane do turnaje poražený z kvalifikace.

Navíc by rodák z Bělehradu mohl přijít o pozici prvního hráče světa v žebříčku ATP. Na první místo by se dostali v případě titulu Rus Daniil Medveděv, nebo Němec Alex Zverev.

Prodělaný koronavirus Djokoviče přinesl nejasnosti. Německý magazín Spiegel dokonce uvedl, že test může být zmanipulovaný. Hráč navíc může mít problémy i ve své vlasti poté, co ve středu přiznal, že se v prosinci po pozitivním testu, tedy s vědomím nákazy, zúčastnil rozhovoru pro deník L'Équipe. Za porušení izolace v Srbsku hrozí pokuta či vězení až na tři roky. Kvůli údajné chybě svého týmu také Djokovič prvotně uvedl, že nikam necestoval, ale přitom byl v prosinci ve španělské Marbelle.

Případ Djokoviče rezonuje celým světem. Jednoho z nejlepších tenistů světa oslavují antivaxeři, ale přes osmdesát procent Australanů se v průzkumu vyslovilo pro jeho deportaci.

Vrátit domů by se měl i podle Martiny Navrátilové a jeden z Djokovičových soupeřů Stefanos Tsitsipas prohlásil, že Srb hraje podle vlastních pravidel. „Nikoho nenapadlo, že by mohli přijet do Austrálie neočkovaní a neřídili se opatřeními,“ uvedl Řek před rozhodnutím o Djokovičově deportaci.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 5. 1. 2022
21:53
5. 1. 2022
Fotbal

Sedminásobný držitel Zlatého míče Lionel Messi už není pozitivní na koronavirus. Oznámilo to vedení Paris St. Germain s tím, že v příštích dnech se argentinský fotbalista znovu zapojí do týmového tréninku. Messi byl jedním ze čtyř hráčů PSG, kterým v neděli vyšel pozitivní test. Čtyřiatřicetiletá hvězda byla tou dobou v Argentině. Messi kvůli tomu zmeškal v pondělí zápas Francouzského poháru na hřišti třetiligového Vannes, kde francouzští vicemistři zvítězili 4:0. V neděli čeká PSG zápas na hřišti Lyonu.

Zprávy ze dne 5. 1. 2022
17:50
5. 1. 2022
Česko

Házená: Středeční sada PCR testů nepotvrdila nový výskyt koronaviru v mužském národním týmu. Pozitivní zůstávají oba členové reprezentace, u nichž nákazu odhalily vstupní odběry. Po výsledcích sekvenace, které určily za původce celosvětově se šířící a nakažlivější variantu omikron, byla příprava preventivně až do pátečního třetího přetestování přerušena.

Zprávy ze dne 5. 1. 2022
16:56
5. 1. 2022
Fotbal

Alphonso Davies měl pozitivní test na koronavirus a stal se již devátým fotbalistou Bayernu Mnichov, který musel do izolace. Úřadující německý šampion, který kvůli šíření onemocnění covid-19 v týmu musel odložit začátek přípravy, chce přesunout termín úvodního utkání druhé části sezony s Borussií Mönchegladbach. Zápas by se měl uskutečnit už v pátek.

Zprávy ze dne 5. 1. 2022
15:07
5. 1. 2022
Svět

Nejsi očkován, nehraješ! Jasné regule nastavilo vedení Australian Open ještě dávno před startem prvního grandslamu sezony. Jenže… Světový hráč číslo jedna Novak Djokovič dostal výjimku a v Melbourne může nastoupit. „Pro mě je to absolutně skandální rozhodnutí,“ řekl Blesku bývalý daviscupový kapitán Vladislav Šavrda (69). Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 5. 1. 2022
14:31
5. 1. 2022
Fotbal

Vedení fotbalistů Liverpoolu dnes uzavřelo v reakci na stoupající počet pozitivních případů koronaviru v týmu svůj tréninkový areál. Po kouči Jürgenu Kloppovi měl pozitivní test nově i jeho asistent Pepijn Lijnders. Klub nejprve zrušil plánovanou tiskovou konferenci před čtvrtečním úvodním semifinále Ligového poháru na hřišti Arsenalu a posléze bylo rozhodnuto, že dvojzápas začne až o týden později v Liverpoolu. „Rozhodnutí uzavřít areál se učinilo po konzultaci s příslušným úřadem veřejného zdraví,“ uvedli kluboví zástupci v prohlášení na svém webu. „Nové případy se řadí k těm dalším z pondělka a úterního rána,“ doplnili.

Zprávy ze dne 5. 1. 2022
14:16
5. 1. 2022
Česko

České biatlonisty Mikuláše Karlíka a Terezu Voborníkovou nepustila karanténa kvůli koronaviru na závody Světového poháru v Oberhofu. Nahradí je Milan Žemlička a Tereza Voborníková. V Německu se začne závodit v pátek a hlavní opory českého týmu včetně Markéty Davidové a Michala Krčmáře chybět nebudou. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 5. 1. 2022
11:35
5. 1. 2022
Fotbal

Fotbalové zápasy na africkém Poháru národů se odehrají kvůli koronavirovým opatřením před omezeným počtem diváků. Informovalo o tom dnes vedení Konfederace afrického fotbalu (CAF) a oznámilo, že na utkání domácího Kamerunu bude moci dorazit 80 procent z celkové kapacity stadionu, v případě ostatních týmů bude povoleno o dvacet procent méně.

Zprávy ze dne 5. 1. 2022
10:53
5. 1. 2022
Novak Djokovič

V tenise jsou rovní a rovnější. Privilegia existují. I proto budí tolik vášní výjimka pro Novaka Djokoviče, který může hrát od 17. ledna Australian Open i přesto, že na rozdíl od ostatních není očkovaný. Na základě jakých argumentů dostal srbský tenista pardon, není známé, neboť informace jsou důvěrné. Může jít ale o prostý fakt – v posledních šesti měsících prodělal covid, což mu podle australských regulí na výjimku mohlo stačit. Více čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
25
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud