Jan Jaroch
21. ledna 2022 • 13:42

Djokovič chce prý žalovat Austrálii, zaznamenal ekologické vítězství

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až do posledního okamžiku usiloval v soudní síni v Melbourne Novak Djokovič o start na Australian Open. Neúspěšně. Pocit křivdy v něm ale hoří i poté, co již je na úvodním grandslamu sezony odehráno pět dní a on se po deportaci ukryl doma v Bělehradě. Podle zprávy britského deníku The Sun zvažuje světová jednička žalovat australskou vládu o 4,4 milionu dolarů, tedy o 95 milionů korun.



Se svým týmem právníků prý již tuto variantu konzultoval. „Je dobře známo, že Novak a jeho rodina mají pocit, že s ním bylo v detenčním hotelu v Melbourne špatně zacházeno. V pokoji měl blechy a červy, udělali z něj v podstatě vězně,“ řekl listu zdroj blízký tenistovu agentovi Edoardu Artladimu. „Stal se předmětem ponižujícího jednání. Měl by se soudit,“ prohlásil podle listu srbský právník a politik Toma Fila.

Do částky 4,4 milionu, kterou by mohl Djokovič požadovat, je zahrnut i ušlý zisk 2,75 milionů dolarů, což je odměna pro vítěze letošního Australian Open. Srb coby devítinásobný šampion předpokládal, že ji získá. Australská vláda mu však nadvakrát zrušila vízum s odůvodněním, že představuje nebezpečí pro společnost a podněcování antivaxerských nálad.

Djokovič na cestě domů. Po letu z Austrálie přestupoval v Dubaji
Video se připravuje ...

Kdy a jak se Djokovič vrátí na kurty, není známo, jeho dlouholetý slovenský kouč Marián Vajda se však nechal slyšet, že psychickou ránu bude složité zacelit. „Sice jsem s ním nemluvil od chvíle, co přistál v Bělehradě, ale je jasné, že ho kauza zasáhla a ještě dlouho bude bolet. Bude těžké ji dostat z hlavy. Ale znám Novaka dlouho, je silný a ještě rozhodně neřekl v tenise poslední slovo.“

Jednoho vítězství proti Austrálii už Djokovič dosáhl ve čtvrtek. Srbská vláda odebrala britsko-australské těžařské společnosti Rio Tinto licence na těžbu lithia. Vláda se podle premiérky Any Brnabičové ke kroku odhodlala kvůli týdny trvajícím protestům organizovaným ekologickými organizacemi. K nim se během prosince připojil i Djokovič a vyjádřil podporu zastavení projektu.

Ačkoliv světová jednička na Australian Open chybí, srbský mužský tenis slaví úspěch. Miomir Kecmanovič, jenž se měl právě s krajanem a idolem Djokovičem utkat v úvodním kole, postoupil už do osmifinále. Dvaadvacetiletý hráč ze 77. místa žebříčku ATP přemohl ve 3. kole Itala Lorenza Sonega ve čtyřech setech a v dalším kole ho čeká francouzský veterán Gael Monfils.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 29. 11. 2021
14:19
29. 11. 2021
Svět

Zimní světová univerziáda v Lucernu byla necelé dva týdny před plánovaným začátkem zrušena. Pořadatelé tak rozhodli kvůli šíření nové varianty koronaviru omikron, které způsobilo omezení cestování ze zemí, kde se potvrdila. Lidé z řady států včetně České republiky musejí ve Švýcarsku do desetidenní karantény bez ohledu na to, zda jsou proti covidu-19 očkovaní, nebo nikoliv. Další země hodlá švýcarská vláda na seznam přidat, což konání vrcholné akce pro vysokoškolské sportovce znemožňuje. „V důsledku těchto omezení se zimní univerziáda 2021 nyní nemůže konat,“ uvedli pořadatelé v tiskové zprávě.

Zprávy ze dne 29. 11. 2021
13:00
29. 11. 2021
Hokej

Hokejové zápasy pod širým nebem se ani letos ve Špindlerově Mlýně neuskuteční. Akce byla odložena kvůli nepříznivé koronavirové situaci a vládním opatřením, oznámili organizátoři Winter Hockey Games. Spolupráci s organizátory v reakci na toto oznámení ukončil vlastník společnosti D+D Real, která byla hlavním partnerem akce, a většinový vlastník extraligových Pardubic Petr Dědek. Více čtěte ZDE>>>

Areál ve Špindlerově Mlýně, kde proběhne české hokejové Winter Classic s bohatým programem
Zprávy ze dne 29. 11. 2021
11:30
29. 11. 2021
Hokej

Fanoušci Sparty protestují tichem. Žádné bubny, žádný megafon. Žádné organizované povzbuzování z kotle. Nefandilo se. Tichem se rozhodli fanoušci Sparty vyjádřit protest proti poslednímu nařízení vlády, které razantně omezilo maximální možný počet diváků na stadionech. Těch může být maximálně tisíc. „Navzdory dřívějším slibům a proklamacím, že se díky očkování nebude historie opakovat, tak je to opět tady. Aktuální nařízení vlády (mj. povinné sezení v sektoru či povinné nošení respirátorů) prakticky znemožnila fanouškům, i těm očkovaným, možnost organizované aktivní podpory,“ vzkázali členové fanklubu přes svůj Facebook s tím, že si jsou vědomi toho, že klub na situaci nenese žádnou vinu, ale stejně podporu zastavují.

Prázdné hlediště při extraligovém zápase Sparta - Liberec Prázdné hlediště při extraligovém zápase Sparta - Liberec
Zprávy ze dne 29. 11. 2021
10:18
29. 11. 2021
Svět

Podle otce Novaka Djokoviče je nepravděpodobné, že by první tenista světa startoval na Australian Open. Srdjan Djokovič prohlásil, že jeho syn se nenechá vydírat nutností očkování proti koronaviru. Pořadatelé prvního grandslamu sezony i představitelé státu Victoria nedávno oznámili, že vakcína bude podmínkou startu na Australian Open. Djokovič má však k očkování zdrženlivý postoj.

Zprávy ze dne 29. 11. 2021
5:00
29. 11. 2021
Fotbal

Nepřekvapilo ho, že kvůli špatné epidemiologické situaci zasáhla fotbal další opatření omezující počet fanoušků v hledištích. Na druhou stranu šéfa LFA Dušana Svobodu mrzí, že restrikce byly vyhlášeny na poslední chvíli a nebyly doplněny i dovětkem o tom, jak budou kompenzovány. „Když to jde u trhovců na adventních trzích, mělo by to jít i pro sport,“ říká. Navíc ho překvapilo, že omezení tisíc lidí na zápas je stejné pro venkovní arény i malé uzavřené haly. „Snad je to rozhodnutí udělané na základě relevantních dat,“ doufá. Rozhovor s Dušanem Svobodou čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud