Jan Jaroch
21. ledna 2022 • 13:42

Djokovič chce prý žalovat Austrálii, zaznamenal ekologické vítězství

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až do posledního okamžiku usiloval v soudní síni v Melbourne Novak Djokovič o start na Australian Open. Neúspěšně. Pocit křivdy v něm ale hoří i poté, co již je na úvodním grandslamu sezony odehráno pět dní a on se po deportaci ukryl doma v Bělehradě. Podle zprávy britského deníku The Sun zvažuje světová jednička žalovat australskou vládu o 4,4 milionu dolarů, tedy o 95 milionů korun.



Se svým týmem právníků prý již tuto variantu konzultoval. „Je dobře známo, že Novak a jeho rodina mají pocit, že s ním bylo v detenčním hotelu v Melbourne špatně zacházeno. V pokoji měl blechy a červy, udělali z něj v podstatě vězně,“ řekl listu zdroj blízký tenistovu agentovi Edoardu Artladimu. „Stal se předmětem ponižujícího jednání. Měl by se soudit,“ prohlásil podle listu srbský právník a politik Toma Fila.

Do částky 4,4 milionu, kterou by mohl Djokovič požadovat, je zahrnut i ušlý zisk 2,75 milionů dolarů, což je odměna pro vítěze letošního Australian Open. Srb coby devítinásobný šampion předpokládal, že ji získá. Australská vláda mu však nadvakrát zrušila vízum s odůvodněním, že představuje nebezpečí pro společnost a podněcování antivaxerských nálad.

Djokovič na cestě domů. Po letu z Austrálie přestupoval v Dubaji
Video se připravuje ...

Kdy a jak se Djokovič vrátí na kurty, není známo, jeho dlouholetý slovenský kouč Marián Vajda se však nechal slyšet, že psychickou ránu bude složité zacelit. „Sice jsem s ním nemluvil od chvíle, co přistál v Bělehradě, ale je jasné, že ho kauza zasáhla a ještě dlouho bude bolet. Bude těžké ji dostat z hlavy. Ale znám Novaka dlouho, je silný a ještě rozhodně neřekl v tenise poslední slovo.“

Jednoho vítězství proti Austrálii už Djokovič dosáhl ve čtvrtek. Srbská vláda odebrala britsko-australské těžařské společnosti Rio Tinto licence na těžbu lithia. Vláda se podle premiérky Any Brnabičové ke kroku odhodlala kvůli týdny trvajícím protestům organizovaným ekologickými organizacemi. K nim se během prosince připojil i Djokovič a vyjádřil podporu zastavení projektu.

Ačkoliv světová jednička na Australian Open chybí, srbský mužský tenis slaví úspěch. Miomir Kecmanovič, jenž se měl právě s krajanem a idolem Djokovičem utkat v úvodním kole, postoupil už do osmifinále. Dvaadvacetiletý hráč ze 77. místa žebříčku ATP přemohl ve 3. kole Itala Lorenza Sonega ve čtyřech setech a v dalším kole ho čeká francouzský veterán Gael Monfils.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 14. 12. 2021
16:36
14. 12. 2021
Fotbal

Počet pozitivních případů v nejvyšší anglické fotbalové soutěži za poslední týden je vyšší než za předchozích sedm týdnů dohromady. Vedení Premier League proto rozhodlo, že zvýší frekvenci testování. Hráči stejně jako dosud každý den po příjezdu na trénink podstoupí antigenní test a na jeho výsledek počkají v autě. Nově se dvakrát týdně podrobí i PCR testům, které dosud museli absolvovat jen tehdy, když byl antigenní test pozitivní. Opět byla také pro hráče i členy realizačního týmu nařízena povinnost nosit v tréninkových centrech roušky. Podle serveru BBC bylo mimo jiné doporučeno i omezení návštěv u fyzioterapeutů a dodržování odstupů.

Zprávy ze dne 14. 12. 2021
13:04
14. 12. 2021
Hokej

Velká komplikace pro českou hokejovou reprezentaci! Zkušený útočník Milan Gulaš, který se po dvou letech znovu připojil k národnímu týmu před ruským Channel One Cupem, měl pozitivní test na COVID-19. Výběr kouče Filipa Pešána, ve kterém chtěl pětatřicetiletý hokejista zabojovat o případnou nominaci na olympiádu v Pekingu, tak předčasně opouští. Kapitán Českých Budějovic s mužstvem navíc v pondělí trénoval na úvodním srazu. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 14. 12. 2021
8:54
14. 12. 2021
Hokej

Utkání NHL mezi Chicagem a Calgary bylo kvůli vypuknutí koronavirové nákazy u šesti hráčů a jednoho člena realizačního týmu Flames odloženo. Vedení NHL v pondělí oznámilo, že hokejistům Calgary byly kromě duelu s Chicagem odloženy další dva zápasy proti Nashvillu a Torontu.

Zprávy ze dne 14. 12. 2021
8:13
14. 12. 2021
Fotbal

Zápas anglické fotbalové ligy mezi Brentfordem a Manchesterem United byl odložen kvůli blíže nespecifikovanému počtu případů koronaviru v týmu hostů z Old Trafford. Vedení soutěže o tom rozhodlo v pondělí pozdě v noci. Za poslední týden Premier League zaregistrovala rekordních 42 pozitivních testů.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud