Jan Jaroch
21. ledna 2022 • 13:42

Djokovič chce prý žalovat Austrálii, zaznamenal ekologické vítězství

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až do posledního okamžiku usiloval v soudní síni v Melbourne Novak Djokovič o start na Australian Open. Neúspěšně. Pocit křivdy v něm ale hoří i poté, co již je na úvodním grandslamu sezony odehráno pět dní a on se po deportaci ukryl doma v Bělehradě. Podle zprávy britského deníku The Sun zvažuje světová jednička žalovat australskou vládu o 4,4 milionu dolarů, tedy o 95 milionů korun.



Se svým týmem právníků prý již tuto variantu konzultoval. „Je dobře známo, že Novak a jeho rodina mají pocit, že s ním bylo v detenčním hotelu v Melbourne špatně zacházeno. V pokoji měl blechy a červy, udělali z něj v podstatě vězně,“ řekl listu zdroj blízký tenistovu agentovi Edoardu Artladimu. „Stal se předmětem ponižujícího jednání. Měl by se soudit,“ prohlásil podle listu srbský právník a politik Toma Fila.

Do částky 4,4 milionu, kterou by mohl Djokovič požadovat, je zahrnut i ušlý zisk 2,75 milionů dolarů, což je odměna pro vítěze letošního Australian Open. Srb coby devítinásobný šampion předpokládal, že ji získá. Australská vláda mu však nadvakrát zrušila vízum s odůvodněním, že představuje nebezpečí pro společnost a podněcování antivaxerských nálad.

Djokovič na cestě domů. Po letu z Austrálie přestupoval v Dubaji
Video se připravuje ...

Kdy a jak se Djokovič vrátí na kurty, není známo, jeho dlouholetý slovenský kouč Marián Vajda se však nechal slyšet, že psychickou ránu bude složité zacelit. „Sice jsem s ním nemluvil od chvíle, co přistál v Bělehradě, ale je jasné, že ho kauza zasáhla a ještě dlouho bude bolet. Bude těžké ji dostat z hlavy. Ale znám Novaka dlouho, je silný a ještě rozhodně neřekl v tenise poslední slovo.“

Jednoho vítězství proti Austrálii už Djokovič dosáhl ve čtvrtek. Srbská vláda odebrala britsko-australské těžařské společnosti Rio Tinto licence na těžbu lithia. Vláda se podle premiérky Any Brnabičové ke kroku odhodlala kvůli týdny trvajícím protestům organizovaným ekologickými organizacemi. K nim se během prosince připojil i Djokovič a vyjádřil podporu zastavení projektu.

Ačkoliv světová jednička na Australian Open chybí, srbský mužský tenis slaví úspěch. Miomir Kecmanovič, jenž se měl právě s krajanem a idolem Djokovičem utkat v úvodním kole, postoupil už do osmifinále. Dvaadvacetiletý hráč ze 77. místa žebříčku ATP přemohl ve 3. kole Itala Lorenza Sonega ve čtyřech setech a v dalším kole ho čeká francouzský veterán Gael Monfils.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 30. 12. 2021
22:02
30. 12. 2021
Fotbal

Ze sobotního programu anglické fotbalové Premier League vypadl kvůli koronaviru zápas Norwiche na hřišti Leicesteru. Vedení soutěže duel odložilo, protože hostující tým nemá kvůli vysokému počtu nakažených a zraněných k dispozici potřebný počet 13 hráčů do pole plus brankáře. Počet zápasů, který musela Premier League v prosinci kvůli narůstajícím počtům nakažených odložit, tak stoupl na 17. 

Zprávy ze dne 30. 12. 2021
21:43
30. 12. 2021
Hokej

Na předčasně ukončeném MS do 20 let mělo pozitivní test na COVID-19 dalších šest hráčů nebo členů realizačních týmů plus jeden rozhodčí. Nakažení jsou jeden zástupce kanadského, ruského, německého a slovenského týmu a dva zástupci Švédska. Všechny nyní čeká podle IIHF minimálně desetidenní povinná karanténa v Kanadě.

Zprávy ze dne 30. 12. 2021
19:37
30. 12. 2021
Hokej

Juniorská hokejová reprezentace prošla testy na covid a může se vrátit ze zrušeného MS v Kanadě. Otazník je ještě u dříve pozitivně testovaného člena. „Hráči, co letí do Evropy odlétají zítra odpoledne, tudíž Nový rok oslavíme někde nad Atlantikem,“ uvedl tiskový mluvčí Ondřej Kalát.

 

Čeští hokejisté v utkání na světovém šampionátu do dvaceti let proti Kanadě
Zprávy ze dne 30. 12. 2021
19:35
30. 12. 2021
Fotbal

Francouzský fotbalový klub Girondins Bordeaux se před víkendovým zápasem domácího poháru se Stade Brest potýká s epidemií koronaviru. V týmu registrují 21 případů a v karanténě je momentálně 16 hráčů, přesto by se v neděli mělo hrát.

Zprávy ze dne 30. 12. 2021
19:33
30. 12. 2021
Hokej

Mluvil pomalu, tiše, často hledal slova. Kapitán české dvacítky Jan Myšák těžko zakrýval zklamání kvůli zrušení juniorského šampionátu. Útočník je navíc zástupcem ročníku 2002, který vinou pandemie přišel o MS do 18 let a teď i o MS dvacítek. „Atmosféra je ponurá. Nikdo moc nemluvil, když jsme se o zrušení dozvěděli, to zklamání bylo opravdu velké,“ soukal ze sebe na poslední tiskové konferenci z Edmontonu. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 30. 12. 2021
16:02
30. 12. 2021
Fotbal

Kvůli šíření nákazy koronaviru a jeho varianty omikron bude od ledna také v Itálii snížena divácká kapacita na fotbalových stadionech. Místo dosavadních maximálně 75 procent bude možné nyní zaplnit hlediště už jen z poloviny, rozhodla vláda. Některé kluby už proto oznámily, že před startem odvetné části sezony 6. ledna pozastavily prodej vstupenek.

Zprávy ze dne 30. 12. 2021
12:57
30. 12. 2021
Fotbal

Úřadující šampion španělské fotbalové ligy Atlético Madrid hlásí po vánoční pauze pět nakažených členů A-týmu včetně kouče Diega Simeoneho. Pozitivní test na koronavirus měli i ofenzivní opory Antoine Griezmann a Joao Félix, záložník Héctor Herrera a kapitán Koke

Zprávy ze dne 30. 12. 2021
12:10
30. 12. 2021
Fotbal

Fotbalisté Augsburgu začali přípravu na druhou polovinu sezony bez českého gólmana Tomáše Koubka. Jedenáctinásobný reprezentant a účastník letního EURO měl pozitivní test na koronavirus a zamířil do karantény.

Zprávy ze dne 30. 12. 2021
9:40
30. 12. 2021
Hokej

Ve středu zrušené hokejové mistrovství světa hráčů do 20 let by mohl nahradit šampionát, který by se v letním termínu uskutečnil ve Finsku. Prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Luc Tardif na tiskové konferenci v Edmontonu uvedl, že federace bude o této možnosti v příštích týdnech jednat a udělá vše, aby juniorští hokejisté o svou vrcholnou akci nepřišli. „Ano, tuto akci jsme zrušili. Ale nechci a ani organizační výbor se nechce vzdát této akce, pokud to bude možné. Takže si vezmeme příští měsíc na rozmyšlenou a možná vymyslíme nějaké překvapení. Myslím si, že to dlužíme mladým hráčům,“ uvedl Tardif.

Zprávy ze dne 30. 12. 2021
9:13
30. 12. 2021
Hokej

Obrovské zklamání v očích mladých hokejistů, kteří přišli o jeden z vrcholů začínajících kariér. Zrušené mistrovství světa do dvaceti let kvůli pozitivním covidovým testům v Kanadě vyvolalo rozčarování ve slovenských řadách. Hráči i trenér, kteří dali pro zámořskou misi dohromady velmi ambiciózní tým, si otevřeně stěžovali na to, jaké podmínky organizátoři v „bublině“ nachystali. „Je to pro mě nepochopitelné,“ zlobil se slovenský kouč Ivan Feneš. Více čtěte ZDE>>>

Slovenští hokejisté se po ukončeném MS juniorů fotili v prázdné aréně Slovenští hokejisté se po ukončeném MS juniorů fotili v prázdné aréně
Zprávy ze dne 30. 12. 2021
8:55
30. 12. 2021
Svět

Ruská tenistka Anastasia Pavljučenkovová měla po příletu do Austrálie pozitivní test na covid-19 a uchýlila se do izolace. Sezona WTA Tour startuje příští týden v Adelaide, úvodní grandslam sezony začne v Melbourne 17. ledna. „Jsem plně očkovaná a připravovala jsem se na start sezony v Dubaji. Ale žijeme ve velmi složité a nepředvídatelné době,“ uvedla na twitteru Pavljučenkovová, jež dorazila do Austrálie v úterý. „Nyní jsem v naprosté izolaci ve speciálním hotelu. Pod dohledem lékařů dodržuju všechny předepsané pokyny,“ dodala světová jedenáctka.

Zprávy ze dne 30. 12. 2021
8:00
30. 12. 2021
Hokej

Hokejová NHL se rozhodla následovat doporučení americké vlády a zkrátí karanténu pro bezpříznakové hráče a členy realizačních týmů na pět dní tam, kde to místní koronavirová opatření povolí. Změna protokolu vstoupí v platnost okamžitě a bude platit dva týdny. Poté vedení soutěže a hráčská asociace NHLPA pravidla znovu zhodnotí.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud