Jan Jaroch
21. ledna 2022 • 13:42

Djokovič chce prý žalovat Austrálii, zaznamenal ekologické vítězství

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až do posledního okamžiku usiloval v soudní síni v Melbourne Novak Djokovič o start na Australian Open. Neúspěšně. Pocit křivdy v něm ale hoří i poté, co již je na úvodním grandslamu sezony odehráno pět dní a on se po deportaci ukryl doma v Bělehradě. Podle zprávy britského deníku The Sun zvažuje světová jednička žalovat australskou vládu o 4,4 milionu dolarů, tedy o 95 milionů korun.



Se svým týmem právníků prý již tuto variantu konzultoval. „Je dobře známo, že Novak a jeho rodina mají pocit, že s ním bylo v detenčním hotelu v Melbourne špatně zacházeno. V pokoji měl blechy a červy, udělali z něj v podstatě vězně,“ řekl listu zdroj blízký tenistovu agentovi Edoardu Artladimu. „Stal se předmětem ponižujícího jednání. Měl by se soudit,“ prohlásil podle listu srbský právník a politik Toma Fila.

Do částky 4,4 milionu, kterou by mohl Djokovič požadovat, je zahrnut i ušlý zisk 2,75 milionů dolarů, což je odměna pro vítěze letošního Australian Open. Srb coby devítinásobný šampion předpokládal, že ji získá. Australská vláda mu však nadvakrát zrušila vízum s odůvodněním, že představuje nebezpečí pro společnost a podněcování antivaxerských nálad.

Djokovič na cestě domů. Po letu z Austrálie přestupoval v Dubaji
Video se připravuje ...

Kdy a jak se Djokovič vrátí na kurty, není známo, jeho dlouholetý slovenský kouč Marián Vajda se však nechal slyšet, že psychickou ránu bude složité zacelit. „Sice jsem s ním nemluvil od chvíle, co přistál v Bělehradě, ale je jasné, že ho kauza zasáhla a ještě dlouho bude bolet. Bude těžké ji dostat z hlavy. Ale znám Novaka dlouho, je silný a ještě rozhodně neřekl v tenise poslední slovo.“

Jednoho vítězství proti Austrálii už Djokovič dosáhl ve čtvrtek. Srbská vláda odebrala britsko-australské těžařské společnosti Rio Tinto licence na těžbu lithia. Vláda se podle premiérky Any Brnabičové ke kroku odhodlala kvůli týdny trvajícím protestům organizovaným ekologickými organizacemi. K nim se během prosince připojil i Djokovič a vyjádřil podporu zastavení projektu.

Ačkoliv světová jednička na Australian Open chybí, srbský mužský tenis slaví úspěch. Miomir Kecmanovič, jenž se měl právě s krajanem a idolem Djokovičem utkat v úvodním kole, postoupil už do osmifinále. Dvaadvacetiletý hráč ze 77. místa žebříčku ATP přemohl ve 3. kole Itala Lorenza Sonega ve čtyřech setech a v dalším kole ho čeká francouzský veterán Gael Monfils.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 10. 1. 2022
15:34
10. 1. 2022
Svět

Kvůli koronaviru byl zrušen Světový pohár v běhu na lyžích a severské kombinaci 21. až 23. ledna v Planici. Běžci tak do začátku olympiády aktuálně nemají žádné závody.

Zprávy ze dne 10. 1. 2022
15:06
10. 1. 2022
Novak Djokovič

Tiskové konference v Bělehradu se zúčastnili (na fotografii zleva) Djokovičův strýc Goran, matka Dijana, otec Srdjan a bratr Djordje. 

Tiskové konference se zúčastnil Djokovičův strýc Goran, matka Dijana, otec Srdjan a bratr Djordje
Zprávy ze dne 10. 1. 2022
15:04
10. 1. 2022
Česko

Čeští házenkáři odjedou na mistrovství Evropy do Bratislavy kvůli koronavirové situaci s rozšířeným kádrem 20 hráčů. Všichni členové reprezentace úspěšně prošli testy na covid, negativní výsledek měli i dva nakažení, z toho jeden hráč, z minulého týdne. Pokud budou mít oba negativní test i v úterý, budou moci s týmem odcestovat na šampionát.

Zprávy ze dne 10. 1. 2022
14:59
10. 1. 2022
Novak Djokovič

Nezvyklý konec tiskové konference v Bělehradu. Když se novináři zeptali zástupců rodiny, co Novak Djokovič dělal, když se dozvěděl o pozitivním testu, bratr setkání s žurnalisty ukončil. Den poté byl totiž srbský tenista vyfocený na setkání s dětmi bez roušky. Místo odpovědi začali jeho příbuzní zpívat skladbu Jedna píseň, jeden tým. Tuto píseň hráčovi rodiče zpívali loni v boxu na kurtu Philippea Chatriera, když Novak Djokovič vyhrál Roland Garros.

Zprávy ze dne 10. 1. 2022
14:40
10. 1. 2022
Novak Djokovič

Se synem se v minulém týdnu Djokovičova matka Dijana nemohla přímo spojit, protože mu vzali telefon. „Naši lidé mu posílali podporu tancem a zpěvem před hotelem, které slyšel, ale nemohl vidět. Díky bohu Bůh existuje. Tohle je největší vítězství jeho kariéry, větší než všechny jeho grandslamy,“ řekla matka dvacetinásobného grandslamového šampiona.

Zprávy ze dne 10. 1. 2022
14:39
10. 1. 2022
Novak Djokovič

Novak Djokovič se na tiskovou konferenci nepřipojil. „V téhle chvíli nemohu říkat víc, ale děkuji všem, co při mě stojí, dává mi to energii, abych zůstal silný,“ napsal směrem ke svým příznivcům na Twitter.

Zprávy ze dne 10. 1. 2022
14:37
10. 1. 2022
Novak Djokovič

Djokovičův bratr promluvil i v angličtině. Popsal, že jeho sourozenec měl u sebe všechny potřebné dokumenty, včetně lékařské výjimky, díky níž mohl odcestovat do Austrálie. „Všechno, co kdy podporoval, jsou jeho životní principy a ideály,“ zdůraznil směrem ke svému bratrovi.

Zprávy ze dne 10. 1. 2022
14:33
10. 1. 2022
Novak Djokovič

„Nikomu nedovolil, aby ho dostali na kolena. Je to fantastický mladý muž, který nikdy nikomu neublížil, s každým se snaží mít dobré vztahy a pomáhat. Ale fakt, že pochází z malé, chudé země, se některým mocným nelíbí. Chtěli po něm, aby se zřekl svého viza, aby mohl být deportován. Nedovolili mu mluvit s právníky ani se svým týmem. Naštěstí mu po několika hodinách vrátili telefon a mohl kontaktovat své právníky, kteří mu připravili fantastickou obhajobu. Znamená to ohromné vítězství pro něj i celý svobodný svět,“ prohlásil emotivně Djokovičův otec Srdjan.

Zprávy ze dne 10. 1. 2022
14:24
10. 1. 2022
Novak Djokovič

Djokovič zveřejnil na sociální síti fotku z tréninku. „Jsem potěšený a vděčný, že soud zamítl zrušení mého viza. Navzodry tomu, co se tady stalo, chci zůstat a bojovat na Australian Open. Na to se soustředím. Přiletěl jsem, abych hrál jeden z nejdůležitějších turnajů před úžasnými fanoušky,“ napsal na Twitter.

Zprávy ze dne 10. 1. 2022
14:21
10. 1. 2022
Novak Djokovič

„Jsme tady, abychom oslavili vítězství našeho syna Novaka. Vždycky se pral za spravedlnost, neudělal nic špatného. Situace je tam extrémně složitá, bojoval s obrovskou škálou emocí - smutkem, stracem, zklamáním. Byly chvíle, kdy u sebe neměl telefon, netušili jsme, co se bude dít,“ pokračovala Djokovičova matka Dijana. Poděkovala fanouškům, kteří jejího syna podporovali před hotelem. „Je to jeho největší výhra kariéry, větší, než jakýkoliv grandslam.“

Zprávy ze dne 10. 1. 2022
14:18
10. 1. 2022
Novak Djokovič

„Novak je zase svobodný, ještě před několika minutami trénoval na kurtu,“ řekl Srdjan Djokovič. „Odletěl do Austrálie hrát tenis a vyhrát další Australian Open. Vždycky podporoval svobodu výběru,“ pokračoval.

Zprávy ze dne 10. 1. 2022
14:15
10. 1. 2022
Novak Djokovič

Novakův otec Srdjan Djokovič: „Nakonec vyhrál on, vyhrála spravedlnost a právo.“ Přidal se Novakův bratr Djorde: „Je velice těžké bránit Novaka a neútočit na jiné. Jsme bojovníci za spravedlnost a uděláme všechno, co je v následující fázi pro nás možné.“

Zprávy ze dne 10. 1. 2022
14:10
10. 1. 2022
Novak Djokovič

Tisková konference právě začíná! Začíná Djokovičova rodina z hráčovy restaurace v Bělehradu, mluví se v srbštině. Djokovič se má připojit prostřednictvím videa.

Zprávy ze dne 10. 1. 2022
14:06
10. 1. 2022
Novak Djokovič

Tisková konference Djokovičovy rodiny i s účastí světové jedničky by měla každou chvíli začít. Podle jeho strýce Gorana, jehož cituje stanice Sky News, měl být hráč varován, aby raději hned opustil Austrálii, jinak mu hrozí tříletý zákaz vstupu do země. „Nechápu to, zacházeli s ním jako se zvířetem. Pokud nechtěli, aby do Austrálie létal, měli mu to říct hned, ne mu přidělit viza a pak ho zadržet,“ pověděl naštvaný strýc.

Zprávy ze dne 10. 1. 2022
13:38
10. 1. 2022
Novak Djokovič

Předsedu srbského parlamentu a bývalého ministra zahraničí Ivicu Dačiče zaskočil vývoj událostí kolem tenisty Novaka Djokoviče. Obává se, že vše směřuje k jeho deportaci se všemi negativními důsledky. Dnešní úspěch neznamená konec Djokovičovy anabáze, což Dačiče znepokojuje. „Proces měl skončit, když o této záležitosti rozhodl soud,“ řekl Happy TV. Bývalý šéf srbské diplomacie se obává, že Djokovič ještě bude mít problémy. „Australské úřady se ho zjevně rozhodly deportovat, což zahrnuje tříletý zákaz vstupu do Austrálie. Odporuje to zdravému rozumu,“ řekl.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud