Jan Jaroch
21. ledna 2022 • 13:42

Djokovič chce prý žalovat Austrálii, zaznamenal ekologické vítězství

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až do posledního okamžiku usiloval v soudní síni v Melbourne Novak Djokovič o start na Australian Open. Neúspěšně. Pocit křivdy v něm ale hoří i poté, co již je na úvodním grandslamu sezony odehráno pět dní a on se po deportaci ukryl doma v Bělehradě. Podle zprávy britského deníku The Sun zvažuje světová jednička žalovat australskou vládu o 4,4 milionu dolarů, tedy o 95 milionů korun.



Se svým týmem právníků prý již tuto variantu konzultoval. „Je dobře známo, že Novak a jeho rodina mají pocit, že s ním bylo v detenčním hotelu v Melbourne špatně zacházeno. V pokoji měl blechy a červy, udělali z něj v podstatě vězně,“ řekl listu zdroj blízký tenistovu agentovi Edoardu Artladimu. „Stal se předmětem ponižujícího jednání. Měl by se soudit,“ prohlásil podle listu srbský právník a politik Toma Fila.

Do částky 4,4 milionu, kterou by mohl Djokovič požadovat, je zahrnut i ušlý zisk 2,75 milionů dolarů, což je odměna pro vítěze letošního Australian Open. Srb coby devítinásobný šampion předpokládal, že ji získá. Australská vláda mu však nadvakrát zrušila vízum s odůvodněním, že představuje nebezpečí pro společnost a podněcování antivaxerských nálad.

Djokovič na cestě domů. Po letu z Austrálie přestupoval v Dubaji
Video se připravuje ...

Kdy a jak se Djokovič vrátí na kurty, není známo, jeho dlouholetý slovenský kouč Marián Vajda se však nechal slyšet, že psychickou ránu bude složité zacelit. „Sice jsem s ním nemluvil od chvíle, co přistál v Bělehradě, ale je jasné, že ho kauza zasáhla a ještě dlouho bude bolet. Bude těžké ji dostat z hlavy. Ale znám Novaka dlouho, je silný a ještě rozhodně neřekl v tenise poslední slovo.“

Jednoho vítězství proti Austrálii už Djokovič dosáhl ve čtvrtek. Srbská vláda odebrala britsko-australské těžařské společnosti Rio Tinto licence na těžbu lithia. Vláda se podle premiérky Any Brnabičové ke kroku odhodlala kvůli týdny trvajícím protestům organizovaným ekologickými organizacemi. K nim se během prosince připojil i Djokovič a vyjádřil podporu zastavení projektu.

Ačkoliv světová jednička na Australian Open chybí, srbský mužský tenis slaví úspěch. Miomir Kecmanovič, jenž se měl právě s krajanem a idolem Djokovičem utkat v úvodním kole, postoupil už do osmifinále. Dvaadvacetiletý hráč ze 77. místa žebříčku ATP přemohl ve 3. kole Itala Lorenza Sonega ve čtyřech setech a v dalším kole ho čeká francouzský veterán Gael Monfils.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 1. 2. 2022
10:02
1. 2. 2022
Svět

Mistrovství světa v plaveckých sportech ve Fukuoce bylo kvůli koronaviru už podruhé o rok odloženo. Mezinárodní federace FINA dnes potvrdila lednové informace médií, že místo letos v květnu se v Japonsku bude o medaile bojovat 14. až 30. července 2023.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud