27. ledna 2022 • 13:00

České deblistky jsou ve finále, Bartyovou vyzve americké překvapení

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skvělá práce! České tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková postoupily na Australian Open stejně jako před rokem do finále čtyřhry. Turnajové jedničky porazily v semifinále v Melbourne třetí nasazené Belgičanku Elise Mertensovou a Rusku Veroniku Kuděrmětovovou 6:2 a 6:3. V boji o svůj čtvrtý grandslamový titul a první v Austrálii se v nedělním finále střetnou s překvapením turnaje - s brazilsko-kazašským párem Beatriz Haddadová Maiaová a Anna Danilinová. Ve finále dvouhry vyzve světovou jedničku a domácí naději Ashleigh Bartyovou Američanka Danielle Collinsová.



Siniaková a Krejčíková loni v deblovém finále prohrály s Mertensovou, která tehdy hrála ve dvojici s Běloruskou Arynou Sabalenkovou. Letošní semifinále začal český pár brejkem hned v první hře a úvodní set ovládl jasně. Ve druhém sice olympijské vítězky z Tokia prohrávaly 1:3, ziskem pěti her v řadě vývoj sady otočily a z postupu se radovaly za hodinu a jedenáct minut.

„Děkujeme za skvělou atmosféru a je parádní, že jsme ve finále. Musely jsme projít několika těžkými zápasy, abychom se tam dostaly. Jsem na nás pyšná a těšíme se,“ řekla Krejčíková v rozhovoru na kurtu. „Cítím se skvěle, hrajeme výborně. Tlačíme na soupeřky, aby hrály na hranici možností. Jsem nadšená, že jsme zase ve finále a snad budu hrát lépe než loni,“ přála si Siniaková.

Haddadová Maiaová a Danilinová vyřadily cestou do finále ve druhém kole český pár Tereza Martincová, Markéta Vondroušová . Ve druhém semifinále si poradily s turnajovými dvojkami Šuko Aojamovou, Enou Šibaharaovou z Japonska po setech 6:4, 5:7 a 6:4.

„Ve finále je důležité soustředit se na sebe a předvést nejlepší výkon, což zkusíme. Už máme za sebou hodně velkých finálových zápasů a jsme dobrý tým,“ uvedla Siniaková.

Velká radost Kateřiny Siniakové
Velká radost Kateřiny Siniakové

Světová jednička čtyřhry Siniaková a dvojka Krejčíková společně vyhrály tři grandslamové tituly, dvakrát uspěly na Roland Garros (2018 a 2021) a jednou ve Wimbledonu (2018).

Titul ve čtyřhře na Australian Open z Češek naposledy získala Lucie Šafářová , která v roce 2017 slavila s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Český pár vyhrál soutěž jen jednou: Jana Novotná s Helenou Sukovou to dokázaly před 32 lety.

Mužské deblové finále bude záležitostí pouze domácích tenistů. Nick Kyrgios a Thanasi Kokkinakis v bouřící Areně Roda Lavera přehráli třetí nasazené Marcela Granollerse ze Španělska a Argentince Horacia Zeballose 7:6, 6:4 a Matthew Ebden a Max Purcell zdolali předloňské šampiony i turnajové dvojky Američana Rajeeva Rama s Britem Joem Salisburym 6:3, 7:6.

Bartyovou vyzve překvapení

Světová jednička Ashleigh Bartyová si poprvé na domácím grandslamu zahraje o titul. Madison Keysovou, čtvrtfinálovou přemožitelku Barbory Krejčíkové, porazila suverénně 6:1 a 6:3. V sobotu může pětadvacetiletá Bartyová přidat třetí grandslamový titul po Roland Garros z roku 2019 a loňském Wimbledonu. Její poslední soupeřkou bude jiná americká tenistka Danielle Collinsová, jež přehrála Polku Igu Šwiatekovou 6:4, 6:1. Ve finále grandslamu je Collinsová poprvé.

Domácí hvězda Bartyová je na letošním Australian Open dominantní. V šesti zápasech nejenže neztratila jediný set, ale prohrála pouhých 21 gamů. Je první domácí finalistkou po 42 letech a má velmi blízko k tomu, aby se stala i první australskou vítězkou turnaje od roku 1978, kdy se to podařilo Christine O'Neilové. Keysová, 51. hráčka žebříčku, domácí jedničce vzdorovala pouhých 62 minut.

„Miluju tenhle turnaj. Je to tady úžasné,“ řekla Bartyová v rozhovoru na kurtu. „Bylo docela horko, jiné podmínky, ale přizpůsobila jsem se. Ona má schopnosti zápas vám najednou sebrat, ale bylo důležité zůstat v každé výměně,“ dodala tenistka držící sérii deseti vítězství. Před třemi týdny totiž ovládla turnaj v Adelaide.

Bartyová si na letošním Australian Open prohrála jediné podání. Dnes Keysové nabídla dva brejkboly, ale oba odvrátila. Proti Collinsové nastoupí popáté v kariéře. Při předchozích obou finálových zápasech na grandslamech připravila o trofej české soupeřky: v Paříži před třemi lety Markétu Vondroušovou a loni ve Wimbledonu Karolínu Plíškovou. V sobotu může slavit po antuce a trávě i na zbývajícím, tvrdém povrchu.

Collinsové patří ve světovém žebříčku 30. místo. Proti Šwiatekové měla bleskové nástupy 4:0 v obou setech a šanci už si vzít nenechala. Po řadě zdravotních problémů slaví životní úspěch. Na finále s Bartyovou se těší. „Hrály jsme spolu úžasné zápasy, byly to velké bitvy a doufám, že to bude pohledný zápas,“ řekla před finále s Australankou, s níž má bilanci 1:3.

Výsledky Australian Open:

Muži
Čtyřhra - semifinále: Ebden, Purcell (Austr.) - Ram, Salisbury (2-USA/Brit.) 6:3, 7:6 (11:9), Kyrgios, Kokkinakis (Austr.) - Granollers, Zeballos (3-Šp./Arg.) 7:6 (7:4), 6:4.

Ženy
Dvouhra - semifinále: Bartyová (1-Austr.) - Keysová (USA) 6:1, 6:3, Collinsová (27-USA) - Šwiateková (7-Pol.) 6:4, 6:1.

Čtyřhra - semifinále: Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Kuděrmětovová, Mertensová (3-Rus./Belg.) 6:2, 6:3, Haddadová Maiaová, Danilinová (Braz./Kaz.) - Aojamaová, Šibaharaová (2-Jap.) 6:4, 5:7, 6:4.

Junioři
Dvouhra - čtvrtfinále: Menšík (4-ČR) - Demin (Rus.) 6:0, 6:1.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud