29. ledna 2023 • 12:45

Neuvěřitelný Djokovič! Vyrovnal Nadala, v Austrálii má už 10. triumf

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srbský tenista Novak Djokovič ve finále Australian Open přehrál Stefanose Tsitsipase 6:3, 7:6 (4) a 7:6 (5) a získal 22. grandslamový titul, čímž vyrovnal dosavadního rekordmana Rafaela Nadala. V Melbourne už je to jeho desátý triumf. Pětatřicetiletý rodák z Bělehradu vyhrál i přímý souboj o post světové jedničky.



Čtvrtý nasazený Djokovič ovládl na Australian Open 28. zápas po sobě a připsal si čtvrtý triumf za sebou. Minulý rok se prvního grandslamu sezony nezúčastnil kvůli chybějícímu očkování proti koronaviru. Při jeho absenci zvítězil Nadal. Djokovič si také udržel v Melbourne semifinálovou a finálovou neporazitelnost, z těchto zápasů má nyní bilanci 20:0.

Čtyřiadvacetiletý Tsitsipas prohrál grandslamové finále s Djokovičem podruhé. Před dvěma lety na něj nestačil v rozhodujícím zápase na Roland Garros. Rodák z Atén přišel o šanci stát se novou světovou jedničkou a na první titul z turnaje „velké čtyřky“ dál čeká. V utkání mu nestačilo ani 15 es a 40 vítězných míčů. S Djokovičem prohrál podesáté za sebou a pojedenácté ze 13 zápasů.

Djokovič se musel stejně jako v semifinále obejít bez přítomnosti otce v hledišti. Srdjan Djokovič chyběl na tribunách poté, co po čtvrtfinále s Andrejem Rubljovem pózoval s fanoušky vyjadřujícími podporu Rusku a prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Srbský tenista získal ve svém 33. grandslamovém finále úvodní set za 38 minut. Ve čtvrté hře prolomil soupeři servis a následně sadu dopodával. Ve druhém setu si oba hráči drželi podání až do zkrácené hry. Řek měl sice za stavu 5:4 setbol, Djokovič jej ale odvrátil a v tie-breaku zvítězil 7:4.

V úvodu třetí sady získal Tsitsipas poprvé v zápase brejk, jenže jej vzápětí nepotvrdil. Utkání tak znovu dospělo do zkrácené hry. V ní Djokovič vedl 5:0, závěr si ale zkomplikoval a neproměnil dva mečboly. Ten třetí za stavu 6:5 už ale dotáhl a mohl se po třech hodinách hry začít radovat z triumfu.

Djokovič díky finálovému vítězství obdržel šek na 2,97 milionu australských dolarů (46 milionů korun), Tsitsipasovi náleží 1,6 milionu (25 milionů korun).

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud