15. září 2019 • 19:26

Davis Cup: Bosna - Česko 2:3. Drama rozhodl mladík Forejtek

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osmnáctiletý Jonáš Forejtek zajistil českým tenistům vítězství v 1. kole evropsko-africké zóny Davisova poháru v Bosně a Hercegovině. Týden po triumfu ve dvouhře juniorů na US Open při svém debutu v týmové soutěži porazil v rozhodující závěrečné dvouhře domácího Tomislava Brkiče 6:1, 6:7 a 6:1. Český tým vyhrál v hale v Zenici 3:2 na zápasy.



Výhra zajistila svěřencům kapitána Jaroslava Navrátila účast v březnové kvalifikaci o finálový turnaj pro osmnáct nejlepších týmů.

Nejlepší junior světa Forejtek si připsal dva body. V sobotní zahajovací dvouhře porazil Mirzu Bašiče 7:5 a 6:4. Po výhře Jiřího Veselého nad Brkičem 6:2, 7:6 čeští tenisté vedli už 2:0, ale dnes se o výhru strachovali. Veselý s Jiřím Lehečkou prohráli s Bašičem a Brkičem 6:7, 3:6 a Veselý podlehl Bašičovi 6:7, 3:6.

"Jonáš si zaslouží absolutorium. Ustál to psychicky i fyzicky. Je příslibem do budoucna a velkým talentem," řekl Navrátil České televizi.

Forejtek vletěl do utkání s Brkičem zostra. V prvním setu hrál agresivně, soupeři nic nepovolil, rychle vedl 5:0 a za 20 minut zvítězil 6:1. Ve druhé sadě neudržel brejk a v tie-breaku měl za stavu 6:5 první mečbol, ale "ztuhla" mu ruka a bekhend poslal daleko mimo kurt. Brkič toho využil a tie-break získal 9:7.

Třetí set rozhodla skoro dvacetiminutová hra za stavu 2:1 pro Forejtka. Český mladík proměnil devátý brejkbol, když doběhl zkrácení a soupeř trefil síť. "Pak už byl trošku horší," řekl Forejtek k soupeři. Český hráč ukázal i dobré oko, k brejku na 5:1 se dostal poté, co si dvakrát po sobě vyžádal jestřábí oko a měl vždy pravdu.

Zápas Forejtek ukončil jako zkušený hráč při svém podání čistou hrou. Při druhém mečbolu trefil dvanácté eso v utkání. "Jsem hrozně rád, že jsme dokázali vyhrát," řekl mladý tenista.

Forejtek dokázal to, co před ním nezvládl z pozice favorita v souboji jedniček Veselý. Ten měl v prvním setu utkání s Bašičem v tie-breaku čtyři setboly, ale ani jeden neproměnil a tie-break prohrál 7:9. Ve druhém setu ztratil český tenista podání na 2:4, vzápětí sice brejk získal zpět, ale další dvě hry prohrál.

"Když člověk nevyužije tolik šancí, tak je po právu potrestán. V prvním setu jsem měl ve čtyřech gamech na returnu stav 30:30 a nedostal jsem se ani k jednomu brejkbolu, což je katastrofa," řekl Veselý serveru iDNES.cz.

Ve čtyřhře český pár nevyužil v první sadě setbol při servisu Brkiče, který ale hrozbu ztráty sady odvrátil přímým bodem z podání. V tie-breaku Veselý s Lehečkou uhráli jen dva body a druhou sadu rozhodla ztráta Lehečkova podání ve druhé hře.

"Při setbolu přišel výborný servis a při ztrátě podání jsem nezaservíroval dobře a jim vyšel return. Ať jsme se pak snažili sebevíc, tak šance na returnu nepřišla," řekl sedmnáctiletý Lehečka.

Nedělní výsledky 1. kola evropsko-africké zóny tenisového Davisova poháru

Bosna a Hercegovina - ČR 2:3
Bašič, Brkič - Veselý, Lehečka 7:6 (7:2), 6:3,
Bašič - Veselý 7:6 (9:7), 6:3,
Brkič - Forejtek 1:6, 7:6 (9:7), 1:6.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud