21. listopadu 2019 • 19:30

Kyrgios varuje před zkázou tenisu: Málo zábavný, jiné sporty ho zabíjejí

Autor: mck
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nick Kyrgios solitér a Nick Kyrgios v týmu, to jsou dvě často zcela rozdílné kapitoly. Teď v Madridu v rámci Davis Cupu se píše ta druhá, která australského tenistu evidentně baví. Z jeho pohledu jsou týmové soutěže to, co může tenis spasit. Stav sportu, který ho živí, totiž v očích známého bouřliváka není růžový. „Pokud bude tenis pokračovat cestou, kterou se poslední dobou ubíral, zemře,“ nechal se slyšet Kyrgios.



Zápas dohrávaný ve 4 ráno, ne vždy úplně zaplněné tribuny a logicky i komornější kulisa. Dítě fotbalisty Barcelony Gerarda Piquého, nový formát Davis Cupu, už schytalo i skrze uvedené důvody pár nelichotivých poznámek.

Stále však jde o týmovou soutěž. O prostor, kde lze sdílet obří emoce se svými krajany, hecovat se navzájem. A toho si velmi považuje Nick Kyrgios. „Zbožňuji být součástí australského týmu. Televizním divákům se to líbí a myslím si, že lidé chtějí vidět více podobných věcí. A je potřeba, aby jich bylo více. Jinak se tenis nepohne.“

Z tohoto pohledu bude mít Kyrgios žně. V jeho domovině – konkrétně Brisbane, Sydney a Perthu – vypukne první ročník ATP Cupu. Jde o jakéhosi příbuzného Davisova poháru, ovšem značně štědřejšího. Hráči z celkově 24 národních týmů se totiž kromě finanční odměny mohou těšit i na body do žebříčku.

Organizace ATP se i zmíněnou akcí v Austrálii snaží přilákat další a další příznivce k obrazovkám. Slova Kyrgiose říkají, že jinak to ani nejde. „Pokud bude tenis pokračovat cestou, kterou se poslední dobou ubíral, zemře.“

Podle Kyrgiose je plánovaná akce ATP Cup ideální variantou, která nebude mít nouzi o atraktivitu. Což je údajně potřeba, protože… „když se koukáte na ty nejlepší sporty napříč celým světem, tak z hlediska zábavy tenis zabíjejí.“

Z tohoto pohledu je záchranným kruhem pro „bílý“ sport kromě Davis Cupu také Laver Cup - již tradiční životabudič i pro samotného australského tenistu. Během mnoha turnajů může Kyrgios působit jakkoliv ležérně, ovšem kdykoliv se ocitl na černém kurtu v dresu výběru světa, vydal ze sebe naprosto vše. A to nehrál o žádné postavení v žebříčku. Týmový duch zkrátka dělá hodně.

„Při Laver Cupu vás žene 17 000 fanoušků. Měl by narůst počet událostí, na které přijde tolik lidí, kterých je ve výsledku víc než na grandslamech. A i být tady v Madridu je skvělé,“ podotýká Kyrgios a druhým dechem dodává: „Nemyslím si, že by bylo nějaké větší množství lidí nažhavené na to, až si pustí turnaj kategorie 250 v Antverpách.“ Sám si ve volném čase raději zapne basketbalovou NBA, než přenosy z tenisových dvorců.

Australan tvrdí, že ve sportu má jít hlavně o show a zábavu, která bude magnetem lidi. „Celkově vzato, pokud tenis nikdo nebude sledovat, tak je to konec.“

O tenisovou zábavu se teď Nick Kyrgios a celá australská tlupa snaží vehementně. Na madridském Davis Cupu postoupila Austrálie ze skupiny do čtvrtfinále v konkurenci Belgie a Kolumbie.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud