5. února 2023 • 20:31

Je to tam, Češi si zahrají finálový turnaj Davis Cupu! Lehečka nezaváhal

Autor: iSport.cz, Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Náročná daviscupová mise skončila úspěchem. Čeští tenisté zvítězili v kvalifikaci v Portugalsku 3:1 a vybojovali postup do finálové části slavné týmové soutěže. Dva body zajistil Jiří Lehečka, který po skvělém tažení na Australian Open vítězně zvládl přechod na antukový povrch. Jednička výběru v sobotu zdolala Nuna Borgese dvakrát 6:4 a v neděli rozhodla triumfem nad zkušeným Joaem Sousou 6:4 a 6:1.



Po prohrané čtyřhře českého páru Tomáš Macháč, Adam Pavlásek musel jednadvacetiletý Jiří Lehečka do souboje týmových jedniček. „Moc mě to mrzelo, když kluci prohráli, ale o to víc jsem byl motivovaný, abych to dotáhl do konce,“ vyprávěl v rozhovoru pro Českou televizi.

Třiatřicetiletý Joao Sousa začal stejně jako v sobotu skvěle a jako první prolomil soupeři servis. Bývalá světová osmadvacítka se ujala vedení 3:2, které mohla i zvýšit, v pravou chvíli však Lehečka přidal na agresivitě a otočil skóre na 4:3. Od té doby už měl český mladík na kurtu výraznou převahu, proměnil druhý setbol po soupeřově forhendu do sítě a klíčovou úvodní sadu získal 6:4.

„První zápas v sobotu nebyl ideální, ale teď už jsem se cítil lépe. Ve druhém setu, i když tam bylo plno těžkých momentů, jsem se s tím popasoval. Důležité momenty jsem zahrál, jak mám, a jsem za to strašně rád,“ prohlásil Lehečka, který ve druhé sadě ztratil jedinou hru.

Český hrdina z grandslamového Melbourne si tak tentokrát užíval týmovou radost. „Jirka potvrdil formu z Austrálie. Bylo dobré rozhodnutí nenasadit ho do čtyřhry, aby se soustředil na svůj singl. Na Sousovi byla vidět únava a rychlá hra mu neseděla,“ zhodnotil rozhodující zápas kapitán Jaroslav Navrátil.

Po loňském nezdaru v Argentině se daviscupový tým opět kvalifikoval do skupinové fáze soutěže.

„Doufám, že se nám povede hrát doma, byl bych strašně rád, kdyby se nám to co nejdřív podařilo, protože čeští fanoušci si to zase zaslouží,“ přál si Lehečka, který si domácí atmosféru užil jen při svém daviscupovém debutu v roce 2019 proti Nizozemsku.

Další fáze soutěže se odehraje od 12. do 17. září. Vyřazovací část je na programu od 21. do 26. listopadu v Málaze. „Máme obrovskou radost, na září se budeme strašně moc těšit,“ prohlásil Navrátil.

Členové jeho mladého týmu tak mají půl roku na to, aby nabrali další zkušenosti.

„Věřím, že budou na turnajích pokračovat úspěšně jako do teď. V září budeme chtít překvapit,“ dodal kapitán.

Portugalsko - Česko 1:3

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud