18. dubna 2011 • 14:53

Na Rusky mají, chválí české tenistky Novotná a Suková

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavné tenistky Jana Novotná a Helena Suková označily postup českého týmu do finále Fed Cupu za velký úspěch. Před 23 lety byly Novotná se Sukovou u posledního, tehdy československého triumfu v této soutěži.



"Mám z toho obrovskou radost, je to velký úspěch. A bylo by nádherné, kdyby se to podařilo (vyhrát), byl by to fantastický úspěch. Navázalo by se na tradici a zaplnila by se ta třiadvacetiletá mezera, která vznikla," řekla dnes ČTK Novotná, která vývoj semifinálového duelu s Belgií sledovala v televizi doma v Brně.

"Je super, že tam jsou. Je to moc dobře," přidala se Suková, z pozice jedničky strůjkyně fedcupové výhry v roce 1988.



Kdysi druhá tenistka světa Novotná vyzdvihla za zápas v Belgii týmovou jedničku Petru Kvitovou, která vyhrála obě dvouhry a položila tak základ k postupu. "Jako jednička tým podržela, zvládla tu atmosféru na výbornou," řekla wimbledonská vítězka Novotná. "I závěrečný debl byl prostě super a měla jsem nakonec velkou radost," dodala.

Novotnou potěšily i reakce lidí, které v pondělí potkala cestou na brněnské kurty, na něž si šla zahrát. "Byla jsem tak inspirovaná výhrou holek, že jsem si musela jít zahrát. Zastavovali mě tam lidi a říkali, jak moc fandili. A všichni si postupu do finále moc považovali, což mě i za holky (tenistky) hodně těšilo," uvedla Novotná.

Radost českého týmu po výhře v semifinále Fed Cupu s Belgií
Radost českého týmu po výhře v semifinále Fed Cupu s Belgií


Ve finále budou svěřenkyně kapitána Petra Pály bojovat proti Ruskám na jejich půdě. "Šance jsou vždycky. Je to padesát na padesát, a když budou hrát dobře, tak můžou vyhrát," řekla Suková, členka vítězného československého týmu v tehdejším Poháru federace v letech 1983 až 1985 a 1988.

"Když holky vydrží na konci sezony zdravé, nebudou unavené a nastoupí se stejným entuziasmem jako proti Belgii, tak šanci určitě mají. Ale budou to u nich mít ohromně těžké," uvedla Novotná.

V roce 1988 vyhrály se Sukovou a Novotnou Fed Cup ještě slovenská rodačka Radka Zrubáková a Jana Pospíšilová. Při premiéře v melbournském Flinders Parku pod vedením Jiřího Medonose porazily bez ztráty bodu Brazílii, Nový Zéland, Dánsko i Kanadu, jedinou čtyřhru ztratily až za rozhodnutého stavu ve finále proti SSSR.

"Pamatuji si, že to byla první velká akce ve Flinders Parku, Australian Open se tam hrálo až potom. A co jsme za to dostaly? Nic, tehdy se nic nedávalo," řekla Suková, v té době světová osmička.

Novotná hrála v roce 1988 Fed Cup druhým rokem a nastupovala ve čtyřhře s Pospíšilovou. "Přijde mi to už hrozně dávno, ale mám na to hezké vzpomínky. Vždycky byla velká prestiž nastupovat," řekla Novotná.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud