6. listopadu 2011 • 20:35

Češky nám nedaly žádnou šanci, smutní po deblu ruské tenistky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco ruský kapitán Šamil Tarpiščev označil vítězství českých tenistek ve finále Fed Cupu za dílo Petry Kvitové a nesehranosti domácího páru ve čtyřhře, jeho český protějšek Petr Pála viděl za moskevským úspěchem dílo celého týmu.



Všechny hráčky ostatně vpadly do místnosti pro tiskové konference s nadšeným popěvkem: "My tu mísu stejně vyhrály!" "Na českém vítězství má hlavní zásluhu Kvitová. Má děvčata hrála dobře, ale ve čtyřhře se projevila nesehranost," řekl Tarpiščev.

"Kapitán rozhodoval správně, ale zklamaly jsme ho. Dělaly jsme, co jsme mohly, hrály na sto procent, bojovaly, ale český tým byl velice silný a český pár nám dnes nedal šanci," připustila Jelena Vesninová, spoluhráčka Marie Kirilenkové ze závěrečné čtyřhry.

O pohár, který Česko získalo poprvé po třiadvacetileté odmlce po posledním československém úspěchu v Melbourne 1988, se podle Pály zasloužilo roční úsilí celého týmu a všech šesti hráček.

"V rozhodujících chvílích vždy někdo tým podržel. Samozřejmě individuální výkony Petry (Kvitové) byly fantastické a strašlivě důležité, ale vždy bylo zapotřebí získat třetí bod a vždy se našel někdo, kdo tým podržel. Jednou to byla Lucka (Šafářová), pak Bára (Záhlavová-Strýcová) s Ivetou (Benešovou) a potřetí Květa (Peschkeová) s Luckou (Hradeckou). Bylo naprosto skvělé, že to vždy vyšlo," prohlásil.

Pála si ale netroufal odhadnout, zda úspěch v Moskvě věští éru fedcupových úspěchů v dalších letech. "Hned příští rok nás čeká Německo, a to zase bude vyrovnaný zápas 50 ku 50. Jsem nesmírně rád, že jsme to letos dokázali dotáhnout do vítězného konce. Budeme se snažit i příští rok, ale určitě to nebude lehké. Špička je úzká, jen osm týmů. S naším týmem můžeme hrát každý rok o nejvyšší příčky, ale taky nemusíme, může rozhodovat baráž a ani nemrkneme," dodal.

Český tým slaví senzačníé triumf ve Fed CupuFoto EPA
Vítězka dvou moskevských dvouher Kvitová sice zářila štěstím, ale současně přiznala, že se cítí naprosto vyčerpaná, hlavně emocionálně. "Energii už nemám, ale oslavu to potřebuje, protože nikdo neví, kolikrát za život se něco takového přihodí. S holkama si to zasloužíme. Doufám, že uvítání bude velké a lidi přijdou," žertovala a smála se nad nabídkou, aby posílila i mužský daviscupový tým.

Tři velké letošní trofeje z Wimbledonu, Turnaje mistryň v Istanbulu a Fed Cupu pokládá za navzájem nesrovnatelné. "Vážím si všech tří a bylo by krásné, kdyby se to ještě zopakovalo," dodala Kvitová.

"Pro náš tenis a náš národ je to skvělá tečka za celým rokem," prohlásila Květa Peschkeová. I v Moskvě ji bleskla hlavou vzpomínka na brněnské semifinále s Američankami, kdy se ve čtyřhře nepodařilo proměnit klíčový mečbol, ale tentokrát se povedlo chytit příležitost za pačesy.

Moskvu tak zkušená deblistka pokládá za jeden z nejkrásnějších momentů své kariéry. "Je skvělé, jak každý na lavičce náramně fandí a přeje si týmu pomoci, a to je jiné než být na kurtu jako jednotlivec. Má to své kouzlo," řekla vítězka wimbledonské čtyřhry.

Podobně se cítí Lucie Hradecká, která letos grandslamový titul dobyla ve čtyřhře na Roland Garros. Své dnešní výkony přičetla především podpoře od týmu a fanoušků.

"Letošní rok byl pro mne úžasný, ale ty dva úspěchy se nedají srovnat. Tady nemáte zodpovědnost jen sám za sebe, za spoluhráčku na kurtu, ale za celou lavičku i všechny lidi u obrazovek a tady, a to je něco úplně jiného," dodala. Českému týmu pogratulovali i prezident Václav Klaus a premiér Petr Nečas, který má také fedcupové vítězky přijmout hned po pondělním příletu do Prahy.

Tenistky pózují s vítěznou trofejí po finále Fed Cupu
Tenistky pózují s vítěznou trofejí po finále Fed Cupu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud