22. dubna 2012 • 15:15

Kvitová vybojovala finále! Rozhodla v bitvě jedniček se Schiavoneovou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO | České tenistky postoupily podruhé za sebou do finále Fed Cupu. V semifinále v Ostravě porazily před sedmi tisícovkami fanoušků Itálii 4:1 a v listopadu budou obhajovat trofej doma se Srbskem. Třetí postupový bod vybojovala hned v úvodní dnešní dvouhře Petra Kvitová, jež vyhrála 6:4, 7:6 nad Franceskou Schiavoneovou.



"Chtěla jsem strašně moc postoupit znovu do finále, protože si pamatuji, jak jsme loni zvedaly mísu nad hlavu a ty pocity byly neuvěřitelné. Jsem moc ráda, že jsem to dokázala unést a můžeme hrát o titul," řekla Kvitová v České televizi. "Byl to nesmírně těžký zápas a musím říci, že mě Francesca překvapila."

Ve finále se svěřenkyně kapitána Petra Pály střetnou 3. a 4. listopadu se Srbskem, které přešlo přes Rusko a mají jistotu, že budou hrát doma. "Je mi jedno, proti komu budeme hrát, hlavně zvu všechny fanoušky," řekla Kvitová. Před rokem získaly tenistky titul po triumfu v Moskvě po finálovém boji 3:2.

"Je jedno proti komu hrajeme, hlavně že hrajeme doma a budeme se snažit vyhrát," řekla Lucie Šafářová. "Jsem překvapená, že to jsou Srbky. Jsou to srdcařky, bude to hodně bojovný. Doufám, že budeme s Luckou (Hradeckou) zase v týmu a povedeme tým k vítěznému konci," řekla osmá deblistka světa Andrea Hlaváčková.

O titul se nejspíše bude hrát v pražské O2 areně, ale rozhodnuto není. "Praha se nabízí, ale nechtěl bych předjímat. Jsou tu aspekty obchodně-ekonomické a názory hráček. Na druhou stranu podmínky mezinárodní federace ITF jsou tak přísné, že nic jiného nepřichází v úvahu a Praha je asi jediná možná varianta," řekl Miroslav Černošek, šéf České sportovní, která je pořadatelem Fed Cupu v Česku.

Devátá a desátá výhra Kvitové

Světová trojka Kvitová potvrdila svoji stoprocentní fedcupovou úspěšnost posledních dvou let a v Ostravě vyhrála devátou a desátou dvouhru v řadě.

Před Schiavoneovou v sobotu porazila Saru Erraniovou 6:4, 6:3. První bod získala v ČEZ areně Lucie Šafářová výhrou nad Schiavoneovou po setech 7:6 a 6:1.

Rozhodující bod se ale nerodil snadno. Kvitová sice vedla nad Schiavoneovou rychle 3:0, ale Italka začala riskovat, tlačit se k síti a získala čtyři hry v řadě.

Kvitová musela přitvrdit return, aby získala zbylé tři gamy. A napínavé byly i setboly - první dva Schiavoneová odvrátila podáním a po třetím se hala radovala a Kvitová si šla sednout. Jestřábí oko ale odhalilo aut a Češka uspěla až o dvě výměny později.

Dvaadvacetiletá Kvitová si občas protahovala levou nohu, ale ošetření si nevyžádala. Stejně jako v sobotu se nemohla úplně spolehnout na bekhend a po chybách přišla v páté hře druhé sady o servis. Už se zdálo, že Češka o set přijde, ale čtyři skvělé returny za stavu 4:5 přinesly brejk. Set rozhodla zkrácená hra, v které měla Kvitová pevnou ruku, vedla rychle 6:0 a proměnila druhý mečbol.

V historii už dokázaly tenistky fedcupovou trofej v obhájit. V barvách tehdejšího Československa vyhrály v letech 1983, 1984 a 1985 hned třikrát za sebou. Loni tenistky vyhrály Fed Cup pošesté v historii, ale poprvé po dlouhých 23 letech.

Dvakrát po sobě vyhrály Fed Cup naposledy právě Italky. Svěřenkyně Corada Barazzuttiho získaly stříbrný pohár v letech 2009 a 2010.

Za rozhodnutého stavu nastoupila ke čtvrté dvouhře ve své premiéře v soutěži Andrea Hlaváčková a Erraniové podlehla 6:2, 2:6 a 2:6.

"Začala jsem díky atmosféře úžasně, byla jsem na koni, ale ona ukázala, že je asi lepší hráčka. Nemám se za co stydět, premiéra je premiéra a byla to úžasná zkušenost," řekla Hlaváčková.

V závěrečné čtyřhře nastoupily Hlaváčková s Lucií Hradeckou proti Flavii Pennettaové a Erraniové. Zápas skončil za stavu 5:6 z českého pohledu po skreči Italek. Pennettaová odstoupila v slzách kvůli zraněnému zápěstí.

Utkání semifinále Světové skupiny tenisového Fed Cupu v Ostravě:
ČR - Itálie 4:1
Kvitová - Schiavoneová 6:4, 7:6 (7:1), Hlaváčková - Erraniová 6:2, 2:6, 2:6, Hlaváčková, Hradecká - Pennettaová, Erraniová 5:6 skřeč Itálie.

Čeští fanoušci se před zápasem vytasili s obří vlajkou
Čeští fanoušci se před zápasem vytasili s obří vlajkou

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud