3. listopadu 2012 • 17:15

Jízda královny Petry znamená druhý bod. Český tým míří za titulem

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

České tenistky dělí po prvním hracím dnu finále Fed Cupu jeden bod od obhajoby titulu. V zaplněné O2 areně nejprve Lucie Šafářová přehrála Anu Ivanovičovou 6:4, 6:3, poté česká jednička Petra Kvitová porazila Jelenou Jankovičovou 6:4, 6:1.



Tým kapitána Petra Pály vede nad Srbkami 2:0 na zápasy a Kvitová může finále rozhodnout v úvodním nedělním utkání výhrou nad Ivanovičovou.

Po nich je v plánu duel Šafářové s Jankovičovou, pro závěrečnou čtyřhru mají Češky připraven pár Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková. Soupeřky nahlásily Bojanu Jovanovskou a Aleksandru Kruničovou, ale nejspíše složení změní.

"Snažila jsem se odevzdat to nejlepší a vyšlo to opravdu skvěle. Musím ale přiznat, že jsem sama překvapena, jak to šlo lehce," řekla Kvitová po hladkém vítězství.

"Víc jsem si nemohl přát, obě vyhrály ve dvou setech, ale ještě není konec. Vedeme, ale musíme se připravit na neděli. Je třeba mít respekt, protože ještě není konec," řekl Pála.

ŠAFÁŘOVÁ ODSTARTOVALA ČESKÝ DEN

Finále rozjela dobře Šafářová, která předvedla jeden ze svých nejlepších výkonů ve Fed Cupu. Dobře podávala a vedle vítězných míčů i dobře bránila. K tomu bojovala jako lvice a k nadšení hlediště zvrátila i téměř ztracené výměny.

"Je to neskutečný pocit hrát před plnou halou, fanoušci mě hnali za výhrou. Začala jsem trochu nervózně, ale postupně jsem se zlepšovala," řekla Šáfářová.

"Užíváme si v té nádherné atmosféře každý moment, je to fantastické," řekla Kvitová.

Češka se takticky tlačila do slabšího bekhendu Ivanovičové a první set rozhodla brejkem v sedmé hře. Frustrovaná Srbka praštila v následujícím gamu po chybě raketou o zem a Šafářová už výhodu udržela.

Sice přišla o dva setboly, také kvůli dvojchybě, ale i díky neodpískanému autu na zadní lajně třetí proměnila. Ve druhé sadě byla světová sedmnáctka Šafářová jistější a měla i pevné nervy.

Šafářová příjímá gratulace od Petra PályFoto Jaroslav Legner (Sport)

V utkání odvrátila šest ze sedmi brejkbolů. Zápas suverénně dokončila po hodině a čtyřiceti minutách po vítězných míčích čistou hrou při podání Ivanovičové.

"Po loňských dvou prohrách ve finále jsem tady chtěla moc vyhrát a teď se cítím úžasně. Nervozitu jsem rychle setřásla, mohla jsem se držet své taktiky, postupem času víc riskovat, chodit do toho a vycházelo mi to. Od druhého setu jsem měla převahu a větší herní pohodu a věřím, že vyhrajeme," řekla Šafářová.

"Hrála to perfektně. Celý týden se na tenhle zápas takticky připravovala a zvládla ho," řekla v televizi Biljana Veselinovičová, osobní trenérka Šafářové.

BOJOVNICE KVITOVÁ NEDALA JANKOVIČOVÉ ŠANCI

Na výkon Kvitové se čekalo s obavami, protože česká jednička léčila v týdnu před finále zánět nosohltanu. Na kurtu ale potvrdila pověst bojovnice, podle očekávání riskovala a snažila se hrát na vítězné míče. Ty ale přinášely i chyby.

Jankovičová na druhé straně výborně bránila a jako první vzala i s pomocí dvojchyby Kvitové Češce podání. Od stavu 2:4 ale domácí tenistka rozjela úchvatné představení - dávala tvrdé míče i z těžkých pozic, dobře podávala, dokázala si dojít pro vítězný volej na síť a zápas otočila.

Radost Kvitové s českým týmemFoto Jaroslav Legner (Sport)

Vyhrála devět gamů v řadě a Jankovičovou doslova zničila. Za stavu 5:0 ve druhé sadě obíhala halou, v které fandilo 13.585 fanoušků, mexická vlna.

Zápas pak Kvitová ukončila o dvě hry později při svém podání a domácí hvězda pak seděla na lavičce a vychutnávala si ovace a skandování: "Petra! Petra!"

Dvaadvacetiletá Kvitová vyhrála ve Fed Cupu i jedenáctý zápas po sobě a je hlavní strůjkyní úspěchů českého týmu v posledních dvou sezonách. České tenistky přes sociální síť povzbudila před začátkem finále i legenda Martina Navrátilová.

"Petro a Lucie, jedeme! Do toho, do toho!" napsala Navrátilová, která po výhrách obou českých singlistek okamžitě přidala na síť i gratulace.

Češky loni vyhrály finále v Moskvě nad Ruskami (3:2), ve Fed Cupu slavily titul poprvé v samostatné historii státu a po 23 letech od posledního triumfu někdejšího výběru Československa.

Srbsko je naopak ve finále soutěže poprvé. Letos prožívá český tenis výjimečný rok, ve finále týmových soutěží jsou totiž oba výběry. Muži se utkají o salátová mísu v Davisově poháru proti Španělům od 16. do 18. listopadu rovněž v Praze. Oba zápasy byly během dne vyprodány.

ČR - Srbsko 2:0 po úvodních dvouhrách
Šafářová - Ivanovičová 6:4, 6:3, Kvitová - Jankovičová 6:4, 6:1.

Lucie Šafářová navzdory předpokladům porazila Anu Ivanovičovou a získala pro Česko první finálový bod
Lucie Šafářová navzdory předpokladům porazila Anu Ivanovičovou a získala pro Česko první finálový bod

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud