Jonáš Bartoš
11. února 2013 • 16:01

Šavrda o Kvitové: Lidé zblbli a mysleli si, že z ní bude jednička

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA EXPERTA | České tenistky za sebou mají povedený víkend, Australanky výsledkově přejely 4:0. Až tak jednoduché fedcupové klání se ale nehrálo, soupeřky v sobotu i v neděli pořádně kousaly. "Je to lichotivý výsledek, ale nezapomeňme, že se hrálo pět tiebreaků, které dopadly dobře pro nás," upozorňuje v rozhovoru pro iSport.cz bývalý kapitán daviscupového týmu Vladislav Šavrda.



"Postup do semifinále je samozřejmě úspěch, nádherná zpráva. Přeci jen forma Kvitové i ostatních českýc hráček vzbuzovala před víkendem jisté obavy," připomíná Šavrda varchlaté předpovědi výsledku favorizovaného týmu.


Rozhodující výhru českého týmu vybojovala Petra Kvitová, která od začátku roku 2013 nehraje v ideálním rozpoložení. Ve Fed Cupu se ale zvedla a dokázala porazit Gajdošovou i Stosurovou.
Pojď! Kvitová se povzbuzuje po povedeném míčku proti Australance GajdošovéFoto Jaroslav Legner Sport

"Petra udělala dva body, porazila hráčku top ten, i když současná výkonnost Stosurové jejímu umístění neodpovídá," naznačuje Šavrda.

"Velké pozitivum bych viděl v průběhu třetího setu, kde se nad Stosurovou dostala do vedení 5:0. Petra ukázala, že to v ní pořád je, jen se potřebuje dostat do větší pohody," říká současný manažer tenisového oddílu I. ČLTK Praha.     

V duelu s australskou jedničkou Kvitová předváděla famózní údery připomínající, že v ní stále doutná obrovský potenciál se zabijáckým instinktem. Na druhé straně pak přišel nečekaný útlum, kdy ze stavu 5:0 v rozhodujícím setu udělala drama a o náskok málem přišla.

"Tam šlo spíš o výkon Stosurové. Věděla, že už jde prakticky o beznadějný zápas a na kurtu se odvázala. U Petry se pak projevila slabá psychika, která ji v posledních týdnech provází," myslí si Šavrda.

Mezi nejlepší se může vrátit

Kvitová však dramatické chvilky zvládla, dokonce ve druhém setu utekla z mečbolu. "Takový zápas jí určitě pomůže. Na mečbol podávala z druhého servisu, to vůbec nebyla lehká situace," připomíná tenisový expert.

Co tedy stojí za výkyvy wimbledonské šampionky? "Lidé zblbli a v únoru 2012 si mysleli, že bude první na světě. Takhle jednoduché to vůbec není. U mladých hráček, které vylétnou nahoru, je obhajoba výsledků v druhé sezoně strašně těžká. Petra se z toho ještě teď probírá," ohlíží se Šavrda za posledním rokem Kvitové.

Přesto si myslí, že Kvitová se mezi úplně nejlepší může vrátit. "Serena Williamsová už pomalu stárne, Šarapovová ukázala, že je k poražení. Nejlépe mi z top hráček v současné chvíli vychází Azarenková, ale není to tak, že by si některá hráčka vytvořila extrémní náskok nad ostatními. Petra rozhodně má šanci," myslí si.

Česká cesta za obhajobou ve Fed Cupu bude pokračovat na konci dubna, kdy je v plánu duel na půdě nebezpečné Itálie. "Bude to těžký soupeř, Italky nastoupí na svém povrchu, mají výborného debla. Rozhodně půjde o náročnější zápas než proti Rusku nebo Slovensku," říká Šavrda.

Pokud by se výběru Petra Pály podařilo postoupit do boje o titul, Šavrda by si přál zápas se Slovenskem. "Případné finále budeme určitě hrát doma. Proti Rusku by to bylo zajímavé v tom, že bychom nastoupili proti absolutní špičce. Se Slovenskem by to ale mělo příchuť bývalého státu a zvláštní náboj," uzavírá Šavrda.

Petře Kvitové k výhře nad Stosurovou gratuloval také fedcupový kapitán Petr Pála
Petře Kvitové k výhře nad Stosurovou gratuloval také fedcupový kapitán Petr Pála

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud