8. listopadu 2014 • 16:30

Bod od titulu! Kvitová i Šafářová vyhrály, Češky vedou ve finále 2:0

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fantazie! České tenistky vedou ve finále Fed Cupu nad Německem po sobotních dvouhrách 2:0 a od zisku titulu je dělí jediná výhra. Po triumfu Petry Kvitové 6:2 a 6:4 nad Andreou Petkovičovou přidala druhý bod Lucie Šafářová, která zdolala Angelique Kerberovou 6:4 a 6:4.



"Holky předvedly dobré, skvělé výkony a je dobré vést po prvním dnu dva nula. Ještě nám chybí ale jeden (bod) a nebude to snadné. Musíme být připraveni," řekl kapitán Petr Pála, jehož tým má v neděli tři možnosti finále rozhodnout.

Od 13:00 nastoupí wimbledonská vítězka Kvitová proti Kerberové, pak případně Šafářová proti Petkovicové, kterou by teoreticky mohla nahradit Sabine Lisická. Na závěr případně rozhodne čtyřhra, na kterou jsou na domácí straně připraveny Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou.

Kvitová na soupeřku vletěla

Před zraky prezidenta Miloše Zemana i bývalé světové jedničky Martiny Navrátilové vletěla současná domácí hvězda Kvitová do zápasu s velkou vervou. Hrála rychle a přesně a měla úvodní set pod kontrolou. Záhy vedla 5:1, pak sice na chvíli vypadla z role a ztratila servis, ale vzápětí úvodní sadu získala.

Petra Kvitová se raduje z výhry v úvodním zápase finále Fed Cupu proti Andree Petkovičové z Německa
Petra Kvitová se raduje z výhry v úvodním zápase finále Fed Cupu proti Andree Petkovičové z Německa

Na začátku druhého setu přišla Kvitová znovu o podání, ale hned si vzala brejk zpět. Petkovicová hru vyrovnala a působila jistěji, ale nezvládla koncovku. Už za stavu 4:3 pro Kvitovou nabídla světové čtyřce při svém servisu dvojchybou brejkbol, ale situaci ještě ustála. O dvě hry později po další dvojchybě německé dvojky už měla Kvitová mečbol, který využila a po 77 minutách oslavila s fanoušky první bod.

"Jsem ráda, že jsem přinesla první bod do šatny, a doufám, že se Lucka teď může cítit líp a může do toho vletět," řekla Kvitová v televizi a dodala, že byla nervózní. "Lehce je slabé slovo, byla jsem hodně, ale jsem ráda, jak jsem to zvládla."

Šafářová zabojovala

Oproti prvnímu utkání se hrály v duelu Šafářové s Kerberovou delší výměny a ze začátku více chybovala domácí hráčka. I proto v páté hře přišla o servis, ale od stavu 2:4 zpřesnila hru. Trpělivě si připravovala míče a první set získala 6:4. Set skončil kuriózně, jelikož Kerberová při setbolu zakřičela v domnění, že zahrála vítězný úder, jenomže Šafářová míč vybrala a dostala technický fiftýn.

Lucie Šafářová se raduje v zápase proti Angelique KerberovíFoto Barbora Reichová (Sport)

Ve druhém setu Šafářová dotahovala ztrátu dvakrát, nejdříve srovnala z 0:2 na 2:2 a pak z 2:4 otočila na 6:4. Kerberová podobně jako Petkovicová udělala v rozhodující chvíli dvojchyby. Za stavu 5:4 pro Šafářovou dala dvě po sobě, čehož Češka využila a po prohozu proměnila třetí mečbol.

"Byl to skvělý zápas a je úžasné porazit doma ve vyprodané hale hráčku světové desítky. Každý míček byl těsný, koncentrovala jsem se na každý míček a jsem ráda, že jsem vyhrála," řekla Šafářová.

Svěřenkyně kapitána Pály vyhrály ženskou obdobu Davisova poháru v letech 2011 a 2012. Předloni slavily titul právě v O2 areně po výhře nad Srbskem. Němky jsou ve finále po 22 letech, v roce 1992 naposledy triumfovaly.

Finále tenisového Fed Cupu v Praze (O2 arena, tvrdý povrch):
ČR - Německo 2:0 po prvním dnu
Kvitová - Petkovicová 6:2, 6:4, Šafářová - Kerberová 6:4, 6:4.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud