8. listopadu 2014 • 17:10

Němka darovala Šafářové klíčový míč. Kvůli pravidlu o hekání?!

Autor: rou, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Záhadná reakce německé tenistky Angelique Kerberové pomohla Lucii Šafářové k získání prvního setu a následně i druhého českého bodu ve finále Fed Cupu. Kerberová v koncovce první sady přestala hrát a Šafářová proměnila svůj setbol. Podle Andrey Hlaváčkové kvůli pravidlu o nepřiměřených zvucích, které má zabránit nadměrnému "hekání" tenistek.



Kerberová v prvním setu vedla už 4:2, ale závěr úvodní sady nezvládla. Šafářová i díky několika soupeřčiným dvojchybám otočila skóre na 5:4. Při podání Němky pak měla setbol, který skončil nevídanou situací.

Kerberová zahrála výborný úder do rohu, jenže Šafářová ho dokázala doběhnout a ještě vrátit do kurtu. V tu chvíli už ale Němka nehrála a míček, který letěl kousek od ní, nevybrala. Proč?

„Je to pravidlo, které se využívá poslední dobou hlavně kvůli holkám, které hekají a dělají na kurtu nepřiměřené zvuky,“ vysvětlovala ve vysílání České televize Andrea Hlaváčková.

„Kerberová zahrála winner, myslela si, že na něj Lucka vůbec nedosáhne, povzbudila se Yes, come, a když Lucka míček vrátila do kurtu, tak už nesměla pokračovat,“ přiblížila deblistka, co bylo za nezvyklým momentem.

VIDEO | Podívejte se na sestřih zápasu (setbol první sady je v čase 31:30)

„Sama jsem byla překvapená,“ říkala i nakonec vítězná Lucie Šafářová. „Ona to i sama věděla, že udělala chybu a šla si rovnou sednout,“ dodala s tím, že o žádném novém pravidlu „o hekání“ neví.

„Myslím, že žádné takové pravidlo není, ale soupeřka vám nesmí zařvat přímo do úderu,“ poznamenala po zápase. Každopádně výkřik Kerbrové jí výrazně pomohl k triumfu a přiblížil české tenistky k třetím fedcupovému titulu za poslední čtyři roky.

„Něco takového jsem nezažila. Překvapilo mě to hodně, ale byla jsem v tu chvíli ráda, že mám set. Událo se to strašně rychle, koukala jsem, co se děje. Ale obě jsme věděly, že udělala něco proti pravidlům, že to je bod pro mě,“ doplnila Šafářová později na pozápasové tiskové konferenci.

Na německé hráčce to bezprostředně po ztrátě prvního setu ale stopy nezanechalo „Ona pak šla do šatny, vrátila se a hned mě brejkla, tak jí to asi moc nerozhodilo," usmívala se Šafářová. "Ale asi není nic příjemného, když se něco takového stane,“ uznala.

Že šlo o důležitý moment, souhlasil po zápase i český kapitán Petr Pála. "Já sám se na lavičce kolikrát nutím, abych při výměně nezakřičel moc brzo. Z pohledu hráče je zajímavé, že se to stalo v takové situaci. Bylo vidět, že Němka není ve své kůži," všiml si.

Češky mají finálovou partii skvěle rozehranou, k třetímu triumfu ve Fed Cupu během čtyř let jim chybí poslední bod. "S Peťou jsme se ráno na snídani bavily, že ona vítězně začne a já to vítězně skončim, to nám vyšlo," usmívala se Šafářová. "Chtěly jsme každá bod, to se podařilo. Že jsme to zvládly tak lehce, je skvělé, ušetřily jsme aspoň síly."

V neděli stačí domácím hráčkám vyhrát jediné utkání ze tří. "Doufám, že to Petra, která jde na kurt jako první, zítra dorazí a budeme moct oslavovat. Určitě to ale není jednoduché, pořád nám chybí jeden bod, i když máme krásně nakročeno. Jsme všechny připravené bojovat až do konce," pravila odhodlaně česká dvojka.

Rozesmátá Martina Navrátilová v hledišti finále Fed Cupu mezi českými tenistkami a Německem
Rozesmátá Martina Navrátilová v hledišti finále Fed Cupu mezi českými tenistkami a Německem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud