9. listopadu 2014 • 04:50

Bojovnice proti řvaní? Sudí, co pomohla Šafářové, naštvala i Serenu

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Něco takového ještě nezažila. Když rozhodčího fedcupového finále Eva Asderakiová přiznala Lucii Šafářové v prvním setu setbol, zatímco míček letěl kousek od její soupeřky Angelique Kerberové, dost ji to překvapilo. Jenže Němka se provinila proti pravidlům o úmyslném vyrušení soupeřky, na což je řecká sudí háklivá. Své by o tom mohla vyprávět i Serena Williamsová.



"Něco takového jsem ještě nezažila. Musím říct, že mě to hodně překvapilo. dálo se to tak strašně rychle, že jsem spíš koukala, co se děje," vyprávěla Šafářová poté, co i díky neobvykle získanému prvnímu setu dotáhla zápas do vítězného konce.

"Obě jsme věděly, že ona udělala něco proti pravidlům. Byla jsem ráda, že ten bod byl pro mě," dodala s úsměvem. Kerberová se provinila proti pravidlům o vyrušení soupeřky (v angličtině hindrance rule).

A dalo by se říct, že řecká rozhodčí Eva Asderakiová má tohle pravidlo opravdu v oblibě. Nebo aspoň se o ní v této souvislosti nejvíc mluví.

Na US Open 2011 totiž v zápase Sereny Williamsové proti Samantě Stosurové vzala fiftýn domácí hráčce, když po svém úderu zařvala Come on! ve chvíli, kdy se její soupeřka ještě snažila míček vybrat.

Lucie Šafářová vyhrála první set díky selhání soupeřky, která zařvala během jejího úderu
Lucie Šafářová vyhrála první set díky selhání soupeřky, která zařvala během jejího úderu

Serena spustila obří povyk a mimo jiné nazvala rozhodčí vnitřně hnusnou osobou. A ještě prohrála a vypadla. Asderakiová byla i u dalšího podobného případu, stejně jako Serena Williamsová.

Nicméně v prvním kole French Open 2012 to byla soupeřka Američanky Virginie Razzanová, kdo byl za svoje výkřiky potrestán (i když nakonec překvapivě opět prohrála Williamsová).

Oba zápasy rozvířily debatu o možném trestání „hekání“ tenistek. Jenže Asderakiová používá pravidlo o vyrušení soupeře, kde se píše, že takové vyrušení musí úmyslné, aby mohl být bod přiřknut „poškozenému“. A to se hodně těžko posuzuje, proto také podobný případ vždy vzbudí rozruch.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud