Jan Jaroch
10. listopadu 2014 • 04:40

Oddanost i šíře kádru. ŠEST důvodů, proč Češky vládnou Fed Cupu

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
  • České fedcupové královny! Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká a Karolína Plíšková se radují s fanoušky z fedcupového triumfuČeské fedcupové královny! Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká a Karolína Plíšková se radují s fanoušky z fedcupového triumfuFOTO: Barbora Reichová (Sport)

    Potřetí za čtyři roky české tenistky ovládly Fed Cup. Německý tým v těžkých utkáních vyřídila především dvojice Lucie Šafářová a Petra Kvitová. Úspěch ale nestojí pouze za nimi. iSport.cz přináší šest důvodů, proč Češky vládnou Fed Cupu.

  • Petra Kvitová

    Petra Kvitová dala do zápasu s Němkou Kerberovou úplně všechnoFoto Barbora Reichová (Sport)

    Žádná jiná světová hvězda nehraje Fed Cup tak ochotně a především dobře jako česká jednička. Od začátku sezony 2011 v něm má Kvitová bilanci 18:2, v utkáních za svou zemi se dokáže vyždímat ještě víc než na turnajích.

  • Domácí prostředí

    Fanoušci ve vyprodané O2 Areně dotlačili Petru Kvitovou k výhřeFoto Barbora Reichová (Sport)

    Je to už klišé, ale také svatá pravda. Pískání podrážek uběhaných soupeřek na rychlém povrchu a bubnování neúnavných domácích fans, to by mohl být soundtrack k české vítězné jízdě. Útočnice Kvitová se Šafářovou v takovém prostředí obvykle rozkvétají, i proto Češky vyhrály od sezony 2011 všech pět domácích zápasů.

  • Zkušenosti

    České vítězné kolečko v podání tenistek po triumfu nad NěmeckemFoto Barbora Reichová (Sport)

    Němky mají jen o vlásek horší tým než český výběr, přesto v Praze uhrály ve třech singlech jen jediný set. Tíha finále je pro Češky už známé břímě, německé debutantky nebyly na největší scéně ve své kůži. Zvlášť Kerberová, jež vedla o brejk ve čtyřech z pěti odehraných setů a ani jednou je nedotáhla.

  • Ochota hrát

    Petra Kvitová se raduje se svým koučem Davidem Kotyzou po výhře nad PetkovičovouFoto Barbora Reichová (Sport)

    Jsou české tenistky skutečně nejlepším světovým týmem? Odpověď ano by zněla arogantně. USA se sestrami Williamsovými, Rusko v nejsilnější sestavě s Mariou Šarapovovou, to jsou těžké váhy. Ale pouze na papíře. Superhvězdy Fed Cup nehrají, oddané Češky stále ano. To je velká síla.

  • Šíře kádru

    Vítězný fedcupový tým: České tenistky Klára Koukalová, Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká, Lucie Šafářová, Petr Kvitová a kapitán Petr PálaFoto Barbora Reichová (Sport)

    Osm hráček v nejlepší stovce žebříčku dělá z Česka po USA druhou největší velmoc. Letos se bodově na úspěšném tažení podílelo hned pět tenistek (Kvitová, Šafářová, Koukalová, Záhlavová-Strýcová, Hlaváčková). I bez Kvitové se zvládl propršený nervák úvodního kola ve Španělsku, kde zaskočily jiné. A stále přicházejí do zásoby další. Sestry Plíškovy, Siniaková, Smitková…

  • Kapitán Pála

    Petra Pála v diskuzi s Petrou Kvitovou během fedcupového zápasuFoto Jaroslav Legner Sport

    Tým vede od roku 2008 a ještě v nominacích nešlápl vedle. Jeho tahy jsou laserově přesné, ač vybírá z armády hráček. Tři tituly a zápasová bilance 14:3 mluví hodně hlasitě.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud