Jan Jaroch
9. října 2015 • 18:35

Šarapovová v Praze? Dostane lepší hotel i stánek s bonbóny

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třetí fedcupové finále za poslední čtyři roky se valí do Prahy (14.–15. listopadu). A tentokrát bude ještě výjimečnější. Proti české squadře vyrukuje skutečná světová superhvězda. Rusové již mají objednaný hotel pro Mariu Šarapovovou, ta už si vyjednává v O2 Areně stánek pro prodej svých cukrovinek. Domácí pořadatelé však doufají, že Petra Kvitová a spol. udrží ve finále stoprocentní úspěšnost a Šarapovové návštěvu Prahy výsledkově znechutí.



V kotli vysočanské O2 Areny již přemohly silné Německo i Srbsko vedené dvěma bývalými jedničkami světa. Střet o všechno proti Marii Šarapovové je ale nová výzva. Třináct tisíc diváků v hale, z toho víc než tisícovka ruská, má vytvořit výjimečnou kulisu výjimečnému zápasu.

„Vyprodáno bylo 24 hodin po zahájení předprodeje s výjimkou asi 140 nejhorších lístků. Rusové koupili nejvíc lóží a nejvíc vstupenek, co pamatuji. I když poslední výsledky našich holek nejsou mimořádně optimistické, tak věřím, že plná O2 Arena je ponese k tomu, aby byly úspěšné,“ říká Miroslav Černošek, šéf organizátorské společnosti Česká sportovní.

Ta se chystá na prestižní akci s řadou hostů. V sobotu by měl dorazit prezident Miloš Zeman, objeví se i ministr financí Andrej Babiš či ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev. Spekulovalo se i o návštěvě Vladimira Putina. „V úterý jsem byl na Hradě a konzultoval jsem to s týmem kolem pana prezidenta. Taková informace nebyla potvrzena,“ říká však Černošek.

Účast Marii Šarapovové je však téměř jistotou. Ruska sice od Wimbledonu odehrála jediný zápas, ve Wu-chanu navíc skrečovala kvůli bolesti v předloktí Barboře Strýcové. Její prioritou je ale být připravená na Masters v Singapuru a pak na Prahu. Změnila kvůli tomu i své dovolenkové plány. „Nejdůležitější je pro mě být motivovaná. A vzhledem k tomu, že jsem v poslední době moc turnajů nenahrála, mám motivaci velkou,“ prohlásila v Číně pro ITF Šarapovová a Rusové už podnikají kroky, aby se v Praze cítila co nejlépe.

Předskokankou tenisu bude Madonna

Maria Šarapovová má vlastní značku bonbónůFoto Profimedia.cz
Dokonce sáhli k neobvyklému kroku, část týmu ubytují v Praze v oficiálním hotelu InterContinental a druhou v nedalekém a ještě luxusnějším Four Seasons. „Možná chce být Maria izolována sama. Zatím je skutečně po všech stránkách avizováno, že bude přítomná. Dokonce chce mít stánek se svými cukrovinkami v hale, což teď řešíme,“ popisuje Černošek.

Jeho organizační tým bude mít napilno. Předskokankou tenisu bude totiž v aréně Madonna, jejíž druhý koncert skončí až v neděli 8. listopadu večer, a kurt se proto začne stavět až v pondělí v šest ráno. Češky i Rusky začnou trénovat ve Stromovce na Spartě, než se v úterý přesunou do velké haly.

Vše musí klapat na minutu přesně. I proto, že fedcupové finále bude první velkou akcí pro nově zvoleného prezidenta ITF Davida Haggertyho. Američan bude osobně přítomen a jeho podřízení se chtějí vytáhnout. Haggerty uspěl při zářijových volbách s programem, v jehož centru je důraz na zvýšení prestiže i ekonomické síly Davis Cupu a Fed Cupu.

Miroslav Černošek by rád na toto téma s prezidentem promluvil. Zvlášť, když už se nahlas hovoří o změně formátu těchto soutěží, jejichž úvodní dvě kola by se v budoucnu mohla hrát jako doteď a místo semifinále a finále by proběhlo Final Four v jednom městě. „Jako pořadatelská země dovedu souhlasit s různými alternativami, ale musíte mít určitou finanční návratnost. Oni teď soutěže nedokážou prodat a nedají prostor ani vám, abyste je prodali,“ vyčítá tenisové federaci Černošek.

Bitva o nejdůležitější výsledek se ale odehraje na kurtu. Rusky získaly ve třetím tisíciletí čtyři tituly z Fed Cupu, ten poslední už ale před sedmi lety. I proto si letos dávají hodně záležet a už koncem září zveřejnili předběžnou nominaci, v níž jsou vedle Šarapovové levoruká Jekatěrina Makarovová, Anastasia Pavljučenkovová a pro debl Jelena Vesninová.

„Sám jsem překvapený, že to tak Rusové udělali, protože v posledních letech se složením týmu zápasili. Zdá se, že tentokrát se tomu opravdu věnovali,“ je si vědom Černošek síly soupeřek. Zároveň však i přes poslední zdravotní problémy a rozporuplné výsledky věří síle českých lvic Petry Kvitové , Lucie Šafářové i Karolíny Plíškové. Stále totiž platí jedno pravidlo: když se Kvitová a spol. dostanou do finále, neprohrávají ho.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud