16. dubna 2016 • 17:00

ŠOK na druhou! Strýcová vládla, Plíšková padla. Švýcarsko - Česko 1:1

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vezměte papírové předpoklady, zmačkejte a hoďte do koše. České tenistky hrají po prvním dni semifinále Fed Cupu ve Švýcarsku 1:1, vývoj ale rozhodně neodpovídal předzápasovým prognózám. Barbora Strýcová v prvním duelu naprosto zaskočila domácí jedničku Timeu Bacsinszkou, 17. hráčku světa, a za hodinu a pět minut ji vyprášila 6:0 a 6:2. Druhý bod pro české barvy pak měla přidat Karolína Plíšková, jenže světová osmnáctka padla s Viktorijí Golubicovou, která je o 111 příček na žebříčku níže, ve třech setech 6:3, 4:6 a 4:6.



V nedělních dvouhrách proti sobě nejdříve od 12:00 nastoupí Plíšková s Bacsinszkou a po nich Strýcová s Golubicovou. V případě nerozhodného stavu by postupující tým určila čtyřhra, na kterou mají Švýcarky připravenou světovou deblovou jedničku Martinu Hingisovou .

"Samozřejmě jsme si mysleli, že máme větší šanci vést 2:0, protože Bára předvedla takticky a v hlavě skvělý zápas. Pak člověk čekal, že Karolína uspěje. Víme, že to není samozřejmý, bohužel. V tenise nedopadne zápas vždycky, jak čekáte, ale přijde nový den. Zase může být všechno jinak," řekl český kapitán Petr Pála.

Semifinále začalo pro český výběr skvěle. Strýcová porazila Bacsinszkou ve všech třech dosavadních vzájemných zápasech a loňský duel US Open zakončila výhrou 6:0. A nečekaně stejně začal i fedcupový zápas.

Karolína Plíšková se drží za hlavu v zápase proti Viktoriji Golubicové ze Švýcarska
Karolína Plíšková se drží za hlavu v zápase proti Viktoriji Golubicové ze Švýcarska

Třicetiletá Strýcová hrála pestře. V dlouhých výměnách si poradila s vysokými míči i s čopy soupeřky a sama dokázala poslat vítězný úder po lajně, dát kraťas nebo si dojít pro volej na síť.

Při svém podání odvracela v první sadě dva brejkboly, ale v krizových situacích si pomohla v dnešní dámské dvouhře málo vídaným stylem servis - volej. Bacsinszké tak nadělila podobně jako loni v New Yorku "kanára".

Nervózní světová sedmnáctka Bacsinszká častěji chybovala a pověstné švýcarské zvonce v hledišti jen občas nesměle cinkly. Strýcová se mohla spolehnout na solidní servis a také na začátku druhého setu na kurtu dominovala.

Až v desátém gamu utkání povolila soupeřce první hru a zdálo se, že Bacsinszká trochu pookřála. Strýcová ale dál hrála sebejistě a zápas dovedla do rychlého konce.

"Na kurtu to nebylo tak jednoduché, jak by se zdálo. Odehrála jsem asi nejlepší singl ve Fed Cupu," řekla spokojená Strýcová. "Byl to rychlý zápas na moje poměry, já většinou hraju přes hodinu a půl," smála se s tím, že si zápas užívala a nesoustředila se na skóre.

Plíšková udělala 57 chyb a prohrála

Světová osmnáctka Plíšková nehrála oslnivě, ale zdálo se, že míří za očekávanou výhrou. Sice si vzala hned na začátku prášek, nejspíše proti bolesti hlavy, ale první set díky dvěma brejkům vyhrála a ve druhém vedla už 4:2. "Kdybych si podržela servis na 5:2, tak věřím, že bych si to doservírovala. To byla asi největší chyba," řekla Plíšková.

Golubicová pak začala hrát odvážněji, zatímco Plíšková začala chybovat a vývoj se otočil. V koncovce druhé sady ztratila Plíšková čtyři hry v řadě a ve třetím setu už prohrávala 2:5. Ještě snížila na 4:5, ale její nepohodu dokumentovala smeč do sítě, což byla její 57. chyba v utkání, kterou nabídla soupeřce první mečbol a Švýcarka ho využila.

"Nečekala jsem, že prohraju. Měla jsem to dobře rozehraný," litovala Plíšková, která se ve třetí sadě necítila fyzicky dobře. "Přesto jsem do posledního míčku věřila, že můžu vyhrát, a snažila jsem se hrát, ale bohužel," řekla se slzami v očích.

V českém týmu chybějí Petra Kvitová a Lucie Šafářová , domácí tenistky jsou oslabené o zraněnou světovou desítku Belindu Bencicovou. Vítězky se v listopadovém finále střetnou s Francií nebo s Nizozemskem.

Semifinále tenisového Fed Cupu v Lucernu:
Švýcarsko - ČR 1:1 po úvodních dvouhrách
Bacsinszká - Strýcová 0:6, 2:6,
Golubicová - Karolína Plíšková 3:6, 6:4, 6:4.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud