Jan Jaroch
11. února 2020 • 19:09

Ve finále Fed Cupu proti Německu a Švýcarsku. S Kvitovou, ale bez Plíškové?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Guten Tag. Znalosti němčiny by měly oprášit české tenistky, které vyrazí na finále Fed Cupu do Budapešti. Tam se v polovině dubna utkají s Němkami a Švýcarkami, jen vítězky skupiny postoupí do semifinále a budou mít šanci na titul i největší část z celkové dotace 18 milionů dolarů. Jak silný bude mít kapitán Petr Pála výběr, není jisté. Petra Kvitová s účastí počítá, Karolína Plíšková váhá.



Šest titulů za posledních devět let, teď má zlatá generace českých tenistek ve Fed Cupu novou výzvu. Uspět i ve změněném formátu, který celoroční úsilí redukuje na šest hracích dnů finálového turnaje v tenisově netradiční zemi Maďarsku. Hrát se bude od 14. do 19. dubna na antuce v budapešťské aréně pojmenované po Lászlóvi Pappovi, trojnásobném olympijském vítězi v boxu.

A Češky se ve skupině D postaví starým známým. Proti Němkám vyhrály pod kapitánem Petrem Pálou všechna čtyři měření sil, se Švýcarkami obě dvě. „Dokázal jsem si ale představit lehčí skupinu,“ komentoval los kapitán Pála. „Moc jsem si nepřál Německo, ale myslím, že ony nás taky ne. Za poslední dobu jsme s nimi hráli docela dostkrát, a i když jsme vždycky zvítězili, bylo to strašně těžký a těsný,“ dodal Pála, jenž během Australian Open zaslechl, že Němky mají pro finálový turnaj přislíbenou účast od všech nejlepších. Tedy od Angelique Kerberové (20. na WTA), Julie Görgesové (31.) či Laury Siegemundové (73.).

Tváří Švýcarska je zase světová pětka Belinda Bencicová, která ve 22 letech loni odehrála nejlepší sezonu kariéry. „Je schopná porazit kohokoliv na světě,“ uvědomuje si Pála. Na Česko má dobré vzpomínky švýcarská dvojka Jil Teichmanová (22 let, 68. na WTA), šampionka posledního ročníku Prague Open, v němž na antuce přemohla ve finále Karolínu Muchovou .

Fakta o novém formátu Fed Cupu

kdy: 14.-19. dubna, Budapešť

stadion: László Papp Budapešť Sportaréna (kapacita pro tenis cca 10 000)

systém soutěže: týmy jsou rozděleny do čtyř tříčlenných skupin, vítězové skupin postoupí do semifinále

formát zápasů: dvě dvouhry a čtyřhra

dotace: 18 milionů dolarů, 12 milionů jde hráčkám a 6 milionů národním tenisovým svazům

Systém turnaje je jednoduchý. Ze čtyř tříčlenných skupin projdou jen vítězky do semifinále. Zápasy se budou skládat ze dvou singlových a jednoho deblového utkání. Češky by se v případě postupu utkaly s nejlepším celkem skupiny B, v té jsou loňské finalistky Australanky, Bělorusky a Belgičanky.

Jak bude vypadat český výběr, který soutěž vyhrál šestkrát za posledních devět ročníků a pro finále dostal volnou kartu? Aktuálně světová jedenáctka Petra Kvitová již před Vánoci prohlásila, že pokud se nestane nic nepředvídatelného, se startem ve Fed Cupu počítá. Nejistá je však účast Karolíny Plíškové .

Podle zákulisních informací se třetí hráčka pořadí WTA kloní spíš k variantě vyvrcholení týmové soutěže vynechat, jelikož jí termín nepasuje do programu. Velký betonový turnaj v Miami, kde loni hrála finále, končí 4. dubna. Mezi tímto datem a začátkem bojů v Budapešti je tedy pouze deset dní, což Plíškové a jejímu týmu přijde krátká doba pro přípravu na přechod z betonu na antuku, na níž finále Fed Cupu proběhne. „Přál bych si, aby byly obě dvě holky v týmu, ale ještě je na to čas,“ pronesl včera Pála.

Zájem o návrat do týmu, především kvůli tomu, aby splnila podmínku pro start na olympiádě v Tokiu, projevila druhá deblistka světa Barbora Strýcová . Kapitán může do pětičlenného výběru zvolit finalistku loňského Roland Garros Markétu Vondroušovou , Karolínu Muchovou, Marii Bouzkovou, Kristýnu Plíškovou či pozvat do týmu elitní deblový pár Kateřina Siniaková – Barbora Krejčíková.

Nový formát Fed Cupu láká i na štědré prize money. Celková dotace akce je 18 milionů dolarů, z toho 12 milionů půjde hráčkám a 6 národním tenisovým federacím. Vítězný tým si mezi sebe rozdělí 3,2 milionu dolarů (asi 73 milionů korun) a pro svůj národní svaz vybojuje 1,2 milionu.

Hrát se začíná v Budapešti v úterý 14. dubna, finále je na programu v neděli 19. dubna.

Los skupin:

Skupina A: Francie, Rusko, Maďarsko.

Skupina B: Austrálie, Bělorusko, Belgie.

Skupina C: USA, Španělsko, Slovensko.

Skupina D: Česká republika, Německo, Švýcarsko.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud