Jan Jaroch
25. května 2016 • 10:31

Sběrači míčků jako terč zlosti. Jsem slaboch, jsou to děti, litovala Strýcová

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PAŘÍŽE | Vztekle mrskla raketou do plachty. A když jí sběrač poslal jiný míček, než chtěla, hodila ho po něm zpět. V návalu emocí trochu razantněji, než by se slušelo. „Napomenutí Strýcová,“ zahlásil z umpiru hlavní sudí Pascal Maria a ač Divá Bára nehnula brvou, vnitřně se červenala. „Jsem slaboch, že se nedokážu ovládnout. Vždyť jsou to děti. Ten warning jsem si zasloužila,“ omlouvala se česká tenistka po utkání na French Open.



Nebyla první, kdo si letos na Roland Garros zadal se sběrači. Bouřlivák Nick Kyrgios byl v úvodním duelu rovněž napomínán za to, že peskoval malé děcko. „Ručník,“ zakřičel na sběrače, který jeho první povel neslyšel. A když přišel trest, rozpálil se do ruda. „To je naprostý vrchol. Jaké pravidlo jsem porušil?“ dohadoval se Australan se sudím Carlosem Ramosem. Že by pravidlo slušného chování?

Sběrači jsou tichými pomocníky tenistů a tenistek. Podávat míče na grandslamu je pro ně pocta, kterou si musí vysloužit v několikakolových konkurzech. Každý den před začátkem programu mají v areálu dohromady rozcvičku, svou práci berou nesmírně vážně. „Jsou vycepovaní, ale taky občas hodně nervózní. Někdy víc než my hráči,“ líčí Lucie Hradecká .

Dobří a vnímaví sběrači přispívají velkou měrou ke komfortu na kurtu. V žáru bitvy, když vámi zmítají emoce, ale také každá nešikovnost či nepochopení leze na nervy. Ve Francii, kde jsou lidé notně neochotní mluvit anglicky, vstupuje do hry i jazyková bariéra. „Tady jsou sběrači skvělí, ale neumí anglicky. Požádáte je o ručník a oni nevědí, co to znamená. Dostala jsem napomenutí za zdržování kvůli tomu, že jsem pět sekund čekala, než to pochopí,“ připomněla Strýcová .

Tenisté ukazují vůči sběračům i galantnost

Sama přitom vzpomíná, jak coby školačka sbírala míčky při republikovém mistrovství v Plzni a jak byl zklamaná, když se nedostala do výběru pro Davis Cup. „Řekli mi, že jsem moc pomalá,“ vzpomíná s úsměvem. O to víc se na sebe zlobí, když jí ujedou nervy. „Vždyť jsou to jen děti. Není jejich chyba, když zkazíme míček. Vždycky mě hrozně mrzí, když jim vynadám za prkotinu. Je správné, že za to dostáváme warningy,“ omlouvá se temperamentní slečna.

To samé udělal loni Novak Djokovič po finále turnaje v Miami. Po prohraném setu vztekle zařval směrem k svému trenérskému týmu. Bohužel v okamžik, kdy před ním stanul chlapec poslušně nesoucí ručník, který mu srbský hráč vytrhl z ruky. „Omlouvám se. Byl jsem frustrovaný, nechtěl jsem ho vyděsit. Doufám, že mi odpustí,“ nahrál vzkaz na youtube.

Existují však i příležitosti, kdy mohou tenisté prokázat svou galantnost. Tak jako Jo Wilfried Tsonga letos v Austrálii, když vzal otřesenou sběračku po nástřelu tenisákem kolem ramen a odvedl ji z kurtu. Djokovič zase před dvěma lety v Paříži během dešťové pauzy pozval sběrače k sobě pod deštník na lavičku, podal mu vodu a připili si.

Vždyť tyhle děti si zaslouží uznání za svou práci, která není vůbec snadná. Stává se, že ve velkém horku se některým udělá zle a omdlí rovnou na dvorci. Když zase hodně pijí, přijde jiný problém, jak vzpomíná Lucie Hradecká. „Stalo se nám, že to chudák sběrač nevydržel a jak si nemohl dojít na záchod… Hrozně jsem s ním soucítila. Tak se vžil do toho, jakou má zodpovědnost a musí s námi být na kurtu za všech okolností.“

DNEŠNÍ PROGRAM NA FRENCH OPEN VČETNĚ ZÁPASŮ KVITOVÉ, ŠAFÁŘOVÉ A STRÝCOVÉ SLEDUJTE ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud