1. června 2016 • 14:59

Berdych přejel Ferrera a je ve čtvrtfinále, mladé Češky vyřadily H+H

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až na třetí pokus se dočkal Tomáš Berdych svého osmifinále French Open proti Davidu Ferrerovi, se Španělem ale nakonec neměl ani tolik problémů, jako s nepříjemným počasí v Paříži. Sedmý nasazený si poradil s nepříjemným soupeřem 6:3, 7:5 a 6:3 a ve čtvrtfinále vyzve světovou jedničku Novaka Djokoviče. Už do semifinále ženské čtyřhry z českého souboje překvapivě prošel mladý pár Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, které ve dvou setech vyřadily Andreu Hlaváčkovou a Lucii Hradeckou 6:3, 7:6 (11:9).



Zápas sedmého nasazeného Berdycha s jedenáctkou Ferrerem měl začít už v pondělí, ale kvůli dešti byl odložen. "Byl to dlouhý zápas, i když jsme strávili na kurtu jen dvě hodiny a dvanáct minut, ale trvalo skoro tři dny, než jsme skončili," řekl Berdych v rozhovoru na kurtu.

"Čekání bylo nepříjemné, ale pršelo hodně, takže jsme jen čekali a nemuseli chodit tam a zpátky, což je horší. Teď to bylo jen dlouhé, musel jsem být trpělivý a když přišel čas, tak jsem se připravil a hrál svůj tenis," doplnil.

Krátce se hráči dostali na dvorec už v úterý, stihli ale jen tři hry a Berdych prohrával 1:2. Do dohrávky ale vstoupil výborně, získal pět z šesti gamů a ovládl úvodní sadu. Ve druhé se dvakrát při svém podání dostal do nepříznivého stavu 0:40, v první i jedenácté hře ale vždy servis udržel. Po skvělých úderech ve dvanáctém gamu (jedním z nich trefil lajnu) Berdych vzal Ferrerovi servis a set uzavřel.

Tomáš Berdych se raduje z postupu do čtvrtfinále French Open po výhře nad Davidem Ferrerem
Tomáš Berdych se raduje z postupu do čtvrtfinále French Open po výhře nad Davidem Ferrerem

Berdych výborně podával a dobře se pohyboval. Hrál s rozvahou i sebevědomím a přidal zdravý risk, kterým dostával Španěla do úzkých. "Chtěl jsem trochu využít chladného a vlhkého počasí. Nemohl jsem se pouštět do dlouhých výměn, proto jsem hrál agresivně k lajnám, a fungovalo to," řekl Berdych, který nasázel 32 vítězných míčů.

Ve třetí sadě získal Ferrerovo podání v šesté hře a už si zápas nenechal uniknout. Neztratil ani jednou servis a odvrátil všech devět brejkbolů. "Z toho mám radost, protože to hrálo v duelu velkou roli," řekl třicetiletý Berdych. Do čtvrtfinále French Open postoupil jako v letech 2010, kdy došel až do semifinále, a předloni.

Jeho příští soupeř  Djokovič ve čtvrtém kole poprvé na letošním French Open prohrál set, ale pak zápas se čtrnáctým nasazeným Španělem Robertem Bautistou otočil. Po výhře 3:6, 6:4, 6:1 a 7:5 zůstal favorizovaný Srb ve hře o premiérový triumf na antukovém grandslamu. Postupem do čtvrtfinále se také stal prvním tenistou v historii, který na prémiích získal přes 100 milionů dolarů.

Krejčíková se Siniakovou zaskočily i H+H

Tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková pokračují ve své skvělé překvapivé jízdě. Po dnešní výhře nad krajankami Andreou Hlaváčkovou a Lucií Hradeckou 6:3, 7:6 postoupily v Paříži už do semifinále.

Juniorské vítězky čtyřhry z Roland Garros, Wimbledonu i US Open z roku 2013 Krejčíková se Siniakovou se o překvapení postaraly už v osmifinále, ve kterém vyřadily Švýcarku Martinu Hingisovou a Saniu Mirzaovou z Indie, světový pár číslo jedna.

A rovněž proti Hradecké a Hlaváčkové pokračovaly odhodlaně. Proti stříbrným olympijským medailistkám z Londýna 2012 výborně začaly, hrály razantně, aktivně na síti a za dvanáct minut vedly 4:0. Pak sice soupeřky snížily na 3:4 a měly brejkboly, ale Krejčíková se Siniakovou získaly další dvě hry a tím i první set.

Ve druhé sadě už vedly Krejčíková se Siniakovou 4:1, ale pak Hradecká s Hlaváčkovou otočily na 5:4 a podávaly na zisk setu. Ukončit sadu se jim nepovedlo a rozhodl tie-break. V tom Hlaváčková s Hradeckou, vítězky pařížského grandslamu z roku 2011, odvrátily čtyři mečboly a nevyužily setbol. Při pátém mečbolu se Hlaváčkové nevydařil volej a Siniaková s Krejčíkovou po dvou hodinách vyhrály.

Krejčíková, kterou trénuje Jana Novotná, se Siniakovou, jíž pomáhá z pozice mentorky Helena Suková, si zahrají premiérově v semifinále čtyřhry na grandslamu a jejich soupeřkami budou Rusky Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová.

Suverénní Serena, Venus končí

Obhájkyně titulu a světová jednička Serena Williamsová suverénně prošla do čtvrtfinále. Ukrajinské tenistce Elině Svitolinové povolila jen dva gamy a může dál snít o čtvrtém titulu z pařížské antuky i celkově 22. trofeji z grandslamů. Vyrovnala by tím rekord německé legendy Steffi Grafové.

I když Williamsová čekala na osmifinálový zápas kvůli dešti dva dny, dnes se na kurtu zdržela jen hodinu. Svitolinovou, světovou dvacítku, přehrála dvakrát 6:1.

Naopak starší ze sester Williamsových Venus v osmifinále nestačila na Švýcarku Timeu Bacsinszkou a prohrála 2:6 a 4:6.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 32 017 500 eur):
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
S. Williamsová (1-USA) - Svitolinová (18-Ukr.) 6:1, 6:1,
Bacsinszká (8-Švýc.) - V. Williamsová (9-USA) 6:2, 6:4,
Putincevová (Kaz.) - Suárezová (12-Šp.) 7:5, 7:5,
Bertensová (Niz.) - Keysová (15-USA) 7:6 (7:4), 6:3.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Krejčíková, Siniaková (ČR)
- Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) 6:3, 7:6 (11:9).

Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Djokovič (1-Srb.) - Bautista (14-Šp.) 3:6, 6:4, 6:1, 7:5,
Berdych (7-ČR) - Ferrer (11-Šp.) 6:3, 7:5, 6:3,
Goffin (12-Belg.) - Gulbis (Lot.) 4:6, 6:2, 6:2, 6:3,
Thiem (13-Rak.) - Granollers (Šp.) 6:2, 6:7 (2:7), 6:1, 6:4. 

Junioři:
Dvouhra - 2. kolo:
Shapovalov (5-Kan.) - Rikl (ČR) 6:3, 6:1.

Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Kaňková (ČR)
- Mansouriová (Fr.) 6:2, 6:4.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud