Pavel Novotný
12. června 2017 • 04:58

Jak šel čas s Nadalem: DESET triumfů antukového krále na French Open

Vstoupit do diskuse
0
  • Rafael Nadal má na svém kontě neuvěřitelných deset vítězstvíRafael Nadal má na svém kontě neuvěřitelných deset vítězstvíFOTO: sport

    "Kdybych se ráno probudil a věděl, že mám hrát proti Nadalovi, na kurt bych snad ani nechodil." Tuto větu nedávno pronesl kouč Novaka Djokoviče Andre Agassi. A jsou to slova, která vystihují vše. Jednatřicetiletý Malorčan dokázal něco, co by bylo před pár lety považováno prakticky za nemožné. Nejtěžší turnaj světa vyhrál desetkrát a jeho zápasová bilance 79:2 mluví za vše. Podívejte se na všechny jeho triumfy na French Open.

  • 1. TITUL: 2005 (finálový supeř Puerta)

    NADAL NA ŽEBŘÍČKU: 5.
    PROHRANÝCH SETŮ V TURNAJI: 3

    Rafael NadalFoto Profimedia.cz

    Devatenáct let bylo Rafaelu Nadalovi, když se coby světová pětka objevil na svém prvním French Open. Výsledek? Během svého tažení za prvním titulem ztratil pouhé tři sety, ve čtvrtfinále si hladce poradil s Davidem Ferrerem, v semifinále se svým budoucím velikým rivalem Rogerem Federerem a ve finále s Argentincem Marianem Puertou.

  • 2. TITUL: 2007 (finálový soupeř Federer)

    NADAL NA ŽEBŘÍČKU: 2.
    PROHRANÝCH SETŮ V TURNAJI: 3

    Rafael NadalFoto Profimedia.cz


    O rok později se už jako druhý hráč planety vydal svůj titul obhajovat a stejně jako před rokem přišel za celý turnaj jen o tři sety. A poslední tři soupeři? Djokovič, Ljubičič a ve finále Federer získali na antukovém přízraku dohromady jediný set.

  • 3. TITUL: 2007 (finálový soupeř Federer)

    NADAL NA ŽEBŘÍČKU: 2.
    PROHRANÝCH SETŮ V TURNAJI: 1

    Rafael NadalFoto Profimedia.cz

    Psal se rok 2007 a Rafael Nadal vyrazil za hattrickem. Ani ten největší fantasta nemohl tušit, že v té době nebude ani ve třetině všech svých triumfů z French Open. Tentokrát byla jeho cesta nejsnadnější. Až ve finále přišel o jedinou sadu - jak jinak než s Rogerem Federerem, kterému se snad muselo o nezničitelném Španělovi zdát. A to ještě netušil, že je to jen začátek.

  • 4. TITUL: 2008 (finálový soupeř Federer)

    NADAL NA ŽEBŘÍČKU: 2.
    PROHRANÝCH SETŮ V TURNAJI: 0

    Rafael NadalFoto Profimedia.cz

    Jestli měl Roger Federer v roce 2007 z Nadala těžkou hlavu, o rok později už musel proklínat osud. Útok na chybějící triumf z French Open mu opět ve finále vyrval Rafael Nadal. Dost podobně jako legendární Švýcar na tom byl i Novak Djokovič, kterého Nadal stejně jako rok předtím vyřadil v semifinále.

    Pro rodáka z Basileje se navíc jednalo o jednu z nejtěžších porážek kariéry, se Španělem prohrál drtivě 1:6, 3:6 a 0:6.

  • 5. TITUL: 2010 (finálový soupeř Söderling)

    NADAL NA ŽEBŘÍČKU: 2.
    PROHRANÝCH SETŮ V TURNAJI: 0

    Rafael Nadal po vítězství na French Open v roce 2010Foto profimedia.cz

    Ne, nepřeskočili jsme rok. Rafael Nadal přidal svůj pátý titul "až" v sezoně 2010, o rok dříve se objevil první z jeho dvou přemožitelů Robin Söderling. Švédský sympaťák vyřadil psychicky rozhozeného Nadala, kterému se v té době rozváděli rodiče, ve čtvrtfinále.

    Vypadnutí svého antukového přízraku využil Roger Federer, který ve finále Söderlinga zdolal a získal svůj první a zatím poslední titul z French Open.

    Ale zpátky k sezoně 2010. Nadal totiž turnajem prolétl neskutečným stylem, neztratil ani set a ve finále porazil - ano, Robina Söderlinga.

  • 6. TITUL: 2011 (finálový soupeř Federer)

    NADAL NA ŽEBŘÍČKU: 1.
    PROHRANÝCH SETŮ V TURNAJI: 3

    Rafael NadalFoto Profimedia.cz

    V roli světové jedničky a ve věku pětadvaceti let načal Rafael Nadal další pětici svých triumfů z Roland Garros. Jinak ale vše zůstalo při starém. Španěl se paradoxně nejvíce trápil v prvním kole, když až po pětisetové bitvě udolal Johna Isnera.

    Tím také veškeré problémy skončily. A poražený finalista? Roger Federer sice svému španělskému prokletí řádně zatopil, ale po setech 5:7, 7:6, 5:7 a 1:6 znovu odcházel z finálového klání jako poražený.

  • 7. TITUL: 2012 (finálový soupeř Djokovič)

    NADAL NA ŽEBŘÍČKU: 2.
    PROHRANÝCH SETŮ V TURNAJI: 1

    Rafael NadalFoto Profimedia.cz

    Až trapně vypadaly Nadalovy zápasy se soupeři v roce 2012. Málokdo z nich se dostal alespoň na tři gamy v setu, důstojnou roli tak sehrál až ve finále Novak Djokovič. Co naplat, že svému soupeři sebral set, z kurtu odcházel jako už mnohokrát předtím jako poražený a přihlížel dalšímu titulu pro antukového krále.

  • 8. TITUL: 2013 (finálový soupeř Ferrer)

    NADAL NA ŽEBŘÍČKU: 4.
    PROHRANÝCH SETŮ V TURNAJI: 4

    Rafael NadalFoto Profimedia.cz

    Rok 2013 a další titul pro Nadala? Podle řady expertů i fanoušků mohl zastavit Španělovu jízdu úřadující král Novak Djokovič. Mohl...

    Srb svého soka v semifinále potrápil jednoznačně nejvíce ze všech soupeřů, dohnal Nadala až to pětisetové bitvy, aby v jednom z nejhezčích zápasů tenisové historie v rozhodující sadě padl 7:9.

    Finálový soupeř a Nadalův krajan David Ferrer pak už byl v boji o titul jen komparzem. Uhrál osm her...

  • 9. TITUL: 2014 (finálový soupeř Djokovič)

    NADAL NA ŽEBŘÍČKU: 2.
    PROHRANÝCH SETŮ V TURNAJI: 2

    Rafael NadalFoto Profimedia.cz

    Šestý pokus Novaka Djokoviče zastavit na pařížské antuce Rafaela Nadala. Šestý nezdar. Srb se v roli světové dvojky postavil úřadujícímu tenisovému králi a osminásobnému vítězi turnaje opět ve finále, ale znovu urval jen set.

  • 10. TITUL: 2017 (finálový soupeř Wawrinka)

    NADAL NA ŽEBŘÍČKU: 4.
    PROHRANÝCH SETŮ V TURNAJI: 0

    French Open patří jedinému muži - Rafaelu NadaloviFoto Reuters

    Nevídaná věc. Dva roky po sobě se na listině vítězů neobjevuje jméno Rafaela Nadala. V roce 2015 se o to ve čtvrtfinále postaral Novak Djokovič, který využil Nadalovu dlouho pauzu zaviněnou zdravotními problémy a na sedmý pokus dokázal svého soupeře porazit. Stal se tak po Söderlingovi teprve druhým tenistou, kterému se to v celé historii povedlo!

    Ani to Srbovi nestačilo k titulu. Ve finále nakonec prohrál s fantasticky hrajícím Stanem Wawrinkou. Dočkal se až o rok později, kdy v boji o titul přehrál Andy Murrayho a završil tak svoji sbírku grandslamových titulů.

    Sezonu na to v roce 2016 Nadal odstoupil po dvou kolech kvůli zraněnému levému zápěstí. Jen pro zajímavost, se svými dvěma soupeři ztratil celkem devět gamů.

    A jsme v současnosti. Rafael Nadal proletěl letošním ročníkem stylem, který byl k soupeřům až nedůstojný. Nejvíce, pokud je o počet gamů, jednatřicetiletého šampiona potrápil ve druhém kole Nizozemec Robin Haase, který uhrál osm gamů. Španěl jich v celém turnaji ztratil 35.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud