5. června 2018 • 19:42

Italská senzace v Paříži! Cecchinato vyřadil Djokoviče a je v semifinále

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Italský tenista Marco Cecchinato postoupil senzačně do semifinále French Open. Pětadvacetiletý rodák z Palerma, jenž při dosavadních čtyřech startech na grandslamových turnajích nikdy nepřešel přes první kolo, porazil srbského šampiona z roku 2016 Novaka Djokoviče po třech a půl hodinách 6:3, 7:6, 1:6, 7:6. Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou postoupily do semifinále čtyřhry.



O postup do finále se Cecchinato utká s Dominicem Thiemem. O rok mladší Rakušan je naopak v Paříži mezi čtveřicí nejlepších potřetí za sebou poté, co ve čtvrtfinále vyřadil v duelu hvězd nastupující generace druhého nasazeného Němce Alexandera Zvereva 6:4, 6:2, 6:1.

Cecchinato, 72. hráč světového žebříčku, je nejníže postaveným semifinalistou Roland Garros od roku 1999, kdy se prosadil 100. muž pořadí ATP Andrej Medveděv. Ukrajinský tenista nakonec prohrál až ve finále s Andrem Agassim. Posledním nenasazeným tenistou v semifinále byl na pařížské antuce domácí Gaël Monfils v roce 2008.

Úvodní set získal italský outsider nečekaně hladce za 35 minut. Djokovič, který se na kurty letos vrací po dlouhé pauze zaviněné zraněním, se nechal několikrát ošetřit, ani druhý set ale nezachránil. K obratu se nadechl ve třetí sadě, ve čtvrté vedl už 5:2, pátý set si ale vynutit nedokázal.

Cecchinato vyrovnal na 5:5 a lépe nakonec zvládl i dramatický tie-break. V něm odvrátil tři setboly a sám nakonec proměnil čtvrtý mečbol. "Asi spím. Ničemu nerozumím, je to neuvěřitelné," řekl na kurtu italský vítěz. "Porazit Djokoviče ve čtvrtfinále Roland Garros, to je úžasné," dodal.

Zverev uvažoval, že vzdá

Čtyřiadvacetiletý Thiem diktoval od začátku od základní čáry tempo hry a od sedmého gamu, v němž o tři roky mladšímu soupeři poprvé prolomil servis, měl zápas pod kontrolou. Zverev působil unavenějším dojmem.

Ve druhém setu si nechal ošetřit levé stehno a ve třetí sadě to dlouho vypadalo, že se letos s Paříží rozloučí kanárem. Podání udržel až za stavu 0:4, to však bylo vše a Thiem pak dalším brejkem proměnil za hodinu a 50 minut třetí mečbol.

"Věděl jsem, že už nemůžu vyhrát. Jen stěží jsem se dokázal pohybovat, stěží jsem podával," řekl Zverev, jenž měl za sebou na Roland Garros tři pětisetové duely. "Ale nechtěl jsem svoje první čtvrtfinále na grandslamu vzdávat. I když jsem o tom rozhodně uvažoval," dodal. "Bylo to pro něj dneska těžké, je to jeden z nejlépe fyzicky připravených chlapů na okruhu," uznal Thiem.

Siniaková s Krejčíkovou jsou v semifinále čtyřhry

V semifinále ženské čtyřhry jsou Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková. V boji o finále mohou narazit na další český pár Andrea Sestini Hlaváčková, Barbora Strýcová.

Turnajové šestky Krejčíková se Siniakovou dnes v Paříži porazily ve čtvrtfinále 6:3, 6:3 třetí nasazený slovinsko-španělský pár Andreja Klepačová, María José Martínezová. Poprvé na turnaji tak dvaadvacetileté Češky zvládly postoupit ve dvou setech.

Krejčíková a Siniaková jsou opět v semifinále Roland Garros po roční pauze, Siniaková navíc hrála loni semifinále po boku Lucie Hradecké. Před pěti lety Krejčíková se Siniakovou získaly v Paříži jeden ze svých tří společných juniorských grandslamových titulů.

Turnajové dvojky Sestini Hlaváčkovou a Strýcovou čeká ve středu čtvrtfinále proti Slovince Katarině Srebotnikové a Španělce Laře Arruabarrenaové.

O finále ženské dvouhry se utkají Američanky Madison Keysová a Sloane Stephensová. Desátá nasazená vítězka US Open Stephensová porazila 6:3, 6:1 Rusku Darju Kasatkinovou. Její krajanka vyřadila přemožitelku Barbory Strýcové Julii Putincevovou z Kazachstánu 7:6, 6:4.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 39 milionů eur):
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Keysová (13-USA) - Putincevová (Kaz.) 7:6 (7:5), 6:4,
Stephensová (10-USA) - Kasatkinová (14-Rus.) 6:3, 6:1.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Krejčíková, Siniaková (6-ČR) - Klepačová, Martínezová (3-Šp.) 6:3, 6:3.

Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Thiem (7-Rak.) - A. Zverev (2-Něm.) 6:4, 6:2, 6:1,
Cecchinato (It.) - Djokovič (20-Srb.) 6:3, 7:6 (7:4), 1:6, 7:6 (13:11).

Smíšená čtyřhra - semifinále:
Dabrowská, Pavič (1-Kan./Chorv.) - Srebotniková, González (Slovin./Mex.) 6:4, 6:4.

Junioři:
Čtyřhra - 1. kolo:
Forejtek, Svrčina (8-ČR)
- Molleker, Zacharov (Něm./Rus.) 6:3, 6:3.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud