Jan Jaroch
7. června 2018 • 04:56

Italský přízrak z French Open Cecchinato: hrdina s temnou minulostí

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

V době, kdy tenis bojuje proti sázkařským gangům a zmanipulovaným zápasům, září na grandslamové scéně chlap se škraloupem. Pětadvacetiletý Ital Marco Cecchinato je přemožitelem Novaka Djokoviče a hrdinou letošního Roland Garros. Stejně jako jeho tažení do semifinále však poutá pozornost i jeho minulost. Rodák z Palerma byl usvědčen z podvodů, dopustil se jich dokonce i v Česku.



Ronil slzy štěstí a vyprávěl, že šlo o jeho nekrásnější okamžik v životě. To když vyslal na druhou stranu kurtu vysoký return a Novak Djokovič nabíhající na síť se jen ohlédl, jak tenisák zapadá mezi čáry kurtu a ukončuje zápas.

„Nezdá se mi to všechno?“ ptal se Marco Cecchinato po největší výhře kariéry. „Vzpomínám na všechny oběti a těžké bitvy, co jsem tenisu dal. Proto ty slzy,“ vysvětloval kudrnatý tenista.

Pěšák ze 72. místa žebříčku postoupil do semifinále Roland Garros, posune se do elitní třicítky pořadí ATP a ve Wimbledonu bude mezi nasazenými. „Dobře pro mé soupeře,“ popsal realisticky své kvality na trávě, na níž dosud odehrál jediný zápas. Ale v antukovém království Paříže, tam skutečně válí…

Marco Cecchinato v objetí s Novakem DjokovičemFoto Reuters

Hraje nesmírně chytře - podle hesla starých mistrů, že na antuce se musí stále něco dít. Djokoviče nakrmil salvou kraťasů, po kurtu ho roztáhl svým jednoručným bekhendem. A vypjaté chvíle zvládl jako veterán z posledních grandslamových kol. „Nesesypal se, všechny situace vyřešil jako mazák,“ uznal poražený Srb.

Byl to historický okamžik pro celý italský tenis. Ten má po čtyřiceti letech dalšího svého muže v semifinále. Naposledy jím byl právě v Paříži Corrado Barazzutti. Současný daviscupový a fedcupový kapitán země byl ale ve své době renomovaným tenistou, kdežto rodák z Palerma Cecchinato startoval dosud jen na čtyřech grandslamech a pokaždé vypadl v prvním kole.

Vlastně se mu to mohlo stát i letos na Roland Garros, protože bitvu s Mariusem Čopilem otáčel z 0:2 na sety a v tom pátém triumfoval 10:8. Ze dna se odrazil k životnímu vrcholu. „A jsem strašně hrdý, že jsem se zapsal do historie. Italové na tenhle okamžik čekali dlouho,“ jásal Cecchinato.

Cecchinato: Usvědčený podvodník

Je bez diskuse, že se Sicilián potkal s životní formou na grandslamovém turnaji a za své výkony si místo mezi čtyřkou nejlepších zasloužil. Otázkou však je, jak se jeho tažení zamlouvá tenisovým autoritám. Vždyť Cecchinato je usvědčeným podvodníkem. O svou tenisovou radost se dělil, o své minulosti se ale odmítl bavit s tím, že se hodlá soustředit na tenis.

Tenista měl v roce 2015 na challengeru v Maroku vsadit na vlastní zápas a úmyslně prohrát. Druhé ovlivněné utkání se dokonce odehrálo toho roku v České republice, konkrétně na challengeru v Prostějově. Cecchinato tam ve čtyřhře společně s Lucou Vanim nestačili na Betova s Elginem. Také tehdy přijaly sázkové kanceláře na prohru Italů podezřele velké vklady.

Marco Cecchinato zažívá životní turnajFoto Reuters

Cecchinato se navíc provinil proti dalším pravidlům. Rodák z Palerma svému kamarádovi předával informace o zdravotním stavu ostatních hráčů, což se podařilo prokázat na Roland Garros 2015, kdy informoval o problémech Andrease Seppiho před duelem s Johnem Isnerem.

V sázkařské aféře nakonec dostal coby ústřední postava od své vlastní Italské tenisové federace trest na 18 měsíců a pokutu 40 000 eur. Týkalo se to ale jen domácích akcí v Itálii, neboť ATP trest neuznala. Nezávislý tribunál posléze rozhodl o snížení trestu na rok, poté Italská olympijská komise dokonce tenistu obvinění zbavila kvůli tomu, že důkazy k případu byly získávány protiprávně.

Dnes už zřejmě nebude mít Cecchinato potřebu vydělávat pokoutně. Za semifinále na Roland Garros si přijde na 560 tisíc eur před zdaněním, tedy přes 14 milionů korun.

Slavná tažení outsiderů na Roland Garros

Gustavo Kuerten (Braz.)
rok: 1997
na žebříčku: 66.
výsledek: vítěz

S odstupem času nešlo o žádného outsidera, vždyť se oblíbený Guga stal světovou jedničkou a nakonec vyhrál v Paříži třikrát. Jeho první tažení z roku 1997 ale splňovalo všechny náležitosti senzace. Coby 66. muž pořadí ATP je třetím nejhůř postaveným šampionem grandslamu na žebříčku. V pouhých dvaceti letech cestou za titulem vyřadil šampiony tří předchozích ročníků  -Thomase Mustera, Jevgenije Kafelnikova i Sergiho Brugueru.

Andrej Medveděv (Ukr.)
rok: 1999
na žebříčku: 100.
výsledek: finále

Coby bývalou světovou čtyřku nešlo brát Medveděva na jaře roku 1999 coby úplného outsidera, jeho tehdejší žebříček, který byl rovných 100, z něj ale dělal hodně nepravděpodobného hrdinu. Přesto rodák z Kyjeva vyřadil Peta Samprase a postoupil až do finále, kde nad Andre Agassim vedl už 2:0 na sety. Američan však průběh utkání zvrátil a titulem z Roland Garros zkompletoval svou grandslamovou sbírku.

Martin Verkerk (Niz.)
rok: 2003
na žebříčku: 46.
výsledek: finále

Finále temperamentního chlapíka proti Juanu Carlosi Ferrerovi vidělo v jeho rodném Nizozemsku víc lidí než wimbledonský titul Richarda Krajiceka. Verkerk kouřil, ve srovnání s dnešními borci nebyl extra fyzicky připravený. Ale svým dělovým podáním a skvělým jednoručným bekhendem si prostřílel cestu až do finále. Při premiéře na Roland Garros a ve svém teprve třetím grandslamu vůbec. Na předchozích dvou vypadl v 1. kole.

Mariano Puerta (Arg.)
rok: 2005
na žebříčku: 37.
výsledek: finále

Levoruký Argentinec je hráčem, na kterého se příliš nevzpomíná. Přitom je to on, proti komu Rafael Nadal v roce 2005 vyhrál svůj první Pohár mušketýrů. Puerta se tehdy vracel po osmiměsíčním trestu za doping a sezonu začínal na 133. místě. Klasickým antukářským tenisem se však dostal až do velkého finále s Nadalem. Později vyšlo najevo, že i při finále Roland Garros měl v těle zakázanou látku – etilefrin – a dostal dvouletý distanc.

Michael Chang
rok: 1989
na žebříčku: 19.
výsledek: vítěz

Dodnes je nejmladším grandslamovým vítězem historie. Bylo mu 17 let a 3 měsíce, když si americký střízlík podmanil antukovou Paříž a předvedl zápas, jenž patří do pokladnice grandslamového tenisu. Nezapomenutelná pětisetová řež s tehdy nejlepším hráčem planety Ivanem Lendlem zůstává klasikou i díky podání spodem, které Chang na ostravského rodáka vytáhl. Triumf muže s čínskými kořeny v čase, kdy čínská armáda zmasakrovala studentské protesty na Náměstí nebeského klidu v Pekingu, byl obzvlášť emotivní.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud