Jan Jaroch
Premium
7. června 2018 • 18:01

50 let od otřesu. Proč v Paříži tenisté už nedostávali prémie pod rukou?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od 15 tisíc franků (zhruba 80 000 korun) k dnešním 2,2 milionům eur (55 milionů korun). Tak závratně se za padesát let proměnily odměny pro šampiona Roland Garros. Už je to půl století od události, díky které se stal tenis světovým fenoménem. Podívejte se, jak dramatické události převratnou změnu v bílém sportu provázely.



Antukový grandslam v roce 1968 byl první v dějinách, při kterém se sloučil svět profesionálů a amatérů. Open éra se zrodila za pohnutých událostí stávkou ochromené Paříže, v níž se tenis ukázal být ohromným hitem. A hráči získali moc.

Flotila luxusních automobilů, pětihvězdičkové hotely, komfortní šatny a zázemí. I za tohle plyšové pohodlí na grandslamových turnajích vděčí dnešní tenisté svým předchůdcům s dřevěnou raketou, kteří před padesáti lety dorazili do Paříže. Někteří stopem, jiní taxíkem, další dokonce na vypůjčeném kole. Zúčastnit se totiž Roland Garros 1968 bylo velké dobrodružství.

Studentské nepokoje s sebou strhly i dělníky, v ulicích vyrostly barikády. Společenský konfl ikt prakticky rozdělil celé město. „Do Paříže nelétala letadla, nedovolali jste se ze země. Odpadky se vršily na ulicích, benzin byl v podstatě

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud