13. června 2021 • 19:57

Famózní finálový obrat Djokoviče! Krejčíková slaví triumf i v deblu

Autor: iSport.cz, jj
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Barbora Krejčíková je královnou letošního Roland Garros. Po triumfu ve dvouhře se stala na pařížské antuce i deblovou šampionkou. S Kateřinou Siniakovou prošly turnajem suverénně jako druhý nasazený pár, ve finále porazily americko-polskou dvojici Bethanie Matteková-Sandsová, Iga Šwiateková 6:4, 6:2 a slaví třetí společný grandslamový titul. Mužské finále ovládl Novak Djokovič, který předvedl fantastický obrat v duelu se Stefanosem Tsitsipasem. Srbský tenista zvítězil i přesto, že prohrával už 0:2 na sety.



Djokovič předvedl ve finále obrat

Srbský tenista Novak Djokovič je podruhé králem antukového Roland Garros. První hráč světa ovládl pařížský turnaj po obratu ve finále, v kterém už prohrával se Stefanosem Tsitsipasem 0:2 na sety. Řeckého soka však porazil 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 za čtyři hodiny a jedenáct minut a slaví 19. grandslamový titul.

Čtyřiatřicetiletý Djokovič zvítězil na French Open poprvé v roce 2016. Cestu k letošnímu vavřínu si otevřel výhrou v semifinále nad antukovým králem Rafaelem Nadalem ze Španělska.

Letos i vítěz Australian Open Djokovič tak zaostává už jen o jeden titul v počtu grandslamových za Nadalem a Švýcarem Rogerem Federerem. Jako první hráč v open éře dokázal vyhrát každý z turnajů velké čtyřky dvakrát a jako celkově třetí hráč historie - v minulosti to dokázali už jen Australané Rod Laver a Roy Emerson.

Djokovič v prvních dvou setech finále zaostával za svým standardem a naopak dvaadvaceiletý debutant v grandslamovém finále Tsitsipas se překonával. V prvním setu Řek parádním forhendovým vítězným úderem odvrátil setbol a záskat sadu v tie-breaku. Ve druhém setu se ještě vezl na vítězné vlně a získal nadějné vedení 2:0 na sety.

Od třetího setu už Djokovič předváděl hru, kterou zničil i Nadala. Potvrdil roli nejlépe returnujícího hráče, ve výměnách byl důraznější a přidával zkrácení hry. Od třetího setu nenabídl soupeři ani jeden brejkbol. V koncovce Tsitsipas jeden mečbol odvrátil, ale druhý Srb proměnil.

„Je to další splněný sen,“ řekl Djokovič ve francouzštině na kurtu. „Bylo to velmi náročné utkání, ale dokázal jsem v posledních dvou zápasech porazit dva velké hráče.“

Djokovič, který stejně jako překvapivá česká šampionka dvouhry žen Barbora Krejčíková za triumf vydělal 1,4 milionu eur, zvládl v turnaji dvakrát otočit z nepříznivého stavu 0:2 na sety. V osmifinále mu nakonec Ital Lorenzo Musetti vzdal v rozhodující páté sadě.

Krejčíková slaví druhý triumf

Krejčíková se stala po 21 letech první tenistkou, která na French Open vybojovala tituly ve dvouhře i čtyřhře. Naposledy to dokázala domácí Mary Pierceová v roce 2000. Předtím se to povedlo také legendám Martině Navrátilové (1982, 1984), Američankám Billie Jean Kingové (1972) a Chris Evertové (1974-75), Australance Margaret Courtové (1973) a Rumunce Virginii Ruziciové (1978) .

„Děkuji své partnerce, Katka hrála výborně. Doufám, že nám to bude dál klapat, třeba na olympiádě,“ řekla Krejčíková s myšlenkami na hry v Tokiu. „Jsem nadšená, že jsem tady letos mohla být, a těším se na příští rok,“ dodala a zopakovala poděkování publiku i všem svým trenérům a rodině.

Krejčíková se nyní stane podruhé v kariéře světovou deblovou jedničkou. V čele pořadí WTA ve čtyřhře už společně se Siniakovou byly dvanáct týdnů na konci roku 2018 a na začátku sezony 2019.

Češky do finále vletěly, hned prorazily podání loňské vítězky dvouhry v Paříži Šwiatekové a v poli zářila především Siniaková. Právě po jejím důrazném returnu při servisu Američanky vedly už 3:0. Za stavu 5:2 sice Siniaková, která se prala se servisem a dělala dvojchyby, ztratila podání, ale Krejčíková set o dvě hry později dopodávala.

Ve druhém setu byl duel vyrovnaný do stavu 2:2. Siniaková dál energicky létala po kurtu a byla skoro neprůstřelná na síti. Krejčíková dodávala páru klidnou sílu odzadu i při returnech. A Siniaková si svůj nejlepší game při podání schovala na závěr a jistě duel dokončila. Při mečbolu vystihla přeběhnutí Mattekové-Sandsové a poslala křížný vítězný prohoz.

„Byly to krásné dva týdny plné emocí. Jsem nadšená, že jsme to takhle dokončily, tuhle jízdu jsme si užily,“ řekla Siniaková v rozhovoru na kurtu.

Krejčíková a Siniaková vyhrály debl v Paříži poprvé před třemi lety a druhý grandslamový titul přidaly ve stejném roce ve Wimbledonu.

ONLINE PŘENOS - Komentovaný ONLINE French Open
3. 6. 2021
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Barbora Krejčíková Barbora Krejčíková Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně Novak Djokovič Novak Djokovič Rafael Nadal Rafael Nadal
Obnovit
Zprávy ze dne 3. 6. 2021
23:30
3. 6. 2021
Rafael Nadal
Zprávy ze dne 3. 6. 2021
23:28
3. 6. 2021
Rafael Nadal

Oslavenec to zvládnul. Bilance s Gasquetem - 17:0. Tahle generace, do které patřil i Tomáš Berdych, si prostě nevytáhla dobrou kartu.

 

Rafael Nadal v zápase s francouzem Gasquetem
Zprávy ze dne 3. 6. 2021
23:18
3. 6. 2021
Roger Federer

Rogerova moudrost...

 

Zprávy ze dne 3. 6. 2021
19:26
3. 6. 2021
 

Britští reportéři: Naomi Ósakaová se odhlásila z prvního travnatého turnaje v Berlíně, na entry listu do Wimbledonu její jméno stále figuruje. Momentálně je však doma v Los Angeles.

   

Zprávy ze dne 3. 6. 2021
18:48
3. 6. 2021
Roger Federer

 

Zprávy ze dne 3. 6. 2021
18:47
3. 6. 2021
Roger Federer

Roger Federer skládá velký test. V bitvě grandslamových šampionů poráží Marina Čiliče 6:2, 2:6, 7:6, 6:2. Příští soupeř? Sedmadvacetiletý Němec Dominik Koepfer, 59. na žebříčku ATP.  

Vítězný návrat Rogera Federera na Roland Garros
Zprávy ze dne 3. 6. 2021
18:06
3. 6. 2021
Novak Djokovič

 

Zprávy ze dne 3. 6. 2021
18:05
3. 6. 2021
 

Karolína Muchová o hře na antuce: „Líbí se mí, že víc platí kraťasy, slice, různé úhly ze servisu, míč se dá víc liftovat a když to udělám, tak to píše víc. Baví mě se docela klouzat, taky je to fajn povrch.“

Zprávy ze dne 3. 6. 2021
18:02
3. 6. 2021
Barbora Krejčíková

Rozjetá Barbora Krejčíková k sobotnímu zápasu s turnajovou pětkou Elinou Svitolinovou: „Ona je favoritka, ona tam půjde s tím, že mi má ukázat, že na ni nemám. Já tam půjdu pokorně, jiná asi nikdy nebudu, mám to tak v sobě. Sebevědomí nebudu mít takové, jako třeba jiné holky. Hlavně si to půjdu užít a budu se snažit předvést svůj nejlepší tenis. To je jediné, jak to můžu ovlivnit. Ale cítím se líp a líp, hraju pořád s holkama, které jsou přede mnou, nikdo ode mě nic neočekává. Zatím je to bez tlaku, a když se na téhle vlně udržím, můžu s kýmkoliv hrát a kohokoliv porazit.“

Zprávy ze dne 3. 6. 2021
17:20
3. 6. 2021
Karolína Plíšková

Karolína Plíšková popáté za sebou nedokázala postoupit na grandslamu ani do třetího kola... Její reakci čtěte ZDE>>> 

Karolína Plíšková vypadla na French Open ve druhém kole Karolína Plíšková vypadla na French Open ve druhém kole Karolína Plíšková vypadla na French Open ve druhém kole Karolína Plíšková vypadla na French Open ve druhém kole

Reportáž Jana Jarocha z French Open sledujte ONLINE zde >>>

Vstoupit do diskuse
5
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud