Jan Jaroch
2. června 2023 • 22:20

Průlom ve skleníku. Muchová zničila Rumunku a je ve 4. kole, má snový los

Autor: Jan Jaroch, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PAŘÍŽE | Tak zle to s českým tenisem na Roland Garros nakonec nedopadne. Poslední česká zástupkyně Karolína Muchová má k úspěchu vybízející los i formu. V páteční noci ji potvrdila hladkým postupem přes rumunskou veteránku Irinu Camelii Beguovou (6:3, 6:2) do 4. kola antukového grandslamu a v Paříži si ustanovila nové maximum. A v neděli se porve o čtvrtfinále s až 134. hráčkou žebříčku - Ruskou Elinou Avanesjanovou.



Česká radost propukla v pátek v noci ve skleníku, jak se říká kurtu Simonne Mathieuové ležícím v přilehlé botanické zahradě. Karolína Muchová, poslední ze čtrnácti českých singlistů a singlistek v Paříži, tam sehrála povedenou partii.

Do zápasu s Beguovou si sice nesla zápornou bilanci 0:2 ze vzájemných zápasů. A také na žebříčku momentálně zaostává za protřelou dvaatřicetiletou veteránkou o šestnáct míst. Obrázek na kurtu byl však zcela odlišný, než čemu by napovídala tato čísla. Muchová sehrála zatím nejlepší utkání v turnaji a může se pyšnit ne zcela běžnou vizitkou – na všech čtyřech grandslamech zapsala minimálně osmifinále. A to jí je stále jen 26 let.

Půl hodiny mače se sokyně zdlouhavě oťukávaly a na tabuli svítilo skóre 3:3. Pak se však stále víc začala projevovat převaha Muchové, aktivnější a pestřeji hrající tenistky, jež bourala rytmus soupeřky čopovaným bekhendem, stopbaly či nenadálým útočným úderem. A tlačila do bekhendu Rumunky, jejího slabšího úderu. K potěše početného zástupu fanoušků v Češčině hráčském boxu, kde seděl kouč Emil Miške, kondiční trenér Jaroslav Blažek, belgická rádkyně Kirsten Flipkensová i oba rodiče. V osmé hře dostala Muchová Beguovou do velkých potíží a využila pátý brejkbol zápasu, který následně potvrdila čistou hrou – 6:3. A česká tenistka už se nedívala zpět. Druhou sadou proletěla zcela suverénně.

„Konečně jsem ji porazila, snažila jsem se být trpělivá a zároveň agresivní. Fungovalo to,“ vyprávěla po utkání na kurtu, kde jí reportérka komolila jméno na „Mučová“. To nevzalo šestadvacetileté Češce úsměv z tváře. „Letos se tu cítím skvěle, mám tu rodiče, hodně dalších lidí. Atmosféra je skvělá, daří se mi.“

Muchové se otevírá náramná šance, jak ztropit v Paříži pořádný povyk. Vždyť v nedělním osmifinále ji čeká „pouze“ dvacetiletá Ruska Elina Avanesjanová, slečna až ze 134. místa žebříčku. Ta sice prohrála v poslední kole kvalifikace, do hlavní soutěže však prošla jako lucky loser a v úvodním kole odklidila z cesty turnajovou dvanáctku Belindu Bencicovou. Ta však dorazila do Paříže bez formy. Avanesjanová hraje teprve druhý grandslam kariéry a osmifinále Roland Garros je pro ni dosud největším výsledkem kariéry.

Pokud by Muchová naplnila roli favoritky, střetla by se ve čtvrtfinále s lepší z dvojice Anastasia Pavljučenkovová – Elise Mertensová. Ruska se teprve dostává nahoru po loňském promaroděném roce, Belgičanka platí za velmi solidní tenistku, nepřekonatelnou překážkou ale rozhodně není. Až v semifinále by Muchové hrozila potenciální zarážka v podobě Aryny Sabalenkové.

Djokovič i Alcaraz jdou dál, mezi ženami končí světová trojka

Světová trojka Jessica Pegulaová vypadla už ve 3. kole. Belgičance Elise Mertensové loňská čtvrtfinalistka pařížského grandslamu za 82 minut podlehla 1:6 a 3:6. Postup do osmifinále naopak vybojoval třetí nasazený Novak Djokovič, jenž může dál pomýšlet na zisk rekordního 23. grandslamového titulu. Španěla Alejandra Davidoviche zdolal 7:6, 7:6, 6:2. Bez ztráty setu jde dál i první hráč světového žebříčku Carlos Alcaraz. Španělský favorit porazil Denise Shapovalova z Kanady 6:1, 6:4, 6:2.

Devětadvacetiletá Pegulaová se s antukovým Roland Garros rozloučila už jako čtvrtá hráčka Top 10 žebříčku v úvodním týdnu a dosud nejvýše nasazená. Rodačka z Buffala stále čeká na postup do prvního grandslamového semifinále.

Dvacetiletý Alcaraz, jenž by na pařížské antuce rád navázal na krajana Rafaela Nadala, smetl Shapovalova v úvodní sadě za 36 minut. Ve druhém setu se sice hra vyrovnala a šampion US Open dokonce prohrával 1:4, pak ale opět převzal taktovku. Získal sedm her v řadě a koncovku si pohlídal. O postup do čtvrtfinále se Španěl utká s italským tenistou Lorenzem Musettim.

Dvojnásobný vítěz pařížského turnaje Djokovič bojoval s Davidovichem o úvodní dva sety takřka tři hodiny. Ve druhém dokonce odvracel za stavu 5:6 setbol, nakonec ale vyrovnanou bitvu na centrálním kurtu Philippea Chatriera vyhrál. Minimálně do 4. kola Roland Garros postoupil počtrnácté v řadě.

„Věděl jsem, že to bude hodně náročný zápas. Ale vítězství je vítězství. První dva sety, tři hodiny, a já si pomyslel, když ten druhý prohraju, budeme tu nejspíš hrát pět hodin. Ale člověk na to musí být připraven. O tom grandslamy jsou, hraje se na tři vítězné. Musíte si věřit,“ řekl šestatřicetiletý Srb v rozhovoru na kurtu.

Své první pařížské osmifinále si zahraje Aryna Sabalenková z Běloruska. Světová dvojka a letošní vítězka Australian Open porazila 6:2, 6:2 Rusku Kamillu Rachimovovou a i třetí zápas na turnaji zvládla bez ztráty setu. Rodačka z Minsku má šanci stát se po turnaji 29. světovou jedničkou v historii WTA, což se jí podaří v případě zisku titulu bez ohledu na výsledek loňské šampionky Igy Šwiatekové z Polska.

Po utkání Sabalenková vynechala s odkazem na duševní zdraví tiskovou konferenci. Běloruská tenistka prostřednictvím pořadatelů vzkázala, že se na středečním setkání s novináři, kde dostala i otázku na roli své vlasti ve válce na Ukrajině, necítila bezpečně. Od organizátorů Roland Garros se jí dostalo podpory a nehrozí jí žádný postih.

Do osmifinále hladce prošla i světová devítka Darja Kasatkinová z Ruska. Přemožitelka Markéty Vondroušové z 2. kola deklasovala za necelou hodinu 6:0, 6:1 Američanku Peyton Stearnsovou, jež v 1. kole vyřadila Kateřinu Siniakovou.

Tenisový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 49,6 milionu eur):

Muži:

Dvouhra - 3. kolo:

Chačanov (11-Rus.) - Kokkinakis (Austr.) 6:4, 6:1, 3:6, 7:6 (7:5), Djokovič (3-Srb.) - Davidovich (29-Šp.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:5), 6:2, Sonego (It.) - Rubljov (7-Rus.) 5:7, 0:6, 6:3, 7:6 (7:5), 6:3, Ofner (Rak.) - Fognini (It.) 5:7, 6:3, 7:5, 1:6, 6:4, Tsitsipas (5-Řec.) - Schwartzman (Arg.) 6:2, 6:2, 6:3, Musetti (17-It.) - Norrie (14-Brit.) 6:1, 6:2, 6:4, Varillas (Peru) - Hurkacz (13-Pol.) 3:6, 6:3, 7:6 (7:3), 4:6, 6:2, Alcaraz (1-Šp.) - Shapovalov (26-Kan.) 6:1, 6:4, 6:2.  

Čtyřhra - 2. kolo:

Gille, Vliegen (Belg.) - Jebavý, Martínez (ČR/Ven.) 6:1, 6:2.

Ženy:

Dvouhra - 3. kolo:

Muchová (ČR) - Beguová (27-Rum.) 6:3, 6:2, Mertensová (28-Belg.) - Pegulaová (3-USA) 6:1, 6:3, Kasatkinová (9-Rus.) - Stearnsová (USA) 6:0, 6:1, Sabalenková (2-Běl.) - Rachimovová (Rus.) 6:2, 6:2, Pavljučenkovová (Rus.) - Potapovová (24-Rus.) 4:6, 6:3, 6:0, Svitolinová (Ukr.) - Blinkovová (Rus.) 2:6, 6:2, 7:5, Avanesjanová (Rus.) - Tausonová (Dán.) 3:6, 6:1, 7:5, Stephensová (USA) - Putincevová (Kaz.) 6:3, 3:6, 6:2. 

Čtyřhra - 2. kolo:

Bouzková, Sorribesová (ČR/Šp.) - Eikeriová, Hozumiová (Nor./Jap.) 7:5, 6:2, Kuděrmětovová, Samsonovová (15-Rus.) - Vondroušová, Kolodziejová (ČR) 2:6, 7:6 (7:3), 6:3, Sutjiadiová, Katóová (16-Indon./Jap.) - Nosková, Chromačovová (ČR/Rus.) 6:4, 7:5.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud