Jan Jaroch
4. června 2023 • 22:40

I „Kouzelník“ žasl nad Muchovou. Ta slaví čtvrtfinále a narazí na číslo 333

Autor: Jan Jaroch, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PAŘÍŽE | Čtvrté grandslamové čtvrtfinále a první na pařížské antuce si vybojovala Karolína Muchová. Ta ve 4. kole naplnila roli favoritky a dvacetiletou Rusku Elinu Avanesjanovou přemohla bez potíží 6:4, 6:3. A v úterý ji čeká další ruská soupeřka – finalistka Roland Garros z roku 2021 Anastasia Pavljučenkovová.



Čtvrtý zápas Karolína Muchové na letošním Roland Garros působil nejpoklidněji, pokud se to dá vůbec říci o utkání, v němž je v sázce grandslamové čtvrtfinále.

Šestadvacetiletá Češka však mač kontrolovala od samého startu, gejzír nápaditých úderů z její rakety byl pro Elinu Avanesjanovou příliš velkým soustem. Ta kapitulovala proti playstation tenisu made in Olomouc za 97 minut a i slavný francouzský tenista Fabrice Santoro, v dobách své hráčské kariéry kvůli speciálnímu obouručnému stylu hry přezdívaný Kouzelník, před Češkou smekl. „Fantasticky se na to kouká,“ chválil při rozhovoru na kurtu Muchovou. „Od vás mě to zvlášť těší,“ poděkovala Češka s úsměvem.

Coby už protřelá hráčka zvládla střet s dvacetiletou novickou. Avanesjanová se teprve podruhé prodrala do hlavní grandslamové soutěže a to ještě se štěstím. Coby poražená v posledním kole kvalifikace získala účast až po odstoupení jiné tenistky. Poslední příběh lucky losera, jenž postoupil do dámského osmifinále, zažilo Roland Garros v roce 1994.

Ruska s arménskými kořeny, jíž patří až 134. místo na žebříčku, už si však v 1. kole vybudovala renomé triumfem nad turnajovou dvanáctkou Belindou Bencicovou a na stejném stadionu, tedy dvorci Suzanne Lenglenové, prahla po dalším překvapení.

O šest let starší Muchová, 43. tenistka světa, tam šla naopak potvrdit roli favoritky, od které se postup čeká. To je vždycky zrádná role. V horkém odpoledni ji však začala hráčka I. ČLTK Praha naplňovat, v úvodní sadě vedla 2:0 a 5:2, než ji po 38 minutách zavřela čistou hrou na 6:4.

Příběh druhé sady byl velmi podobný. Muchová opět prchla do vedení 2:0 a 5:2, a i když na první pokus utkání nedopodávala a nervózně promarnila dva mečboly, dokázala briskně kontrovat při servisu soupeřky a pátou šanci zavřít mač už si nenechala ujít. Druhým vítězným bekhendem po lajně za sebou 

„Se zápasem jsem moc spokojená. Jen v konci druhého setu jsem začala být trochu nervóznější, ale zvládla jsem to i díky vám lidi,“ obratně pracovala s vrtkavou přízný francouzského publika, jež ji odměnilo potleskem.

V úterním čtvrtfinále čeká Muchovou jednatřicetiletá Anastasia Pavljučenkovová. Poté, co víc než polovinu loňského roku promarodila se zraněným kolenem, patří ruské veteránce až 333. místo v žebříčku a v Paříži startuje na chráněný žebříček. Finalistka Roland Garros 2021, kde v třísetovém titulovém utkání podlehla Barboře Krejčíkové, je ale stále velmi nebezpečnou hráčkou a do zápasu si ponese pozitivní bilanci s Muchovou 2:1.

Djokovič hladce postoupil

Bez zaváhání zvládla 4. kolo i světová jednička Carlos Alcaraz. Dvacetiletý španělský tenista porazil Itala Lorenza Musettiho 6:3, 6:2, 6:2 a postupem do čtvrtfinále si při svém třetím pařížském startu vyrovnal tamní loňské maximum. Úřadující šampion US Open prodloužil vítěznou sérii na grandslamech na jedenáct zápasů, na Australian Open letos kvůli zranění nestartoval.

Dvojnásobný šampion z pařížské antuky Djokovič zatím letos neztratil na turnaji ani set a proti Varillasovi slavil dosud nejhladší postup. Na kurtu Philippea Chatriera se tentokrát zdržel necelé dvě hodiny a dál může pomýšlet na zisk rekordního 23. grandslamového titulu. S 22 trofejemi se zatím dělí o historické maximum s dlouholetým antukovým suverénem Nadalem, vítězství by ho navíc vrátilo i do čela světového žebříčku.

Jeho dalším soupeřem bude Karen Chačanov. Jedenáctý nasazený Rus zdolal Lorenza Sonega z Itálie 1:6, 6:4, 7:6, 6:1. Alcaraze čeká duel s turnajovou pětkou Stefanosem Tsitsipasem. Řecký finalista turnaje z roku 2021 vyřadil Rakušana Sebastiana Ofnera 7:5, 6:3, 6:0.

Úspěšně pokračuje v grandslamovém debutu po mateřské pauze Elina Svitolinová. Ukrajinská tenistka, jež v říjnu přivedla na svět dceru Skaï, porazila Darju Kasatkinovou a počtvrté v kariéře postoupila v Paříži do čtvrtfinále. Manželka francouzského hráče Gaëla Monfilse povzbuzená ziskem titulu při antukové generálce ve Štrasburku přehrála devátou nasazenou Rusku 6:4, 7:6.

O místo v semifinále se Svitolinová utká se světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou z Běloruska. Úřadující šampionka Australian Open, pro níž bylo dosud na Roland Garros maximem třetí kolo, přehrála v osmifinále Američanku Sloane Stephensovou 7:6, 6:4 a na grandslamech je letos stále bez porážky. Zůstává tak dál ve hře o místo světové jedničky, z něhož může sesadit Polku Igu Šwiatekovou.

Tenisový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 49,6 milionu eur):

Muži:

Dvouhra - 3. kolo:

Zverev (22-Něm.) - Tiafoe (12-USA) 3:6, 7:6 (7:3), 6:1, 7:6 (7:5).

4. kolo:

Alcaraz (1-Šp.) - Musetti (17-It.) 6:3, 6:2, 6:2, Djokovič (3-Srb.) - Varillas (Peru) 6:3, 6:2, 6:2, Tsitsipas (5-Řec.) - Ofner (Rak.) 7:5, 6:3, 6:0, Chačanov (11-Rus.) - Sonego (It.) 1:6, 6:4, 7:6 (9:7), 6:1.

Ženy:

Dvouhra - 4. kolo:

Muchová (ČR) - Avanesjanová (Rus.) 6:4, 6:3, Sabalenková (2-Běl.) - Stephensová (USA) 7:6 (7:5), 6:4, Svitolinová (Ukr.) - Kasatkinová (9-Rus.) 6:4, 7:6 (7:5), Pavljučenkovová (Rus.) - Mertensová (28-Belg.) 3:6, 7:6 (7:3), 6:3.

Čtyřhra - 3. kolo:

Bouzková, Sorribesová (ČR/Šp.) - Sutjiadiová, Katóová (16-Indon./Jap.) 7:6 (7:1), 1:3 diskvalifikace.

Junioři:

Dvouhra - 1. kolo:

Mrva (ČR) - Vulpitta (It.) 6:4, 6:3.

Juniorky:

Dvouhra - 1. kolo:

Valentová (11-ČR) - L. Udvardyová (Maď.) 6:3, 6:3, Kovačková (ČR) - Larrayaová Guidiová (Arg.) 6:4, 7:5, Koikeová (12-Jap.) - Samsonová (ČR) 6:2, 6:3, Klugmanová (Brit.) - Šmejkalová (ČR) 6:2, 6:0.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud