14. července 2019 • 20:09

Úžasné finále! Djokovič slaví, Federer padl až po dlouhém pátém setu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srb Novak Djokovič vyhrál Wimbledon. Stalo se tak po neskutečné tenisové bitvě, o které se bude ještě dlouho mluvit. V souboji velikánů porazil srbský obhájce titulu Rogera Federera po téměř pěti hodinách a odvrácení dvou mečbolů 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12 (7:3). Nejslavnější a nejstarší turnaj ovládl Djokovič popáté v kariéře a na trávě v All England Clubu slavil 16. grandslamovou trofej.



Dvaatřicetiletý rodák z Bělehradu ve finále, trvajícím bez pěti minut pět hodin, vyhrál v dramatickém finále všechny tři tie-breaky - v prvním, třetím i rozhodujícím setu, který se poprvé letos hrál nově od stavu 12:12. Mečboly osminásobnému králi Wimbledonu odvrátil za stavu 7:8, byť měl ještě Federer výhodu podání.

Dlouholetí rivalové Djokovič a Federer se ve wimbledonském finále utkali potřetí a stejně jako v letech 2014 a 2015 ho zvládl lépe srbský tenista, přestože si v prvních čtyřech sadách nevypracoval jediný brejkbol. Ale tie-breaky ustál všechny lépe, Federer při mečbolu netrefil míček do kurtu. Byla to jedna z mála chyb obou tenistů. 

"Byl to úchvatný mač. Nabídl úplně všechno, špičkový tenis," řekl švýcarský fenomén v rozhovoru na kurtu. Měsíc před 38. narozeninami mohl získat titul jako nejstarší muž v open éře a rekordní sbírku si rozšířit o 21. grandslamovou trofej. Ale podeváté travnatý turnaj nedobyl. 

"Bylo to šílené finále, vydal jsem ze sebe všechno, ale vyhrál velký šampion, kterému se sluší pogratulovat," dodal otec čtyř dětí a držitel 102 turnajových titulů. "V sedmatřiceti se cítím skvěle," vzkázal s úsměvem soupeřům. 

Djokovič si podmanil čtvrtý grandslam z posledních pěti, jen na antukovém Roland Garros se znovu radoval Španěl Rafael Nadal . Jako první po 71 letech také dokázal vyhrát Wimbledon po odvráceném mečbolu.

S Federerem sehráli již 48. vzájemný souboj, dnešní vítěz si bilanci vylepšil na 26:22. "Bylo to nejlepší finále, které jsem kdy hrál. Bohužel jeden musel prohrát," uvedl Djokovič.

Dosavadní nejdelší finále na trávě v All England Clubu trvalo 4:48 hodiny a Federer v něm v roce 2008 prohrál s Nadalem.

Vítěznou trofej předala Novaku Djokovičovi vévodkyně Kate
Vítěznou trofej předala Novaku Djokovičovi vévodkyně Kate

Přehled nejúspěšnějších tenistů podle počtu titulů z dvouhry na grandslamových turnajích

jméno Země Australian Open French Open Wimbledon US Open Celkem
Roger Federer Švýcarsko 6 1 8 5 20
Rafael Nadal Španělsko 1 12 2 3 18
Novak Djokovič Srbsko 7 1 5 3 16
Pete Sampras USA 2 - 7 5 14
Roy Emerson Austrálie 6 2 2 2 12
Rod Laver Austrálie 3 2 4 2 11
Björn Borg Švédsko - 6 5 - 11
Bill Tilden USA - - 3 7 10

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud