14. července 2019 • 20:09

Úžasné finále! Djokovič slaví, Federer padl až po dlouhém pátém setu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srb Novak Djokovič vyhrál Wimbledon. Stalo se tak po neskutečné tenisové bitvě, o které se bude ještě dlouho mluvit. V souboji velikánů porazil srbský obhájce titulu Rogera Federera po téměř pěti hodinách a odvrácení dvou mečbolů 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12 (7:3). Nejslavnější a nejstarší turnaj ovládl Djokovič popáté v kariéře a na trávě v All England Clubu slavil 16. grandslamovou trofej.



Dvaatřicetiletý rodák z Bělehradu ve finále, trvajícím bez pěti minut pět hodin, vyhrál v dramatickém finále všechny tři tie-breaky - v prvním, třetím i rozhodujícím setu, který se poprvé letos hrál nově od stavu 12:12. Mečboly osminásobnému králi Wimbledonu odvrátil za stavu 7:8, byť měl ještě Federer výhodu podání.

Dlouholetí rivalové Djokovič a Federer se ve wimbledonském finále utkali potřetí a stejně jako v letech 2014 a 2015 ho zvládl lépe srbský tenista, přestože si v prvních čtyřech sadách nevypracoval jediný brejkbol. Ale tie-breaky ustál všechny lépe, Federer při mečbolu netrefil míček do kurtu. Byla to jedna z mála chyb obou tenistů. 

"Byl to úchvatný mač. Nabídl úplně všechno, špičkový tenis," řekl švýcarský fenomén v rozhovoru na kurtu. Měsíc před 38. narozeninami mohl získat titul jako nejstarší muž v open éře a rekordní sbírku si rozšířit o 21. grandslamovou trofej. Ale podeváté travnatý turnaj nedobyl. 

"Bylo to šílené finále, vydal jsem ze sebe všechno, ale vyhrál velký šampion, kterému se sluší pogratulovat," dodal otec čtyř dětí a držitel 102 turnajových titulů. "V sedmatřiceti se cítím skvěle," vzkázal s úsměvem soupeřům. 

Djokovič si podmanil čtvrtý grandslam z posledních pěti, jen na antukovém Roland Garros se znovu radoval Španěl Rafael Nadal . Jako první po 71 letech také dokázal vyhrát Wimbledon po odvráceném mečbolu.

S Federerem sehráli již 48. vzájemný souboj, dnešní vítěz si bilanci vylepšil na 26:22. "Bylo to nejlepší finále, které jsem kdy hrál. Bohužel jeden musel prohrát," uvedl Djokovič.

Dosavadní nejdelší finále na trávě v All England Clubu trvalo 4:48 hodiny a Federer v něm v roce 2008 prohrál s Nadalem.

Vítěznou trofej předala Novaku Djokovičovi vévodkyně Kate
Vítěznou trofej předala Novaku Djokovičovi vévodkyně Kate

Přehled nejúspěšnějších tenistů podle počtu titulů z dvouhry na grandslamových turnajích

jméno Země Australian Open French Open Wimbledon US Open Celkem
Roger Federer Švýcarsko 6 1 8 5 20
Rafael Nadal Španělsko 1 12 2 3 18
Novak Djokovič Srbsko 7 1 5 3 16
Pete Sampras USA 2 - 7 5 14
Roy Emerson Austrálie 6 2 2 2 12
Rod Laver Austrálie 3 2 4 2 11
Björn Borg Švédsko - 6 5 - 11
Bill Tilden USA - - 3 7 10

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud