29. června 2022 • 22:40

Kuriózní konec! Veselý vyhrál bitvu trestným bodem. Postup dvou Češek

Autor: iSport.cz, jj, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jiří Veselý po obrovské bitvě slaví postup do 3. kola Wimbledonu. Španěla Alejandra Davidoviche Fokinu zdolal 6:3, 5:7, 6:7, 6:3 a 7:6 (10:7). Poslední míček získal český tenista díky trestnému bodu pro soupeře za vzteklé odpálení míčku v supertiebreaku. Postup do téhož kola slaví Marie Bouzková, která si poradila s Ann Liovou 6:0, 6:3. Loňská finalistka Karolína Plíšková vyhrála při vstupu do Wimbledonu do dvou dnů rozložený český souboj s Terezou Martincovou 7:6 a 7:5. Nasazená šestka prošla na travnatých dvorcích v All England Clubu z úvodního kola podeváté za sebou. 



Třiadvacetiletá Bouzková navázala v Londýně na úspěch z prvního kola, kde vyřadila sedmou nasazenou Danielle Collinsovou. Proti další Američance a 67. hráčce světa Liové měla výborný vstup. V úvodním setu nepovolila o rok mladší soupeřce ani jeden brejkbol a sama třikrát prolomila její servis.

Také ve druhé sadě získala Bouzková v úvodu brejk a utekla do vedení 2:0. Teprve poté Liová její sérii osmi her za sebou utnula a v dalším průběhu si vypracovala čtyři brejkboly, ani jeden ale nevyužila. Češka zůstala při svém servisu dál stoprocentní a utkání zakončila dalším úspěšným brejkem. Na turnajích velké čtyřky si připsala největší úspěch v životě.

„Byla jsem sice nervózní od začátku do konce, ale na výkonu to nebylo vidět. Zahrála jsem dobře, užila jsem si to. Soupeřka nemá moc rychlý druhý servis, takže jsem se do něj snažila chodit a hrát co možná nejagresivněji. Hodně mě podržel vlastní servis, který jsem si ani jednou neprohrála,“ citoval Bouzkovou web Tenisový svět.

Marie Bouzková zdraví diváky
Marie Bouzková zdraví diváky

Riskeová, která poté porazila Polku Maju Chwaliňskou 3:6, 6:1, 6:0, bude pro ní čtvrtou americkou soupeřkou po sobě. Před Wimbledonem ještě Bouzková vypadla v Eastbourne se Shelby Rogersovou.

Česká tenisová jednička Veselý sice získal proti Davidovichovi, přemožiteli sedmého nasazeného Huberta Hurkacze, první set, další dva ale ztratil a musel duel otáčet. Ve čtvrtém setu byl při svém servisu stoprocentní a vynutil si rozhodující pátý set. V něm sice Veselý přišel o vedení 3:1, ale duel dospěl do super tie-breaku, v němž měl ale rodák z Příbrami pevnější nervy.

V jeho závěru se český tenista dostal do vedení 9:7 a měl dva mečboly. Davidovich reagoval vzteklým odpálením míčku, a jelikož měl tou dobou na kontě varování, rozhodčí mu udělil trestný fiftýn. Díky němu pak Veselý získal po takřka čtyřhodinové bitvě závěrečný bod na 10:7. Veselý zabojuje ve Wimbledonu o třetí osmifinále v kariéře, kterým by vyrovnal své maximum ze sezon 2016 a 2018.

Plíšková v duelu kamarádek porazila Martincovou

Duel třicetileté Plíškové s o tři roky mladší Martincovou začal v úterních večerních hodinách pod zataženou střechou. Rodačka z Loun sice přišla v úvodním setu o vedení 5:2, v tie-breaku ale zvítězila jasně 7:1. Ve druhé sadě každá z tenistek prolomila jednou soupeřčin servis a za stavu 5:5 byl duel přerušen.

Dnešní dohrávka nakonec trvala jen několik minut. Plíšková využila hned první brejkbol a vzápětí duel dopodávala do vítězného konce. Proti jednašedesáté hráčce světa neztratila potřetí za sebou ani set.

„Terka nemá úplně mega zbraně, ale ani slabiny. Včera hrála docela dobře, líp než dnes. Je bojovná, výborně se hýbe a spoustu toho vrátí. Na trávu má docela dobrou hru, takové placky. Můj výkon mohl být lepší, ale první kola u mě nejsou úplně suprová, ještě proti Češce,“ řekla Plíšková.

Naopak Martincová litovala, že narazila v úvodu zrovna na krajanku Plíškovou. „Hraju s ní nerada, protože ji mám ráda. Vždy jste proti ní pod tlakem kvůli jejímu výbornému servisu. Myslím, že zápas měl výbornou úroveň. Podle mě jsme hrály o dost líp než loni ve třetím kole, uvedla Martincová, kterou mrzely i odklady zápasu. „Něco podobného jsem ještě nezažila. Asi čtyřikrát mi řekli: ‚Jdeš hrát, nejdeš hrát.‘ Byla jsem rozcvičená, pak mi řekli, že nic. Sundala jsem si tenisové boty. Hodně zvláštní,“ dodala Martincová.

Nasazená šestka Plíšková prošla ve Wimbledonu z úvodního kola podeváté za sebou. Její příští soupeřkou bude domácí Britka Katie Boulterová, které bude moci vrátit týden starou porážku z 2. kola turnaje v Eastbourne.

Končí Murray i Raducanová

Třiadvacetiletý Ruud ve Wimbledonu nezopakuje své vítězné tažení z pařížské antuky, přestože měl duel s o rok starším soupeřem dobře rozehraný. Humbert, jenž ve světovém žebříčku figuruje až na 112. místě, si při nástupu na kurt zapomněl v šatně rakety a s omluvami musel čekat, až mu je někdo přinese. Po úvodním zmatku a nervozitě se v prvním setu nechytil. Pak ale začal riskantní hrou soupeře tlačit a duel otočil.

Ruud, jenž před třemi týdny na Roland Garros prohrál až ve finále s Rafaelem Nadalem, ve čtvrtém setu opět zabojoval. Na Humberta, který ve Wimbledonu v roce 2018 při svém debutu došel až do osmifinále, ale v koncovce nestačil.

Ze hry venku jsou domácí favorité Ema Raducanuová a Andy Murray. Devatenáctiletá vítězka US Open, která byla nasazena jako číslo deset, prohrála s Francouzkou Caroline Garciaovou 3:6, 3:6. Pětatřicetiletý Murray, jenž ve Wimbledonu získal dva tituly, podlehl s devátém vzájemném duelu poprvé Johnu Isnerovi. O dva roky starší Američan nastřílel v utkání 36 es a zvítězil 6:4, 7:6, 6:7 a 6:4. Dvojnásobný olympijský šampion Murray při svém 14. wimbledonském startu poprvé neprošel alespoň do 3. kola.

Dál jde wimbledonská šampionka z roku 2018 Angelique Kerberová, která vyřadila Polku Magdu Linetteovou 6:3, 6:3. Nezaváhala ani třetí nasazená Tunisanka Ons Džabúrová či pátý nasazený Carlos Alcaraz. Devatenáctiletý Španěl dál drží naději na čtvrtfinálový duel s Djokovičem.

ONLINE PŘENOS - Wimbledon 2022
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně Marie Bouzková Marie Bouzková Novak Djokovič Novak Djokovič Petra Kvitová Petra Kvitová Rafael Nadal Rafael Nadal
Obnovit
Zprávy ze dne 10. 7. 2022
21:03
10. 7. 2022
 

Nejen české šampionky měly v Londýně velkou podporu:

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
20:28
10. 7. 2022
 

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková ovládly čtyřhru proti nasazeným jedničkám. 

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
18:58
10. 7. 2022
 

Mužským finále to nekončí. Centrální dvorec se rychle uklízí a chystají se na něj i Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková. Finále ženské čtyřhry by mělo začít za pár minut. 

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
18:20
10. 7. 2022
 

Čtvrtý titul v řadě, sedmý celkově!

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
17:29
10. 7. 2022
 

Jak identifikovat neukázněnou divačku na finále Wimbledonu: "Je to ta, co vypadá, jako kdyby vypila 700 drinků."

- Nick Kyrgios. 

 

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
17:15
10. 7. 2022
 

Sice prohrává, ale rozhodně nenudí. Nick Kyrgios.

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
16:58
10. 7. 2022
 

V sedmém gemu třetího setu dal Nick Kyrgios 3 esa, při dvou z nich byl přitom původně nahlášen aut a potvrdilo je až jestřábí oko. Ideální argument pro technologie ve sportu...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud