28. června 2009 • 12:26

Ruské tenistky zaplavují svět

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kam se fanoušek ve Wimbledonu podívá, tam narazí na některou z ruských blondýnek. Již léta platí, že tenistky z Moskvy a okolí zaplavily a stále zaplavují tenisový svět.



"Vím, jaký je tenisový standard," vykládala Američanka a druhá hráčka světa Serena Williamsová na začátku londýnského turnaje. "Každá hráčka je z Ruska. I já si občas myslím, že jsem Ruskou, když všude vidím ty nové hráčky s -ová.

Moc je od sebe nerozpoznám. Prostě to tak je, až si někdy myslím, že i já mám na konci -ová."Rusky dávno vytlačily svou masou dříve dominantní Američanky. Už jen Serena Williamsová a její starší sestra Venus jim konkurují.

French Open v Paříži vyhrála Světlana Kuzněcovová, olympiádu v Pekingu zase Jelena Dementěvová a Dinara Safinová vede světový žebříček.To jsou ale s Marií Šarapovovou stará známá jména.

Za nimi ovšem vyrůstají další. Na ženské tenisové nebe se derou Klejbanovová, Pavjučenková, Čakvetadzeová, Kirilenková nebo Kudrjavcevová. Do osmifinále jich v All England Clubu jich postoupilo hned pět.

Co o nich svět ví? Třeba že Dementěvová pěstuje kaktusy. Safinová je "malou" sestrou Marata Safina, která se plně soustředí na tenis a snaží se vyhrát první grandslamový titul.

"Už mi to nepřipomínejte," vzteká se ve Wimbledonu, kde ji trápí problémy s kolenem, a proto angažovala zkušeného českého fyzioterapeuta Pavla Kováče.

Všechno kdysi nastartovala Anna Kurnikovová. Od té doby platí: ruská tenistka rovná se většinou blondýnka s krásným vzhledem.Neplatí to ale o všech ruských hráčkách.

Kuzněcovová je jednou z těch, které nechávají místo těla mluvit raketu. A tak, i když už je dvojnásobnou grandslamovou vítězkou, velký zájem o ni není. I pořadatelé ve Wimbledonu dávali její zápasy na zastrčené kurty."

Jsem v pohodě, ať si mě dávají, kam chtějí," říkala Kuzněcovová, než vypadla v třetím kole. "Když dobře vypadáte a jste rozkošná, tak máte dobré nabídky. Ošklivky nikoho nezajímají," řekla Ruska."Ale mě to nerozhodí, proč bych se měla naštvat. Andy Murray je v Británii bohem. Já nejsem bohem nikde. Starám se sama o sebe," doplnila.

Kuzněcovová vyznává heslo "Žijeme dnes, ne zítra". Proto už stihla v Londýně nákupy. "Občas mě někdo nabádá, abych nakládala se svými penězi opatrněji, a já na to říkám, jo, schovám si je a až jednou umřu, tak si nechám postavit velkou hrobku," řekla pátá hráčka světa, která si dosud na odměnách vydělala 12,3 milionu dolarů.

První vlna ruských tenistek začínala z nuly. Proto se snažily dostat nahoru, něco dokázat. "Tady jste zkažení, zhýčkaní," naznačuje Kuzněcovová, proč třeba v Británii stále čekají na dobrou tenistku.

"My bydleli v hotelech, kde běhali švábi po zemi, hráli jsme v zimě, když hala neměla vytápění a bylo nula stupňů. Nebylo to lehké, ale pomáhá to, ale taky záleží na tom, co chcete," konstatovala.

Rusky nejenže vypadají stejně, ale poslední dobou je i jejich hra velice podobná. Všimla si toho devítinásobná vítězka wimbledonské dvouhry Martina Navrátilová.

"Jejich problémem je rutina, všechny se naučily hrát odzadu, což může jejich výkony ochromit," uvedla.Zatím tomu tak není. Rusky sice mají problém vyhrávat grandslamová finále, když proti nim nestojí krajanka (až na Šarapovovou), ale jinak se jim těžko konkuruje. A je dost možné, že i wimbledonskou dvouhru vyhraje Ruska, pokud je nezastaví jedna ze sester Williamsových.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud