17. března 2014 • 16:35

S Beckerem Djokovič tápal, pod Slovákem Vajdou vyhrál hned první turnaj

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

První titul sezony 2014 vyhrál Novak Djokovič na turnaji, v němž ho nevedl nový hlavní trenér Boris Becker. V kalifornském Indian Wells pozvedl Srb pohár za pomoci Slováka Mariana Vajdy, jehož před sezonou degradoval do role druhého kouče.



Ne jednou, ale hned dvakrát objal Novak Djokovič menšího osmačtyřicetiletého muže v čepičce, jenž mu tleskal po vítězném finále u kurtu. Stejně jako ve 41 dalších případech od června roku 2006, co spolu pracují.

„S Marianem jsem vyhrál všechny tituly v kariéře. Jsme spolu již osm let, je pro mě víc než trenér. Mentor, starší bratr, druhý otec. Říkejte tomu, jak chcete,“ prohlásil vděčně Djokovič, když ve finále v Indian Wells, neoficiálního pátého grandslamu roku, obrátil duel s Rogerem Federerem (3:6, 6:3, 7:6 (3)).

Djokovičův pomalejší start do sezony (čtvrtfinále Australian Open, semifinále v Dubaji – oba turnaje loni vyhrál) byl mezi řádky připisovaný také vlivu Borise Beckera, nového hlavní trenéra srbské superstar. Není divu. Djokovič má bohatou historii nepovedených experimentů s velkými jmény coby svými trenéry.

Když v minulosti vylepšoval voleje s Toddem Woodbridgem či podání s Toddem Martinem, nadělalo to víc škody než užitku. „A lidé se teď budou dohadovat, jestli se mnou má Boris být, když jsem s Marianem dokázal hned na prvním pokus to, co letos s Borisem v Austrálii a Dubaji ne,“ uvědomuje si Djokovič.

Změna chce čas

Proti hlasu lidu má však světová dvojka zatím na hlavě nasazená sluchátka, v nichž mu dokola zní: jdeš po správné cestě. Ale mohou na ní být výmoly, varuje Vajda.

Letošní bilance Djokoviče pod dvěma kouči
s Beckerem 7:2
s Vajdou 6:0

„Možná bude mít letos Novak větší výkyvy, ale z dlouhodobého hlediska může mít změna hlavního kouče na jeho tenis dobrý vliv,“ řekl rodák z Povážské Bystrice pro BBC. „Má přítomnost pro něj bývala důležitá, uvidíme, jak si povede teď. Musí si zvyknout na jiného trenéra. A to chce čas,“ myslí si Vajda.

Nepůsobí zatrpkle. Má víc času na rodinu a především osmnáctiletou dceru Natálii, jež také aspiruje na dráhu tenisové profesionálky. Když při Australian Open sledoval doma u televize Djokovičovy zápasy, cítil rozdíl.

„Na tribuně je člověk pod takovým stresem, že vnímá tenis jinak. U televize vidím věci, které mi dřív při jeho zápasech unikaly. Má to i svá pozitiva,“ věří Vajda, jenž má s Djokovičem za sezonu strávit zhruba 12 týdnů.

Becker na telefonu

Po Indian Wells s ním potrénuje na antukovou část roku, pak se vrátí na turnaje v Madridu (květen), Torontu (srpen) a Pekingu (září).

Zbytek programu včetně všech grandslamů bude mít pod palcem šéftrenér Becker, jenž prý během Indian Wells hovořil telefonicky s Djokovičem každý druhý den. Dál se bude snažit pracovat na větší agresivitě Srbovovy hry i zvýšené psychické odolnosti v nejdůležitějších utkáních. Důvěru svého nového svěřence stále má.

„Pořád vidím na spolupráci s Borisem mnohem víc pozitiv než negativ,“ prohlásil Djokovič v Indian Wells. Ani tím neumlčel některé hlasy, které tvrdí, že už koncem června při Wimbledonu bude Becker zpátky v komentátorské kabině BBC, odkud už dlouhé roky glosuje zápasy.

Mnohé mohou naznačit již příští dny. Při obřím turnaji v Miami se vrátí Vajda k televizi a Becker do režisérského křesla.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud